ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Varning för teknikbolaget

  • Foto: TT, DI Montage:di.se

Veckans insiderkrönika pekar ut teknikbolaget Semcon som den mest negativa signalen under perioden. Storägaren Christer Ericssons aktieförsäljning bådar inte gott för framtiden.

En av bolagets högst uppsatta direktörer säljer en väsentlig del av sitt tidigare innehav. I en kommentar till media säger han att försäljningen är en isolerad händelse och att han tycker bolagets värdering är fortsatt mycket intressant. ”Varför skulle jag annars fortfarande äga aktier för miljontals kronor?”, argumenterar han. Visst har du hört detta typexempel förut?

Den empatiska sidan hos oss vill gärna tro honom, men forskning har visat att perioder av insiderförsäljningar tenderar att åtföljas av fortsatta insiderförsäljningar och av sjunkande kurser. Det kan vara bra att ha detta i åtanke när vi nu ser en fortsatt säljvåg hos insiders för affärerna under den senaste veckan utgörs bara till 43 procent av ”köp” och för november är det bara 37 procent som är insiderköp.

Så låt mig då inleda med de negativa signalerna från insiders under den gångna veckan. En av mest negativa signalerna hittar jag i teknikbolaget Semcon där storägaren Christer Ericsson via hans bolag JCE Group sålde 1,5 miljoner aktier den 21 november till ett värde om 103 miljoner kronor. Den sålda posten motsvarar 8 procent av rösterna i bolaget. En så stor försäljning av en storägare kommer sällan ensam och fortsatta försäljningar i aktien kan bara tolkas som en negativ signal.

Två andra större insiderförsäljningar har skett i bemanningsföretaget Proffice och säkerhetsbolaget Securitas. I Proffice sålde styrelseledamoten Christer Hägglund 2.260.150 aktier den 21 november via hans bolag Christiania Compagnie, men redan den 17 september i år sålde han 4 miljoner aktier. Det ”enda” ägandet han har kvar i bolaget utgörs av 1 miljon röststarka A-aktier.

Att Hägglund väljer att behålla röststarka A-aktier, men säljer B-aktien gör att jag tror att han förväntar sig lägre kursnivåer framöver. I Securitas är det Gustaf Douglas som via Karpalunds Ångbryggeriaktiebolag, där investmentbolaget Latour gör sina aktieaffärer, som har sålt 2,2 miljoner aktier 18-21 november. Samtidigt sålde Eric Douglas 80.000 aktier privat. Eftersom Douglas-familjen via Latour har ett stort ägande i Securitas är detta inte en klockren säljsignal, men kan dock vara en indikation på att de kommer fortsätta att sälja aktier.

Fler negativa signaler från insiders hittar vi i it-konsultbolaget Knowit där styrelseledamoten Pekka Seitola via bolag sålde 200.000 aktier den 20 november. Försäljningen utgjorde två tredjedelar av hans tidigare innehav. Stora förändringar i ägandet av personer i bolagets styrelse är aldrig ett bra tecken och denna försäljning är inget undantag.

I betalningssystemsbolaget Seamless sålde ordförande Michael Sundin 110.000 aktier under perioden 22-26 november och storägaren i energi- och miljöteknikföretaget Opcon, Mats Gabrielsson, sålde via bolaget B.O. Intressenter 1.161.900 aktier 20-25 november. Att vara positivt inställd till Opcon-aktien i det närmaste omöjliggörs med tanke på att ingen insider har köpt aktier i bolaget sedan 2011.

Även om det mesta just nu är negativa insidersignaler så finns det undantag. Ett sådant hittar jag i investmentbolaget Svolder där Mats Qviberg via Öresund, där han är största ägare, ökade sitt innehav med 104.000 aktier under perioden 21-22 november. Det är en positiv signal särskilt som Öresund köpte 20.452 aktier i oktober. Redan då skrev jag att Qviberg tenderar att fortsätta köpa när han väl har börjat. De senaste köpen innebär en ökning av Öresunds tidigare innehav med 9,7 procent. Om Öresund fortsätter att öka innebär det ett bra stöd till aktien och sammantaget är det alltså en positiv signal.

Också i investeringsföretaget East Capital Explorer hittar jag positiva insiders. Här har storägarna East Capital Holding, med Kestutis Sasnauskas och Karin Hirn i spetsen, ökat med 40.679 aktier. Affären är på omkring 2,7 miljoner kronor, en litenh affär kan man tycka, men med tanke på att 30 av 31 affärer hittills i år har varit köp och att kursen de senaste månaderna har stigit ordentligt får detta också anses vara en positiv signal.

Jag gläds åt alla frågor ni skickar mig via e-post och Twitter. En av alla dessa frågor sedan förra krönikan handlar om vilket råd jag kan ge när det gäller vilken typ insiderhandel som ger de bästa signalerna. Mitt råd är att hålla utkik efter när vd eller de högsta cheferna i små bolag gör stora köp - de har betydligt bättre överblick över sitt eget bolag så när de fattar sina investeringsbeslut är det med bästa möjliga information. Ju större köp de gör desto starkare är signalen.

Och ett andra råd, som gäller börsen som helhet, är att inte trotsa insiders som indikator över framtida börsrörelser. Längre sammanhängande perioder av insiderköp eller insiderförsäljningar åtföljs oftast av breda börsuppgångar eller börsnedgångar. Det kan vara värt att komma ihåg framöver.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till