1515

Stockholmsbörsen: <br />Svag avslutning på veckan<br />

Stockholmsbörsen avslutade veckans sista handelsdag på dagslägsta nivå. Telia Sonera var i centrum sedan fyra nyckelpersoner sparkats, samtidigt som Atlas Copco tyngde index efter en rekommendationssänkning.

OMXS30 stängde 0,6 procent lägre till 1.308. Omsättningen på Stockholmsbörsens stannade på 11,9 miljarder kronor.

Flertalet av de större Europamarknaderna handlades länge på plus men mot slutet av fredagen var bilden mera blandad. Den förkortade handelsdagen i New York visade på stigande index vid tidpunkten för Stockholmsstängningen. Börserna i USA var öppna till klockan 19.00, svensk tid, på fredagen i spåren av Thanksgiving-firande.

Svensk BNP-statistik för det tredje kvartalet hamnade väl i linje med förväntningarna och visade på en god utveckling i den inhemska ekonomin, med ett lyft för investeringarna och även en god privatkonsumtion enligt vad analytiker uppgav till Nyhetsbyrån Direkt.

Inflationstakten i euroområdet var något högre än väntat i november.

På svenskt börsgolv utmärkte sig alltså teleoperatören Telia Sonera med en nedgång på 1,7 procent efter att en ledande kvartett med finanschef Per-Arne Blomqvist i spetsen fått sparken. Bakgrunden är koncernens genomgång av de senaste årens transaktioner, ingångna avtal och partners i affärsområdet Eurasia, ett granskningsuppdrag som utförs av en internationell advokatbyrå.

Tele2 tappade samtidigt 0,8 procent.

Morgan Stanley har sänkt sin rekommendation för Atlas Copco till undervikt, från jämvikt. Ny riktkurs är 151 kronor. Atlas Copco A sjönk 1,7 procent till 182,70 kronor.

Ett antal kapitalmarknadsdagar gick av stapeln under fredagen. Readsoft och Sweco belönades med stigande kurser, upp 2,7 respektive 3,1 procent. Bland teknikkonsulten Swecos besked märktes att nyförvärvade Vectura överträffar förväntningarna gällande synergieffekter och integrationskostnader.

JM uttryckte på sin kapitalmarknadsdag en försiktig optimism kring bostadsmarknaderna i Norge och Sverige och vd Johan Skoglund hoppades sammantaget på tillväxt för produktionsstarterna under 2014 och 2015. JM-aktien noterades 0,8 procent ner, men har sedan årsskiftet klättrat närmare 60 procent i spåren av en allt hetare bostadsmarknad.

Platzer gjorde som det första i raden av ett antal nya bolag entré på börsen på fredagen. Fastighetsbolagets aktie stängde på 27,90 kronor, vilket kan jämföras med teckningskursen på 26,50 kronor. Om ungefär två veckor börjar badrumsbolaget Sanitec och godisbolaget Candyking handlas.

Fingerprint Cards fortsatte sin återhämtning efter att aktien varit nere och vänt kring dryga 40-lappen i slutet av förra veckan. Bolaget meddelade på fredagen att Zwipe lanserar ett kort som är utrustat med Fingerprints touchsensor och aktien steg 2,3 procent till 65,50 kronor. Uppgången i veckan summeras därmed till drygt 50 procent.

Bland de fåtal bolag som rapporterade märktes Cassandra Oil, som föll 7,3 procent. Cassandra Oils kvartalsförlust det tredje kvartalet blev 5,7 miljoner kronor (-2) och bolagets likvida medel vid periodens utgång var till 3,1 miljoner (34,2).


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?