1515

Råvaror: Guldet klättrar<br />

Såväl oljan som basmetallerna visar en blandad utveckling på onsdagen, medan guld är något upp.

Vid klockan 7.50 handlas WTI-oljan 0,22 dollar lägre på 93,46 dollar per fat, medan Brent är upp 0,09 dollar på 110,97.

De amerikanska lagren av råolja steg med 6,9 miljoner fat under föregående vecka, rapporterade American Petroleum Institute, API, på tisdagskvällen.

Lagren av bensin ökade samtidigt med 0,2 miljoner fat, medan lagren av destillat minskade med 1,7 miljoner fat.

Energidepartementets (EIA) officiella lagerrapport släpps klockan 16.30 på onsdagen.

"Nyckeln för marknaden kommer att vara denna statistik" från EIA. "Nytt utbud i USA orsakar stigande lager", sade David Lennox på Fat Prophets till Bloomberg News.

Financial Times skriver att Iran tagit kontakt med bolag i Västländer för att sondera möjligheterna av ökad aktivitet inom oljesektorn. Detta i spåren av avtalet om kärnteknikprogrammet.

I nästa vecka har Opec ett medlemsmöte och enligt Bloomberg News enkät spår 18 av 20 bedömare att produktionsmålet kommer lämnas oförändrat på 30 miljoner fat per dag. Två bedömare tror att utbudet kommer att minskas.

Enligt Bloomberg News data producerade Opec-länderna 30,62 miljoner fat per dag under oktober, upp från 30,58 miljoner i september.

På valutamarknaden visar dollarn små nettorörelser under onsdagen. På makroagendan står en del intressant USA-data, som order varaktiga varor och Chicago-PMI.

Kopparns tremånaderstermin handlas 3 dollar högre till 7.068 dollar per ton, medan zink och aluminium är 1 respektive 3 dollar högre.

"Marknadens fokus är splittrat. En del handlar utifrån ett väntat överskottsutbud då gruvproduktionen stiger medan andra tänker på de strama förhållanden som råder inom raffinerat koppar", sade Joyce Liu på Phillip Futures till Bloomberg News.

Viss avvaktan råder inför den amerikanska långhelgen.

"Marknaden tar en paus och det sammanfaller med Thanksgiving. Dollarn har gått sidledes men ett bättre utfall än väntat på order varaktiga varor idag kan hjälpa till att få den att gå högre och det kan tynga priserna på basmetaller", sade Tim Radford på Rivkin till Reuters.

Bland ädelmetallerna har guldet stigit cirka 3 dollar till 1.246 dollar per uns. Silvret är något upp.

"Lägre guldpris bör stimulera den fysiska efterfrågan men guldet är känsligt för ytterligare erodering av investerarnas förtroende på kort sikt. Guldet tappade då investerare vägde sannolikheten för att data kan uppmuntra Fed till tapering", sade James Steel på HSBC till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.50:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:22 USD 93:46
Brent, första termin +0:09 USD 110:97
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +3 USD 7.068
Zink +3 USD 1.889
Aluminium +1 USD 1.774
Nickel +35 USD 13.490
Bly -7 USD 2.090
Tenn +15 USD 22.915
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +3:28 USD 1.246:07
Silver +0:07 USD 19:93
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.04 80.65


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?