1515

USA-börser: Fed punkterade festen<br />

De ledande amerikanska aktieindexen steg inledningsvis på onsdagen, men uppgången punkterades av protokollet från Fomc-kommitténs senaste möte som indikerade att en nedtrappning av Federal Reserves tillgångsköp kan komma inom några månader.
Foto:TT

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent lägre till indexnivån 15.902, och det bredare S&P 500 försvagades lika mycket till 1.781. Nasdaq Composite noterades 0,3 procent lägre på 3.921.

Omsättningen uppgick till cirka 600 miljoner aktier på New York-börsen och 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Enligt protokollet från Feds styrkommitté FOMC:s möte i oktober förväntar sig medlemmarna generellt en förbättring på den amerikanska arbetsmarknaden, vilket skulle motivera en nedtrappning av centralbankens tillgångsköp.

Samtidigt befinner börserna på höga nivåer, och enligt Paul Mangus, chefaktiestrateg på Wells Fargo Private Bank i Charlotte, är det inte konstigt att investerare väljer att säkra vinster:

"Vi har haft ett väldigt, väldigt bra år, så det här kan vara en katalysator för investerare som har fått en riktigt bra avkastning under året att ta hem vinster. Fomc-protokollet var en fortsättning på vad som har sagts hela tiden", sade han.

Data från det amerikanska handelsdepartementet visade att detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,4 procent i oktober, jämfört med föregående månad. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntades en uppgång om 0,1 procent.

På makrofronten noterades även att konsumentpriserna i USA steg 1,0 procent i oktober jämfört med motsvarande månad i fjol, vilket var i linje med analytikernas förväntningar.

På bolagsfronten lyfte JC Penney 8,5 procent. Varuhuskedjan redovisade en minskad nedgångstakt i försäljningen för det tredje kvartalet och sade även att det förväntar sig en förbättring avseende försäljning och vinstmarginaler under den kommande julhandeln.

Hemmafixarkedjan Lowes gav prognoser som inte mottogs väl av investerare, varpå aktien backade 6,2 procent. Bolaget spår att vinsten för helåret kommer att landa på 2:15 dollar per aktie, lägre än analytikernas estimat på 2:19 dollar, enligt Bloomberg News snittprognos.

Obligationsmarknaden var kanske den marknad som påverkades mest av Fomc-protokollet. Räntan på amerikanskt tioårigt statspapper steg 8 punkter till 2,71 procent.

De bolag som normalt ses som trygga, med höga direktavkastningar, såldes av i samband med de stigande räntorna. Teleoperatörer och energibolag var de sektorer inom S&P 500 som backade mest, ned 0,9 respektive 1,2 procent.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?