1515

Räntor och valutor: Dollarn tappar mot euron<br />

Europaräntorna visade små rörelser på fredagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. USA-räntorna sjönk något, medan dollarn tappade mot euron men stärktes mot yenen.

Fed-chefskandidaten Janet Yellens kommentarer i en senatsutfrågning på torsdagen bidrog till förhoppningar om att Federal Reserve kommer att fortsätta stötta den ekonomiska återhämtningen, även om det inte gavs några direkta signaler om besluten på kort sikt.

"Yellen bekräftade att policyn kommer att förbli intakt tills vidare så likviditeten kommer att förbli riklig vilket är viktigt för alla marknader", sade Piet Lammens på KBC Bank till Bloomberg News.

USA-räntorna sjönk efter utfrågningen och har därefter visat små nettorörelser, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter ned till 2,70 procent.

Eurostats KPI-utfall för oktober låg precis i linje med det preliminära utfallet. Inflationstakten i euroområdet sjönk därmed till 0,7 procent från 1,1 procent föregående månad, medan kärninflationen sjönk till 0,8 procent från 1,0 procent.

Framförallt drog energikomponenten ned inflationen, men även prisökningarna inom industrivaror och i tjänstesektorn var lägre.

Det låga oktober-utfallet var ett tungt vägande skäl till varför ECB överraskande sänkte räntan med 25 punkter till 0,25 procent förra veckan.

Commerzbank skrev i ett marknadsbrev att de nu tror att inflationen har nått botten, och i november väntas inflationstakten stiga till 0,9 procent. Detta av flera skäl.

För det första bör energipriserna sjunka i klart mindre omfattning än i november 2012, då de föll med 1,4 procent under månaden. Denna baseffekt kommer i sig dra upp inflationstakten med 0,1 till 0,2 procentenheter.

För det andra återspeglades momshöjningen med 1 procentenhet i Italien i början av oktober inte till fullo i KPI-utfallet. För det tredje väntas livsmedelspriserna stiga igen i november, efter en nedgång i september-oktober.

Inflationen väntas inte heller på medellång sikt sjunka under den nuvarande nivån, och kärninflationen vänta ligga kvar runt 1 procent.

"Därmed kommer inte inflationen att ge ECB skäl att lätta på penningpolitiken ytterligare kommande månader", skrev Commerzbank.

Italienska räntor steg 2-4 punkter på fredagen. EU-kommissionen meddelade att Italien riskerar att inte uppfylla sina åtaganden på skuldsidan 2014, då skulden inte sjunker tillräckligt. Ekonomikommissionär Olli Rehn sade att han hoppas mycket på Italiens översyn av statliga utgifter och regeringens löfte om att driva på reformer för ökad konkurrenskraft.

"Jag är inte överraskad över att spreadarna ökar särskilt då de tidigare nått lägre nivåer då marknaderna fokuserat alltför mycket på penningpolitiska frågor och ignorerat fundamentala frågor", sade Gianluca Ziglio på Sunrise Brokers till Bloomberg News.

På valutamarknaden tappade yenen initialt till 100:44 mot dollarn som högst på förmiddagen, men sjönk därefter tillbaka till 100:25 vid svensk stängning.

"Generellt har det varit lite mer av 'risk på'-miljö, och det är därför som vi sett yenen försvagas. Yellen-utfrågningen drog igång denna rörelse", sade Kiran Kowshik på BNP Paribas till Bloomberg News.

Euro/dollar påverkades inte nämnvärt av Yellen-utfrågningen men dollarn tappade till 1:347 under eftermiddagen efter en serie lite svagare data.

Empire Index, som speglar affärsförhållandena för industrin i delstaten New York, sjönk till -2,21 från 1,52 föregående månad, väntat var 5,00. Nedgången bland delindex var bred. Importpriserna sjönk 2,0 procent i årstakt, väntat var -1,6 procent.

Dessutom sjönk USA:s industriproduktion 0,1 procent i oktober jämfört med föregående månad, väntat var +0,2 procent.

Ted Wieseman på Morgan Stanley skrev i en kommentar att en väderrelaterad nedgång i "utilities" (bland annat uppvärmning) höll ned totalen men att de underliggande detaljerna i utfallet var bättre.

"Tillverkningsindustrin steg bättre än väntade 0,3 procent, och utökar en dämpad återhämtning sedan en svag period under våren som vi väntar oss ska accelerera kommande månader givet styrkan i ISM och PMI-enkäter utomlands och vissa indikationer om förbättring i global handel i de senaste utfallen från Asien", skrev Morgan Stanley.

Pundet fick stöd av att BOE-ledamoten Martin Weale varnat för att blunda för stigande inflationsförväntningar, och stärktes till 1:611 mot dollarn under eftermiddagen.

Svenska räntor sjönk 1-3 punkter medan kronan sammantaget stärktes 3 öre till 6:64 mot dollarn och 1 öre till 8:96 mot euron.

SCB-data på fredagen visade att produktionen i hela näringslivet sjönk 0,3 procent i september från månaden före. Jämfört med tidigare rapporterad statistik tillkommer i denna sammanställning el- och byggproduktion.

Industriproduktionen steg med 0,5 procent under månaden, tjänsteproduktionen sjönk med 0,5 procent och byggproduktionen sjönk med 1,2 procent.

Under tremånadersperioden steg produktionen totalt 0,6 procent jämfört med närmast föregående tremånadsperiod.

Industrins totala lagervolym sjönk med 4,7 procent under tredje kvartalet från föregående kvartal.

SCB konstaterade att nedgången skedde inom såväl gruv- som tillverkningsindustrin. Inom den senare var utvecklingen i totala lager negativ för en klar majoritet av delbranscherna. Svagast var utvecklingen i läkemedelsindustrin.

Nordea skrev i en kommentar att produktionen i näringslivet i nationalräkenskaperna har varit starkare än de enskilda månadsutfallen. Därmed skulle Riksbankens prognos om en BNP-uppgång på 0,4 procent jämfört med tredje kvartalet 2012 vara inom räckhåll.

Däremot var lagren klart svagare än väntat och drar ned BNP med så mycket som 1,6 procentenheter i årstakt.

"Detta var mycket mer än vad vi väntat och pekar på en nedåtrisk för vår BNP-prognos. Men vi inväntar lagerutfall för detaljhandeln och grossister den 20 november. Just nu håller vi fast vid vår prognos om en viss tillväxt under tredje kvartalet", skriver Nordea.

BNP för tredje kvartalet redovisas den 29 november.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?