1515

Börsen: Asien ger Sverige en skjuts<br />

Stockholmsbörsen steg inledningsvis på torsdagen i likhet med de kontinentaleuropeiska indexen sedan både amerikanska och asiatiska börser noterat uppgångar. Boliden tog täten efter en rekommendationshöjning, medan Volvo backade i spåren av en sänkning.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,5 procent till nivån 1.316,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 2 miljarder kronor.

De asiatiska börserna hade tidigare adderat till onsdagens uppgångar i USA, bland annat med hjälp av en svagare japansk valuta.

Marknaden har blivit alltför pessimistisk om gruvbolaget Bolidens framtid och överdriver de utmaningar som bolaget står inför, skriver Morgan Stanley i en ny analys, i vilken rekommendationen höjs till övervikt. Aktien steg knappt 4 procent och tog därmed toppositionen i OMXS30. Sektorkollegan Lundin Mining ökade 3,1 procent.

Bland råvarubolagen märktes också SSAB, vars A-aktie steg 2,2 procent.

Medicinteknikbolaget Elekta steg i nivå med marknaden, trots negativa kommentarer från ett antal analytiker efter besked om att de nya ersättningsnivåer som bolaget erhåller i USA blir något sämre än väntat.

Sämst bland storbolagen gick det för Volvo, som fått rekommendationen sänkt till undervikt av Morgan Stanley. B-aktien tappade 0,6 procent.

Från SCB rapporterades att svensk detaljhandel ökade försäljningen med 3,8 procent i oktober, jämfört med samma månad i fjol. Väntat var en ökning med 3,9 procent.

Vidare framgick att husbyggandet i Sverige steg med 32 procent under årets första nio månader, jämfört med fjolåret.

Ur morgonens nyhetsflöde i övrigt:

* Registreringarna av tunga lastvagnar i EU steg med 16,5 procent i oktober, jämfört med samma månad förra året, enligt branschorganisationen Acea.

* Ventilationsföretaget Systemair redovisar ett resultat efter skatt på 93 miljoner kronor för det andra kvartalet 2013 (89). Rörelseresultatet uppgick till 142 miljoner (141). Aktien var vid 10.30-tiden oförändrad, efter att ha handlats på minus tidigare på morgonen.

* Ekobrottsmyndigheten har inlett en granskning av Alliance Oil för att se om det finns anledning att inleda en förundersökning om misstänkt brottslighet, skriver Dagens Industri.

Rekommendationer:

* Swedbank höjer sin rekommendation för Ericsson till köp, från neutral. Ericssonaktien steg 0,8 procent.

* Carnegie höjer rekommendationen för Sweco till köp, med målkursen 101 kronor. Aktien steg 2,6 procent.

* H&M backade marginellt sedan Jefferies inlett bevakning med rekommendationen underperform och riktkursen 245 kronor.

* Berenberg höjer sin riktkurs för Aarhuskarlhamn till 465 kronor, från tidigare 410 kronor. Rekommendationen är köp. Aktien var oförändrad.

På dagens makroagenda återstår bland annat:

* EMU: barometerindikator kl 11.00

* Tyskland: KPI november 14.00

Börserna i New York håller stängt för firande av Thanksgiving.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla

Säkerhet blir ett allt bredare begrepp och ses idag som ett sätt, metod, process, filosofi och teknik att säkra informationstillgångar mot avsiktlig och oavsiktlig förvanskning och förlust. Preventivt skydd, upptäckt och respons är tillsammans med kunskap och ett bra beslutsstöd och nyckelord för alla som jobbar med informationssäkerhet. 

Varje dag, stjäls eller hålls värdefull information som gisslan vilket får hela verksamheter att stanna upp. Grunden till detta är ofta attacker planterade i både hårdvaru- och programvarusystem som kan accelerera genom olika steg i en leverantörskedja. Attacker som missas på grund av otillräcklig kunskap eller otillräckliga säkerhetsprocesser.

Avgörande med kravställning och kunskap

Leverantörskedjan är en klassisk sårbarhet då företag använder sig av olika typer av tredjepartskomponenter som inte granskats eller att det inte kontrollerats att koden är legitim. Det är heller inte ovanligt att i upphandlingsscenarion missa att ställa relevanta krav på en upphandling.

– Svagheterna kan alltså ligga både i den egna utvecklingen och i upphandling som görs i någon annans regi. Tonvikten ligger i att man inte ska lita på något och verifiera explicit allting. Framförallt ser vi att i en organisation som har supersäkerhet är medarbetarna den känsliga länken och då behövs det en medvetenhet och tydlig process för säkerhet, säger Sandra Elvin, Nationell Säkerhetschef, Microsoft Sverige. 

Preventivt agerande ökar säkerheten

Säkerhet är en ständigt föränderlig måltavla där angriparna är mycket motiverade och ser stora vinster i att lyckas gå förbi företags och organisationers uppsatta säkerhetsmekanismer. Genom att arbeta preventivt och få in intelligens i informationsmiljön så kan verksamheter lära sig att se mönster i hur sårbarheterna nyttjas vilket kan resultera i en säkerhetsincident. Med den förståelsen i realtid kan man agera preventivt och se till att stoppa angreppen tidigt. 

– Baserat på data och insikter kan vi se att vi står inför ett skifte kring hur cyberkriminaliteten agerar och där behöver vi bli mer strukturerade och programmatiska i att identifiera vilka sårbarheter som finns här och nu i vår informationsmiljö, säger Predrag Mitrovic, Teknisk Specialist Säkerhet, Microsoft Sverige. 

Vikten av att ha ett integrerat skydd

Microsoft har byggt en säkerhetsplattform med separata komponenter som alla bygger på hot-information (threat intelligence). Tanken är att säkerheten designas redan i källkoden och där man sedan kan addera ytterligare säkerhetsförmågor på ett enkelt sätt. 

– Oberoende rapporter pekar på vikten av att ha ett integrerat skydd. Det är därför vi satsar så mycket på att ha det integrerade skyddet som är nära produkterna och tjänsterna som man använder sig av och som går att slå av och på för att undvika en konflikt mellan olika programvaror, berättar Sandra Elvin.

Cyberhotet är globalt 

– Det enda sättet att bekämpa det globala cyberhotet är genom samverkan. För global samverkan har vi byggt alliansen Microsoft Intelligent Security Association, ett ekosystem av oberoende säkerhetstjänstleverantörer och programvaruleverantörer som har integrerat sina lösningar för att tillsammans med oss och kunderna gå in och titta på hur man snabbt kan accelerera säkerhetsresan, säger Predrag Mitrovic. 

Om oss

Microsoft investerar årligen 1 miljard dollar i forskning och utveckling av säkra plattformar samt för resurser som möjliggör för varje företag och person att utvecklas och nå längre. Varje månad analyseras insikter från mer än 8 biljoner datapunkter och hindrar många miljarder intrångsförsök av olika slag. Dessa insikter ligger till grund för att skydda människor, enheter, appar och data var de än befinner sig och vilket arbete som utförs. 

Lär dig mer om supply chain attacker på vårt event som du kan registrera dig

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?