1515

Råvaror: Oljepriset ned i inledningshandeln<br />

Oljan handlas på lite lägre nivåer i veckans inledning, medan basmetallerna överlag är ned men med relativt små nettorörelser. Även guldet har sjunkit.

Vid klockan 8.00 handlas WTI-oljan 0:35 dollar lägre till 93:49 dollar per fat, medan Brent är 0:37 dollar ned till 108:13.

Saudiarabien producerade i september 10,12 miljoner fat olja per dag, vilket var 70.000 mindre än i augusti. Samtidigt steg exporten till 7,84 miljoner fat, från 7,80 miljoner fat i augusti.

Det visar data från Joint Oil Data Initiative, JODI, enligt Bloomberg News. Det var den största exporten från Saudiarabien sedan november 2005.

"Utbudet har varit mer än tillräckligt för att täcka efterfrågan, särskilt i USA. Detta, plus minskade riskpremier i Mellanöstern, har inneburit att utbudssidan varit den dominerande faktorn", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

Enligt data från US Commidity Futures Trading Commission har investerare minskat sina nettolånga positioner i WTI med 4,3 procent under veckan som avslutades den 12 november, rapporterade Bloomberg News.

Citigroup skrev i ett marknadsbrev att trycket nedåt på oljepriserna ökar och ser allt mindre sannolikt ut att störas av potentiella utbudsstörningar. De spår ett pris på Brent på 105 dollar per fat under fjärde kvartalet och 98 dollar under 2014.

Västländerna och Iran ska träffas i Geneve den 20 november för fortsatta samtal om landets kärnteknikprogram.

På valutamarknaden har dollarn tappat något under måndagen, med dollarindex ned till 80,75.

På måndagen kommer NAHB:s husmarknadsindex i USA, som väntas har legat kvar på 55 i november från månaden före. Senare i veckan kommer bland annat euro-PMI, tyska IFO-index amerikansk detaljhandel och protokollet från Federal Reserves senaste FOMC-möte den 29-30 oktober.

Bland basmetallerna har kopparn sjunkit 9 dollar medan aluminium är 3 dollar högre och zink 5 dollar lägre.

"Minskade investeringar i nät i Kina har tyngt kopparn. Lägre globala lagernivåer bör begränsa ytterligare förluster i koppar", sade Kaname Gokon på Okato Shoji till Bloomberg News.

Investeringarna i elnät minskade med 14 procent i oktober jämfört med samma månad föregående år, medan investeringarna i kraftanläggningar föll med 20 procent enligt data från Kinas nationella energimyndighet, rapporterar Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras guldet cirka 3 dollar ned till 1.287 dollar per uns, medan silvret är 0:05 dollar ned.

"Folk hade en 'bearish' hållning före Yellens anförande. Hennes kommentarer var duvaktiga och ses som en senareläggning av tapering, vilket helt klart är hjälpfullt för guld. Men de främsta skälen till att guldet har fallit är intakta. Inflationen är låg och aktiemarknaderna har fortsatt att kliva på", sade Donald Selkin på National Securities till Bloomberg News.

Noteringar klockan 8.00

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:35 USD 93:49

Brent, första termin -0:37 USD 108:13

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -9 USD 7.001

Zink -5 USD 1.894

Aluminium +3 USD 1.794

Nickel -30 USD 13.800

Bly -1 USD 2.095

Tenn -75 USD 22.950

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -2:92 USD 1.287:28

Silver -0:04 USD 20:76


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?