1515

Räntor och valutor: Kinas reformer lyfter riskaptiten<br />

Den breda och genomgripande reformpalett som Kina presenterade på fredagen har bidragit till att lyfta riskaptiten och börserna i Asien. I bakgrunden finns också förhoppningar om en fortsatt mjuk penningpolitik i USA.

USA-börserna steg på fredagskvällen och de asiatiska börserna är upp på måndagen, framför allt i just Kina.

På ränte- och valutamarknaden är det däremot mindre rörelser. Amerikanska marknadsräntor handlas i stort sett stabilt samtidigt som handlas stabilt mot euron och tappat en aning mot yenen från fredagens svenska stängning.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan är oförändrad på 2,70 procent.

Kinas ledarskikt lade i ett dokument på fredagen fram 60 reformåtgärder som de enats om vid centralkommitténs tredje plenum. Reformerna syftar till en ökad roll för marknaderna i ekonomin och konkret handlar det bland annat om lättnader i ettbarnspolitiken, mer privata investeringar i statliga företag, utökade landrättigheter för bönder och att yuanen ska bli mer konvertibel.

"Ett antal tillväxtvänliga åtgärder annonserades och representerar de största lättnaderna i Kinas ekonomiska politik sedan 1990-talet. Våra Kinaanalytiker tror att om dessa reformer implementeras framgångsrikt kommer nedåtriskerna för den kinesiska ekonomin att minska betydligt", skrev banken ANZ i en kommentar som citeras av Reuters.

Priserna på nya bostäder steg i 69 av Kinas 70 största städer i årstakt i oktober. Jämfört med i september steg priserna i 65 av städerna.

I Storbritannien visade statistik från Rightmove att utbudspriset på bostäder sjönk 2,4 procent i november. Enligt Rightmove berodde dock nedgången på säsongsfaktorer och mäklarna har gott hopp inför 2014.

Japanska statsobligationsräntor stiger, med tioårsräntan 2 punkter upp 0,65 procent.

På valutamarknaden är det dämpade rörelser. Euron handlas i stort sett oförändrat mot euron på nivåer just under 1:35 samtidigt som dollarn lite mot yenen, ned mot 100-strecket.

Kronan handlas likaså stabilt mot både dollarn och euron.

Måndagen bjuder på en del statistik, men inte något riktigt tungt. Från euroområdet kommer såväl handels- som bytesbalans i september. På USA-agendan står TICS-data över utländska investerares nettoköp av amerikanska tillgångar och NAHB husmarknadsindex, som spås ha varit oförändrad på 55 i november, enligt Bloomberg News enkät.

Senare i veckan riktas intresset bland annat mot europeiska konjunkturindikatorer i form av annat preliminära inköpschefsindex från euroområdet och tyska IFO-index för november, som båda väntas ha stigit något efter en dipp i oktober.

Från USA kommer detaljhandel och KPI i oktober, som väntas visa på en oförändrad försäljning och ett dämpat inflationstryck.

Dessutom är ett antal regionala Fed-chefer ute och talar och protokollet från det senaste Fomc-mötet publiceras också i veckan, då även den avgående Fed-chefen Ben Bernanke håller tal.

"Om Fed-företrädarna tror att en nedtrapping av obligationsköpen är en realistisk möjlighet borde en del hintar om detta ha letat sig in i protokollet", sade Michelle Giard, chefekonom vid RBA i USA, till Reuters.

Här hemma riktas främst mot Konjunkturinstitutets barometrar för november. Analytikerna i SME Direkts enkät räknar med att den sammanfattande barometerindikatorn har sjunkit marginellt till 101,4 från oväntat starka 101,6 i oktober. Industrins konfidensindikator väntas ha sjunkit till 100,3 från 101,2 medan hushållsförtroendet spås ha varit oförändrat på 102,0.


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?