1515

Stockholmsbörsen: <br />Fallet fortsätter<br />

Stockholmsbörsen backade för tredje dagen i rad på torsdagen, med ett rejält kursfall i 3D-skrivarbolaget Arcam och en kraftig ökning i läkemedelsbolaget Astrazeneca i visst fokus. Europabörserna gick något bättre efter en dag med ECB-chefstal om en långsam, om än "svag, ojämn och bräcklig", europeisk återhämtning.

OMXS30 stängde 0,3 procent ned på nivån 1.290,5. Omsättningen blev 9,7 miljarder kronor.

Philadelphia Federal Reserves månadssiffra visade på en svagare ekonomisk aktivitet i USA:s näringsliv i november än väntat. Avtrycket i marknaden blev dock klent och Dow Jones var upp 0,6 procent strax efter Stockholmsstängningen.

"Börsen var ganska avslagen i dag, men just den svaga Philly Fed-siffran var inget problem: det är samma sak som vi sett ofta på sistone, med svaga siffror som minskar oron för att Fed ska dämpa likviditetsbrasan och en börs som klarar sig hyfsat ändå. Så jag tror att vi kommer att se en hygglig marknad även de kommande veckorna", sade en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt i slutet av handelsdagen.

Astra Zeneca var upp 3,3 procent utan nyheter. En analytiker nämnde diverse lösa trådar för Direkt, exempelvis förväntningar på diabetesmedicinen dapagliflozin inför FDA-beslutet i januari, eller spekulationer om att blodtryckssänkaren Crestor skulle sälja mer efter nyligen ändrade kolesterol-riktlinjer, men tillade att inget av detta egentligen motiverade kursökningen.

3D-skrivarföretaget Arcam fortsatte de senaste dagarnas nedgångar och backade 11,7 procent till 845 kronor. Som lägst betalades 749 kronor för aktien före USA-börsernas öppning, mot 1.162 kronor förra onsdagen.

MTG backade 3,1 procent. Aktien har lagts till Bank of America Merrill Lynchs lista över minst föredragna aktier i mediesektorn. Investmentbankens syn på den europeiska sektorn som helhet sänktes samtidigt till neutral.

Bortsett från MTG stod verkstads- och råvaruaktier för stora tapp inom OMXS30. Goldman Sachs har sänkt sin syn på sektorn till försiktig från neutral, men med Atlas Copco, ned 0,6 procent, som ett undantag. Sandvik backade 0,9 procent och blev sämst i verkstaden, medan Assa Abloy, som höll kapitalmarknadsdag utan nyheter, var ned 0,7 procent.

Boliden, som också höll kapitalmarknadsdag, spår att nuvarande låga investeringstakt som gruvbolagen uppvisar globalt kommer att hålla i sig ett par år. Vidare meddelades att bolaget överväger att expandera sin gruva i Aitik, men att lägre metallhalt i så fall kan väntas. Aktien backade 2,4 procent.

Bland rapportbolag backade Starbreeze 15 procent efter att fram till torsdagen nästan ha tiodubblat sin kurs i år. Nästan en tiondel av bolagets aktier omsattes på Aktietorget.

Profficerapporten fick ett varmare mottagande, och aktien steg 11 procent efter stärkt lönsamhet i samtliga affärsområden trots ett tufft konjunkturläge.

Bong redovisade lägre omsättning jämfört med fjolåret och vände rörelsevinst till förlust efter bland annat lägre kuvertvolymer och svag bruttomarginal. Kursnedgången på nästan 12 procent kom som ett brev på posten.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?