1515

Börsen: Statistik gav skjuts<br />

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan på dagshögsta nivåer men med en relativt måttlig uppgång där index under fredagen rörde sig i ett begränsat intervall.

Torsdagens New York-börsrekord, där Dow Jones-indexet var över 16.000 för första gången, och starka tyska IFO-siffror stärkte sentimentet efter tre dagars nedgångar i Stockholm.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,6 procent upp till 1.297,9, och omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor. Utvecklingen var likartad ute på de större Europamarknaderna med undantag för Londonbörsen som sjönk marginellt. Även indexrörelserna i USA-handeln var blygsamma vid tidpunkten för Stockholmsstängningen.

"Det har varit en stillsam dag på börsen. Positiv makrodata från Sverige (KI) och Tyskland (IFO) har gett stöd till börsen utan att ha satt något större avtryck på sektornivå", kommenterar Danske Banks portföljförvaltare Ulric Grönvall utvecklingen.

Tyska IFO-index, som mäter klimatet i näringslivet i EU:s största ekonomi tillika Sveriges näst efter Norge största exportland, steg mer än väntat i november. Den tyska BNP-statistiken kom dock in i linje med analytikernas prognoser.

På svensk makrohorisont har Konjunkturinstitutet publicerat mätetal över konsumentförväntningar som överträffade SME:s prognoser. Den barometerindikator som sammanfattar läget i svensk ekonomi står nu på 104,1, mot 101,7 föregående månad och ungefär lika mycket enligt SME:s enkät.

Bland bolagen tog Investor täten på OMXS30 med plus 1,2 procent. Atlas Copco A avancerade 0,8 procent medan MTG tappade 0,5 procent.

Utanför OMXS30 steg Saab 3,3 procent. Bolaget meddelade att förra veckans beställning på 50 Airbusplan från Emirates innebär ett orderinflöde på drygt en halv miljard kronor för Saab, som bygger flygplanens vingbalkar.

Nibe var upp 0,9 kronor till 143 kronor, nästan 10 kronor mer än vad slutkursen blev på värmepumptillverkarens kapitalmarknadsdag i Bayern för en vecka sedan.

Allenex klättrade 12,3 procent efter sin rapport, där det bland annat framgick att omsättningen i USA steg 29 procent under kvartalet. Shelton Petroleum steg också inledningsvis kraftigt efter sin rapport, men föll under eftermiddagen tillbaka för att stänga med mer modesta 0,3 procent upp.

Opus Group var vidare upp strax över 6 procent efter sin rapport. Bilbesiktningsföretagets resultat efter skatt blev 24,2 miljoner kronor (0,2).

Bland bolag som fått rekommendations- eller riktkursändringar backade Lucara Diamond, vars rekommendation sänkts av RBC, 1,5 procent, medan SEB:s Profficesänkning till en början tyngde men slutade med en uppgång på 1,1 procent.

Africa Oil steg drygt 7 procent efter sitt kenyanska oljefynd och Etrion, som i Toronto handlades upp till en nivå nästan 6 procent över torsdagens stängningsnivå i Stockholm, var upp 3,9 procent.

3D-printingföretaget Arcam återhämtade delar av den senaste tidens kursfall genom att stiga drygt 11 procent efter att ha aviserat en order på ett EBM-system från Poly-Shape i Frankrike. Uppgången till trots har Arcam tappat nära 17 procent den senaste veckan.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?