ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Håll koll på vd:n som säljer

Denna veckas insiderhandel bjuder bland annat på vd som anser att hans bolag är mer intressant i dag än när han började där, men samtidigt mer än halverar han sitt innehav.

”Skit i vad de säger, bry er bara om vad de gör med den egna plånboken!”. Jag minns den första presentationen jag höll för några hundra investerare om fördelen av att följa insiders för drygt fyra år sedan. Det kändes spännande att sälja in konceptet och efter presentationen rådde rena halleluja-stämningen bland åhörarna. Det fanns ingen hejd på frågorna om hur man skulle tolka olika agerande från insiders.

Med ”de” avsåg jag företagsledare i allmänhet, men verkställande direktören i synnerhet. En vd är ju i praktiken anställd för att sälja företaget som produkt – i alla lägen. Och, ärligt talat, hur ofta har du hört en vd såga sitt eget bolag? Med andra ord inte särskilt ofta.

Som investerare har vi inte råd att lyssna till en vd som beskriver sitt bolag som ett drömföretag medan det i själva verket är ett korthus på väg att falla ihop.

En vd som nyligen sålt merparten av sitt innehav, men samtidigt beskrivit bolaget som bättre än någonsin är Jarl Dahlfors som är vd i värdehanteringsföretaget Loomis. Han levererade den 6 november bolagets kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Rapporten avslöjade att företagets organiska tillväxt var rekordhög och aktien steg med 4 procent till en ny högstanotering.

Trots detta sålde Dahlfors nästföljande vecka 200.000 aktier till ett sammanlagt värde om 32 miljoner kronor. Försäljningen motsvarade två tredjedelar av hans tidigare innehav.

I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt uppgav Dahfors att försäljningen gjordes av privatekonomiska skäl. Han berättade dessutom att han tror mer på bolaget idag än när han började arbeta där för sju år sedan och att hans kvarvarande innehav motsvarande 16 Mkr fortfarande är stort.

Lyssnar du på vad vd säger, alltså att bolags framtidsutsikter är bättre än för sju år sedan, eller följer du beslutet som hans plånbok just tagit? Mitt råd är tydligt: undvik aktien.

Insidersentimentet fortsätter att vara negativt, vilket är i linje med mina förväntningar och andelen köp i den insiderhandel som har publicerats den gångna veckan uppgår till 39 procent. Det finns goda förutsättningar för att november 2013 går till historien som en av de mest negativa insidermånaderna i modern historia. Just nu är den på plats nummer två i den ligan.

Sedan min krönika i förra veckan har jag fått frågor kring vad en låg andel köp under en enskild månad säger om den framtida börsutvecklingen. Svaret är: inte mycket.

Varför det är negativt just nu är att trenden är negativ sedan 2011 och att den är betydligt mer negativ under den senare delen av 2013 än i början. När insiders är negativa över längre sammanhängande perioder, vilket nu är fallet, åtföljs de nästan alltid av sjunkande kurser inom 6 månader.

Bland övriga händelser under månaden återfinner vi negativa signaler i bemanningsföretaget NGS Group. Insidern Mona-Beth Persson har den 12 och 14 november totalt sålt 8.000 aktier som hon tilldelades i utdelning den 19 september i år. En snabb titt på utvecklingen för aktien visar att den stigit med drygt 160 procent i år. Insiders som säljer när aktien har stigit så kraftigt signalerar tydligt. Det är dags att ta hem vinsten för dig också.

I fastighetsbolaget Klövern köper Rutger Arnhult via M2 Capital Management 1 miljon aktier. Men han har också sålt över 100.000 preferensaktier i bolaget. Priset på preferensaktierna är betydligt högre, men köpet av den ordinarie aktien är ändå en svagt positiv signal.

Ett annat bolag där en insider sänder positiva signaler är i handelsbolaget B&B Tools där vd Ulf Lilius köpte 1.344 aktier den 14 november. Köpet är litet, men flera detaljer gör ändå köpet intressant. Det sker nämligen efter en mycket positiv rapport med kraftigt stigande aktiekurs som följd. Dessutom har insiderhandeln sedan mars månad i år uteslutande utgjorts av köp. Insiders som ökar till en stigande kurs är en köpsignal.

Avslutningsvis, och med koppling till aktieförsäljningarna av Loomis-vd, så ger jag er följande råd: Bry er mer mindre om vad vd säger och mer om vad de gör med sina egna pengar. För du köper väl inte aktier i ett bolag om du vet att vd säljer?

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till