1515

Stockholmsbörsen: Lyft för SAS<br />

Stockholmsbörsen fortsatte över 1.300-strecket för OMXS30 efter lunch på måndagen, efter helgens överenskommelse om iranska kärnprogramsinskränkningar mot att sanktionerna mot landet lättas. Oljan backade och därmed kurserna i oljebolag.

Vid klockan 13.20 var OMXS30 upp 0,3 procent till 1.302, och aktier för drygt 3 miljarder kronor hade omsatts. Uppgångarna var något lägre än DAX, som steg 0,9 procent, och CAC40, upp 0,6 procent, medan FTSE100 gick som OMXS30. I toppen av indexet låg verkstadsbolagen Alfa Laval, Skanska och Volvo, som samtliga steg drygt 1 procent.

I botten låg Lundin Petroleum, ned 0,5 procent, samtidigt som priset på Nordsjöolja backade drygt 1,5 procent i spåren av Iran-avtalet. SCA slog till reträtt och backade 0,3 procent, vilket var näst sämst på OMXS30.

Bland bolag utanför index steg Holmen B, vars vd uttalade sig optimistiskt om stigande papperspriser i Dagens Industri, 1,7 procent. Nibe var upp 1,4 procent efter vitsord i veckans nummer av Börsveckan.

Bland mindre bolag steg Blackpearl Resources 10 procent efter storpostbyte i Toronto, och Medivir var upp 7 procent efter USA-godkännande för Simeprevir med ett pris som var högre än åtminstone Nordea hade väntat sig.

Vidare var flygbolaget SAS upp cirka 6 procent. Flygbolaget lanserade 34 nya linjer för sommartidtabellen på morgonen.

Moberg Pharmas USA-distrubutör Walgreens ska öka antalet apotek som distribuerar fotmedlet Kerasal Neurocream, varpå aktien steg 9 procent. I sektorn steg Aerocrine 5 procent efter godkännande för försäljning och marknadsföring i Japan.

Kappahl, vars storägare och förra vd Christian W Jansson sålt ungefär halva sitt innehav, 6 miljoner aktier, till Mellby Gård steg 5 procent.

Till förlorarna hörde Micronic Mydata, som sänkte försäljningsprognosen för 2013 och backade 7 procent. Aktietorgslistade dataspelsföretaget Starbreeze återhämtade från en svag utvecklingen under förmiddagen och handlades till oförändrade nivåer en bit in på eftermiddagen.

Nexam rapporterade utökade förluster, och trots vd-optimism angående bolagets PET-skumsprojekt och förhoppningar om breakeven i slutet av nästa år var aktien ned 1,7 procent till 11:80 kronor per aktie.

Dagens Industris köpråd på fastighetsbolaget Tribona renderade i en uppgång på 2,3 procent.

East Capital Explorer noterade 63 kronor för första gången sedan sommaren 2011, och var upp 4,6 procent.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?