1515

Räntor och valutor: Europeiska räntor backar

Kronan stärktes först på morgonen, men tappade en del av förstärkningen efter PPI-statistik som visat på fortsatt lågt inflationstryck i svensk ekonomi. Europeiska marknadsräntor pekar svagt nedåt, medan euron är fortsatt starkare mot dollarn.

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan ned 2 punkter till 1,71 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioåringen är ned 1 punkt till 2,27 procent.

De svenska producentpriserna sjönk en aning mindre än väntat i oktober. PPI sjönk 0,3 procent från månaden före och med 0,7 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på -0,4 respektive -0,8 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

Exportpriserna sjönk 0,8 procent och importpriserna med 1,3 procent, jämfört med föregående månad.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker på Nordea, konstaterar att nedgången i producentpriserna var bred och förklaras i stort sett av en starkare krona.

"Noterbart är att index för producentpriserna i oktober var på samma nivå som i mitten av 2008. Det har varit en skumpig resa sedan dess, men fortfarande inga prisuppgångar på över fem år! Detta speglar den utdragna perioden av stagnation i tillverkningsindustrin globalt och också den tuffa situationen för svenska tillverkningsföretag", skriver Torbjörn Isaksson i en kommentar till statistiken.

Han tillägger att slutsatsen är att det är svårt att hitta stigande kostnader någonstans, vilket understryker att inflationen kommer att förbli låg under överskådlig tid.

Tor Borg, chefekonom på SBAB, säger till Nyhetsbyrån Direkt att det faktum att producentpriserna inte sjunker lika mycket som tidigare innebär en något mindre nedåtpress på KPI-inflationen från producentledet. Effekten är dock ganska liten eftersom en ganska liten del av KPI-korgen består av varor.

"Deflationstrycket avtar, det är mindre minus än det varit tidigare men priserna fortsätter att sjunka i producentledet", säger Tor Borg.

SEB spår i en ny konjunkturprognos att svensk BNP ökar med 0,7 procent i år, med 2,5 procent 2014 och 3,2 procent 2015. Jämfört med senaste ordinarie prognos, i augusti, har årets BNP-prognos nära på halverats, från 1,2 procent, medan prognosen för 2014 i stort sett är intakt.

Enligt SEB fortsätter förutsättningarna att förbättras för den globala BNP-tillväxten de närmaste åren, men det blir en modest återhämtning som hämmas av pågående ekonomiska och finansiella "läkeprocesser".

I Sverige har industrin uppvisat en skakig återhämtning samtidigt som hushållen hållit hårt i plånboken, men de flesta konjunkturindikatorer målar upp en ljusare bild än faktiska hårddata, och ger stöd åt en prognos med accelererande tillväxt, skriver banken.

SEB-ekonomerna konstaterar vidare att den låga inflationen sätter trovärdighetspress på Riksbanken.

"I en miljö där andra centralbanker agerar för att uppnå prisstabilitet tvingas nu även Riksbanken leverera. I december sänker därför Riksbanken reporäntan med 25 punkter till 0,75 procent", skriver SEB.

Bank of Englands chef Mark Carney sade i en utfrågning hos landets finansdepartement att den brittiska ekonomin tar "kraftig" fart uppåt och sysselsättningsökningen i landet är välkommen. Bank of Englands policykommitté kommer att titta på ekonomin när tröskeln på 7 procent för arbetslösheten har nåtts, men denna tröskel innebär inte en startpunkt för räntehöjningar.

Enligt BOE-chefen finns det massor av lediga resurser på den brittiska arbetsmarknaden.

Benoit Coeure, ledamot av ECB:s direktion, upprepade i en intervju med TV-kanalen CNBC på tisdagsförmiddagen att negativa depositräntor är en möjlighet som ECB har i sin verktygslåda.

I kväll talar hans kollega Jörg Asmussen i Berlin.

USA-räntorna pekar svagt nedåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel inför statistik i eftermiddag över bland annat bostadspriser och konsumentförtroendet.

Den tioåriga statsobligationsräntan är 1 punkt lägre till 2,71 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.

Till följd av problem förknippade med den federala nedstängningen i oktober har den planerade publiceringen av bostadsbyggandet i oktober och september fått skjutas på framtiden, men klockan 14.30 på tisdagen kommer i alla fall statistik över antalet bygglov under samma månader.

Klockan 15.00 kommer S&P/Case-Shillers husprisindex för september, som enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas visa att priserna i USA:s 20 största städer steg 0,9 procent i jämfört med i augusti, och med 13,0 procent jämfört med i september 2012. Det senare skulle innebära en liten uppväxling från 12,82 procents ökningstakt i september, som i sin tur var den högsta ökningen i årstakt sedan februari 2006. Även FHFA husprisindex för september kommer klockan 15.00.

En indikation på hushållens humör kommer i eftermiddag klockan 16.00 i amerikanska hushållens konfidensindikator för november. Analytikerna räknar med en rekyl upp till 72,6 från 71,2 i oktober, när de negativa effekterna av den federala nedstängningen klingat av.

På valutamarknaden handlas dollarn svagare mot både yenen som euron. Mot euron har dollarn tappat till 1:354 från 1:349 vid svensk stängning på måndag eftermiddag.

Dollarn stärktes först under natten till sexmånadershögsta mot yenen, men yenen kom sedan tillbaka efter att protokollet från Bank of Japans näst senaste räntemöte, den 31 oktober, visat att ett par ledamöter i bankens styrelse såg nedåtrisker mot KPI-prognosen.

Euron uppges i sin tur ha fått visst stöd av att Zhou Xiaochuan, chefen vid Kinas centralbank PBOC, sagt att euron är en viktig del i hanteringen av Kinas valutareserv.

Den svenska kronan är drygt 2 öre starkare till 6:56 mot den generellt svagare dollarn, handlas stabilt kring 8,88 mot euron.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?