1515

Räntor/valutor: Svenska räntor sjunker<br />

Det är små rörelser på räntemarknaden samtidigt som dollarn har försvagats på bred front på valutamarknaden.

För svensk del vänds nu blickarna mot PPI för oktober, som kanske kan bli mer uppmärksammad än vanligt givet det nyväckta intresset för inflationen. Internationellt riktas blickarna mot USA och statistik över bland annat bostadspriser och konsumentförtroendet.

Europabörserna öppnar marginellt ned efter att USA-börserna stängt nära nollstrecket på måndagen och det varit en blandad utveckling i Asien under natten.

Svenska räntor öppnar någon punkt ned, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt lägre till 2,27 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 1,73 procent.

Klockan 9.30 publicerar SCB statistik över producentpriserna i oktober och portföljinvesteringarna under det tredje kvartalet.

Enligt SME Direkts enkät väntas PPI ha sjunkit 0,4 procent jämfört med i september och sjunkit med 0,8 procent jämfört med oktober 2012.

Danske Bank konstaterar i sitt morgonbrev att PPI har varit negativ i årstakt sedan sommaren 2012 och som mest föll med runt 5 procent i våras.

"Under de senaste månaderna har dock kurvan pekat uppåt", noterar banken.

De tillägger att mer intressant i PPI-statistiken kan vara prisindex för konsumtionsvaror för inhemsk tillgång (ITPI), där kurvan också pekar upp och årstakten är positiv.

"Antyder det (trots allt) att även konsumentpriser (KPIF) vänder upp. En viss observation skall man väl ha men faktum är att kopplingen mellan ITPI och KPIF har visat sig vara klen, korrelationen är mycket blygsamma 20 procent", skriver Danske Bank.

Under tisdag förmiddag frågas Bank of Englands chef Mark Carney, tillsammans med ytterligare ett par BOE-ledamöter, ut hos finansdepartementet. Till kvällen talar ECB-direktionsledamoten Jörg Asmussen i Berlin.

Statobligationsräntorna i USA pekar svagt ned med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt lägre till 2,72 procent, jämfört med måndagens svenska stängning. Flera viktiga statistiksläpp väntar till eftermiddagen.

Till följd av problem förknippade med den federala nedstängningen i oktober har den planerade publiceringen av bostadsbyggandet i oktober och september fått skjutas på framtiden, men klockan 14.30 på tisdagen kommer i alla fall statistik över antalet bygglov under samma månader.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att ökningen i årstakt av byggloven bromsat in något under sommaren, men ökningstakten är fortsatt hög och talar för en acceleration av BNP-tillväxten.

"Historiskt är trenden i bygglov högt korrelerad med förändringen i real BNP, där den tidigare leder trenden i den senare med två kvartal", skriver Deutsche Bank.

Klockan 15.00 kommer S&P/Case-Shillers husprisindex för september, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas visa att priserna i USA:s 20 största städer steg 0,9 procent i jämfört med i augusti, och med 13,0 procent jämfört med i september 2012. Det senare skulle innebära en liten uppväxling från 12,82 procents ökningstakt i september, som i sin tur var den högsta ökningen i årstakt sedan februari 2006. Även FHFA husprisindex för september kommer klockan 15.00.

Deutsche Bank skriver att det varit en stor underproduktion av bostäder i USA de senaste fem åren, vilket gör att det inte är förvånande att bostadspriserna stiger.

"Stigande bostadspriser tillsammans med högre börskurser och fallande bensinpriser kommer att ge en kraftfull medvind för de amerikanska hushållens kassaflöde", skriver Deutsche Bank.

En indikation på hushållens humör kommer i eftermiddag klockan 16.00 i amerikanska hushållens konfidensindikator för november. Analytikerna räknar med en rekyl upp till 72,6 från 71,2 i oktober, när de negativa effekterna av den federala nedstängningen klingat av.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot såväl yenen som euron. Mot euron har dollarn tappat till 1:354 från 1:349 vid svensk stängning på måndag eftermiddag.

Dollarn stärktes först under natten till sexmånadershögsta mot yenen, men yenen kom sedan tillbaka efter att protokollet från Bank of Japans näst senaste räntemöte, den 31 oktober, visat att ett par ledamöter i bankens styrelse såg nedåtrisker mot KPI-prognosen.

Euron uppges i sin tur ha fått stöd av att Zhou Xiaochuan, chefen vid Kinas centralbank PBOC, sagt att euron är en viktig del i hanteringen av Kinas valutareserv.

Den svenska kronan har stärkts 3 öre till 6:55 mot den generellt svagare dollarn och även stärkts 1 öre till 8:87 mot euron.

 

Tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:5490 (6:5819) Statsobl 2y 0,90 (0,90)

EUR/SEK 8:8703 (8:8807) Statsobl 10y 2,27 (2,28)

EUR/USD 1:3544 (1:3492) Räntegap/ty 56 (55)

US obl 10y 2,72 (2,73) Tysk obl 10y 1,73 (1,73)


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?