1515

Räntor och valutor: Kronan oförändrad mot euron<br />

Svenska statsobligationsräntor handlas oregelbundet i förmiddagens handel på onsdagen, en uppgång i tidig handel följdes av en nedgång, och vid lunchtid handlas korta obligationsräntor något lägre än på tisdagen. Kronan handlas samtidigt nära oförändrat mot euron.

SCB-data på förmiddagen indikerade att den svenska ekonomin fortsätter att gå lite i otakt, ökningstakten i utlåningen till hushållen fortsatte att trenda uppåt i oktober samtidigt som exporten fortsatt utvecklades svagt.

De monetära finansinstitutens utlåning till hushållen ökade 4,9 procent i oktober. Det var en inte helt oväntad ökning från 4,8 procent i september givet rapporterna om högt tryck på bostadsmarknaden, främst för bostadsrätter. Utfallet var också i linje med SME Direkts konsensusprognos. Utlåningen för bostadsändamål ökade 5,2 procent i oktober.

SCB noterade att "den stigande trenden i hushållens lånetillväxt håller i sig". Ökningstakten i oktober var den högsta sedan mars 2012 (4,98 procent), och en uppgång från lägstanoteringen 4,31 procent i december 2012.

Nordeas Anders Wallström noterar i ett kundbrev att utlåningstillväxten väntas öka ytterligare, om än sakta, kommande månader.

"Detta, tillsammans med stigande bostadspriser, ligger helt klart kvar på Riksbankens radarskärm", skriver han, men tillägger att uppåttrycket i kredittillväxten troligen kommer att dämpas av ytterligare makrotillsynsverktyg och en mindre mjuk penningpolitik.

SCB redovisade samtidigt att utrikeshandeln genererade ett överskott på 4,4 miljarder kronor i oktober, vilket var lägre än de 6,2 miljarder som väntades enligt SME Direkts enkät.

Exporten sjönk 7 procent i oktober jämfört med oktober 2012 medan importen sjönk 5 procent. Såväl export som import utvecklades därmed något mindre svagt än totalutvecklingen för årets nio första månader, -8 procent för exporten och -9 procent för importen, men oktoberutfallet visar ändå att den väntade uppryckningen i svensk export lyste med sin frånvaro åtminstone i början av det fjärde kvartalet.

Vice Riksbankschefen Karolina Ekholm talade på onsdagsförmiddagen och konstaterade att den nya informationen om den svenska ekonomin efter Riksbankens oktobermöte, hårddata och indikatorer, har gått åt olika håll; "en del pekar mot lite svagare utveckling än vi hade i oktober och en del pekar på en lite starkare utveckling".

Vid en frågestund efter anförandet sade hon Sverige nu har haft en rätt lång period med ett lågt inflationstryck.

"Det har vi gemensamt med många andra länder. Det har att göra med ett allmänt fall i efterfrågetrycket. Med en svag inflation i omvärlden är det också svårt att få upp inflationen i Sverige", sade Karolina Ekholm.

Hon verkade samtidigt tona ned eventuell oro för att svensk BNP-data sannolikt blir svagare än vad Riksbanken räknade med i oktober. Hon noterade att det "har kommit lite negativa signaler på lagersidan" efter att Riksbanken publicerade sin prognos.

"Siffrorna kommer sällan mitt i prick och det är en lång revideringshistoria, så jag tycker inte man ska överdriva betydelsen", sade Karolina Ekholm, som verkar vara mer intresserad av huruvida nya hårddata kommer att bekräfta den återhämtning Riksbanken har räknat med.

På en fråga om hon överväger att argumentera för en större räntesänkning i december, än de 25 punkter hon har förordat tidigare i år framhöll Karolina Ekholm vikten av att inte överraska marknaderna.

"Händer det något som under 2008-2009 är det ingen som blir chockad av att det kommer ganska stora förändringar i reporäntan. Men är man i ett läge där det ändå puttrar på ungefär som man har förutsett i prognosen skulle det kommer som en väldigt stor överraskning", sade Karolina Ekholm och tillade att det "finns ett värde" i att en centralbank inte överraskar marknadsaktörerna.

I övriga Europa noteras endast mindre ränterörelser, men euron fortsätter att stärkas mot andra valutor i spåren på beskeden om den tyska regeringsuppgörelsen. Enligt koalitionskontraktet mellan CDU och SPD ska det vara strukturell balans i budgeten från 2014.

Dessutom steg GfK:s konfidensindikator för de tyska hushållen till 7,4 inför december, från 7,1 inför november. Hushållens inkomstförväntningar stiger, och de anger att de är mer benägna att spendera och mindre benägna att spara.

I Norge kom arbetslösheten in på 3,4 procent i september, vilket var lägre än de flesta ekonomer räknat med. Analytiker väljer dock att tona ned septemberutfallet, och räknar med svagare utveckling framöver.

En uppdaterad beräkning av brittisk BNP för tredje kvartalet bekräftade tidigare uppgifter om att ekonomin växte med goda 0,8 procent jämfört med andra kvartalet. Underliggande delar visade att privatkonsumtion och investeringar utvecklades något bättre än vad analytiker räknat med medan export och import utvecklades svagare.

Från USA kommer klockan 14.30 kommer orderingång varaktiga varor i oktober samt veckodata över nyanmälda arbetslösa, en dag tidigare än vanligt på grund av torsdagens Thanksgiving-firande.

Enligt Bloomberg News enkät väntas orderingången ha minskat 2,0 procent, efter +3,8 procent i september. Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat med 7.000 till 330.000 förra veckan.

Klockan 15.45 kommer Chicago-PMI för november, som väntas ha sjunkit till 60,0 från 65,9, och kort därefter andra utfallet av Michiganindex i november.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att av alla data denna vecka så är Chicago-PMI den viktigaste givet den höga korrelationen med ISM:s inköpschefsindex för industrin, som kommer på måndag.

"Oktober-ISM låg något över snittet för tredje kvartalet och dagens Chicago-PMI kommer att hjälpa oss att bestämma huruvida denna förbättring kommer att vara uthållig detta kvartal. Om ISM ligger nära oktoberutfallet så skulle det vara förenligt med en ytterligare förbättring i real BNP-tillväxt", skriver Deutsche Bank.

Enligt deras beräkningar skulle ett ISM-utfall på 56,4, som i oktober, vara förenligt med en real BNP-tillväxt på cirka 3,3 procent, nära deras egen nuvarande prognos på 3,5 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?