1515

Europabörser: Finans drar upp

Europabörserna har stigit sex veckor i rad och sniffar nu på femårshögsta. Även den nya veckan har inletts positivt samtidigt som rapportsäsongen går in i ett lugnare skede.

Placerarna ser närmast fram emot tisdagens publicering av ZEW-index som väntas kasta ljus över tillståndet i den tyska ekonomin under november.

Finans, bank och gruvor var bästa sektorer medan kemiaktierna tyngde index.

Aberdeen Asset Management köper Lloyds änkepensionsförvaltning för 560 miljoner pund. Aberdeen-aktien rusade 15 procent medan Lloyds avancerade 1 procent.

Det schweiziska hörselhjälpsföretaget Sonova levererade en högre vinst än väntat för räkenskapsårets första hälft. Bolaget höjde även sin prognos för helårets försäljning och resultat. Aktien stärktes 7 procent.

Norska Seadrill kikar på italenska Saipems oljeborrningsverksamhet offshore. Seadrill minskade 0,1 procent medan Saipem ökade 5 procent.

EADS-ägda Airbus har kammat hem flygplansorder värda 50 miljarder dollar vid Dubai Airshow. EADS-aktien adderade 3,2 procent.

Oljeserviceföretaget Petrofac lämnade en försiktig prognos för nästa år. Bolaget spår att nettovinsten blir oförändrad alternativt visar en blygsam ökning under 2014. Aktien rasade 15,6 procent.

Citigroup har sänkt rekommendationen för Neste Oil till sälj från neutral och riktkursen har sänkts till 12 euro från 15,50. Banken bedömer att oförmånliga USA-lagar kommer att sänka koncernens vinst i förnybar verksamhet medan utsikterna ser svaga ut i traditionell oljeraffineringsverksamhet i Europa. Aktien tappade 8,4 procent till 14,35.

Spanska bankers dåliga lån steg till 12,7 procent av de utestående lånen i september, efter att ha stigit till 12,1 procent i augusti. Andelen i september uppges vara en ny toppnivå.

Handelsbalansen för EMU-länderna visade ett överskott på 13,1 miljarder euro i september. Analytiker hade räknat med ett överskott i handelsbalansen om 14,0 miljarder euro


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?