1515

Nordenbörser: Oljeservicebolag segrade<br />

De nordiska börserna bjöd på måttliga uppgångar under veckans sista handelsdag. Det norska storbolagsindexet OBX fick dock en extra skjuts av DNO International och EMGS som klättrade ytterligare efter torsdagens rapporter.

Vid klockan 16.45 var det nordiska storbolagsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, upp 0,3 procent till 1.227.

Norska OBX stängde 0,9 procent högre. Torsdagens rapportvinnare, oljebolaget DNO International, klättrade högre även på fredagen och stängde 2,3 procent högre.

Klar vinnare inom storbolagsindexet var dock oljeservicebolaget EMGS som stängde 9,2 procent högre. Aktien stärktes på fredagen av att Arctic Securities höjde rekommendationen till köp, efter torsdagens rapport, enligt TDN Finans.

Det danska storbolagsindexet C20 Cap var 0,1 procent högre efter att ha handlats sidledes under större delen av dagen.

I toppen av indexet stack smyckesbolaget Pandora ut med en uppgång på 5,2 procent till 267:70 danska kronor. Aktien föll inledningsvis, sedan storägare sålt 20 miljoner aktier i bolaget till kursen 245 kronor, men lyfte efter att säljarna lovat att inte sälja fler aktier under de kommande 90 dagarna.

"Vi rekommenderar köp av Pandora, då osäkerheten kring en större aktieförsäljning nu har avlägsnats", skrev Sydbank i en uppdatering på fredagsmorgonen, enligt Ritzau Finans.

Även rapporterande GN Store Nord stärktes, sedan bolaget levererat ett resultat över förväntan för det tredje kvartalet. Aktien steg 2,6 procent.

Finländska H25 steg 0,2 procent. Industrikoncernen Wärtsilä och teleoperatören Elisa toppade indexet med uppgångar på 2,0 respektive 2,2 procent.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?