1515

Börsen: Volvo bäst <br />bland storbolagen<br />

Stockholmsbörsens storbolagsindex öppnade på oförändrad nivå på tisdagen, fortsatt över 1.300-strecket.

Det var i linje med utvecklingen på de ledande Europabörserna och de små rörelser de amerikanska börserna visade på måndagen.

Vid klockan 09.30 noterades OMXS30 oförändrat till 1.306. Aktier för 0,7 miljarder kronor hade då omsatts.

I toppen av storbolagsindexet på hemmaplan huserade Volvo, upp 1,0 procent, följt av Nokia strax bakom. För Volvos del har DNB Markets höjt sin rekommendation till behåll.

I botten av OMXS30 återfanns Astra Zeneca, Sandvik och Swedish Match, samtliga ned 0,5 procent i öppningen.

I nyhetsflödet kom Fingerprint med produktnyheter i form av FPC1020, som av bolaget beskrivs som världens första kapacitiva touch fingeravtryckssensor för smartphones och tablets för Android. Produkten har även släppts för enheter med Windows som operativsystem.

Första leveranserna av fullständiga fingeravtryckssensormoduler med FPC1020 planeras de närmaste veckorna. Fingerprints aktie steg 6,9 procent.

Sectra steg 2,5 procent. Bolaget har fått i uppdrag att leverera en komplett it-lösning för hantering av röntgenbilder och patientinformation (Sectra RIS/PACS) till Saudiarabien.

Lucara Diamond, som på måndagens specialauktion sålde diamanter för 22,9 miljoner dollar brutto, motsvarande 20.280 dollar per karat, tappade 1,5 procent.

Bilbesiktningsbolaget Opus presenterade villkor i sin stundande emission. Ägarna får rätt att teckna en ny aktie för 13 befintliga till teckningskursen 8,50 kronor per aktie. Opus aktie inledde tisdagen 2,7 procent högre till 11,55 kronor.

I rekommendationsflödet har Citi höjt sin Autoliv till neutral, från sälj. Autoliv var oförändrad på 607 kronor.

SEB Equities har inlett bevakning av Acando med rekommendationen behåll och riktkursen satt till 13 kronor. Acandos aktie steg 1,2 procent till 12,85 kronor.

På tisdagens makroagenda kommer bland annat USA-data i form av S&P/Case-Shillers husprisindex för september samt hushållens konfidensindikator för november klockan 15, vilka både väntas visa på uppgångar.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?