ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönika: Varning för spelbolaget

  • Foto: Colourbox

Kyliga insiders som säljer på nya toppnoteringar och andra som har modet att köpa på botten, detta och om köptokiga insiders på en tillväxtmarknad handlar mitt nedslag om denna vecka.

För bolaget B som du för en kort tid sedan köpte lite aktier i har det just blivit känt att dess vd har minskat sitt innehav. Aktien har stigit som en raket de senaste åren och du köpte på de högsta kursnoteringarna någonsin efter att ha läst en fängslande artikel om bolagets framtidssaga. När vd nu säljer så sker det bara dagar efter en dålig kvartalsrapport. Vd och finanschefen lugnar marknaden med att detta kvartal bara är ett ”hack i kurvan”. Och det lugnar även dig eftersom du inte har gjort någon större förlust på din placering.

Känner du igen situationen? Påfallande ofta återföljs ovanstående beskrivning av fortsatta insiderförsäljningar och en sjunkande aktiekurs. Var du en av de ytterst få som sålde på denna information?

I veckan fick jag en kommentar från en följare på Twitter som skrev ”Nog är det så att insiderförsäljningar är enormt mycket starkare signal än insiderköp. Alla älskar sitt eget bolag”. Och visst har han rätt, en vd älskar sitt bolag och om han säljer är det ett negativt besked. Vi blundar ofta för negativa signaler för att de är emotionellt betungande att ta in.

Insiders sänder löpande ut signaler om bolag som man bör köpa och bolag som man bör sälja. Så låt oss nu titta på vilka signaler jag har sett under den senaste veckan.

Negativa insiders hittar jag i spelbolaget Betsson och bilåterförsäljaren Bilia. I Betsson är det styrelseledamoten Lars Linder-Aronsson som via två bolag sålde 15.000 respektive 9.000 aktier under perioden 1-6 november. Detta omfattar omkring 20 procent av hans tidigare ägande. I Bilia säljer inköpsdirektören Per Ovrén hela sitt innehav på 2.000 aktier samtidigt som finanschefen Gunnar Blomqvist sålde 8.000 aktier under perioden 31 oktober – 5 november.

Att sälja på toppen är svårt, och något vi alla hoppas på att kunna göra. Kanske är det just det vi har sett hända i industrihandelsföretaget Addtech och industrikoncernen Indutrade? I Addtech är det controllern Stefan Nilsson som den 4-7 november sålde 4.000 aktier,  en knapp halvering av hans tidigare innehav. I Indutrade är det affärsområdeschefen Olof Paulsson som säljer 3.000 aktier vilket även det är en knapp halvering av hans tidigare innehav. Aktiekursen för båda dessa bolag har satt nya kursrekord den senaste tiden och deras försäljningar indikerar att nya kursrekord snart kan vara ett minne blott.

Ovanstående var alltså exempel på bolag som du bör undvika. Nu till bolag där jag ser positiva signaler.

I gruvbolaget Lundin Mining hittar jag ett förstagångsköp på 25.000 aktier från styrelseledamoten Dale Peniuk under perioden 4-7 november. I it-konsultföretaget Acando fortsätter insiders köpa och nu är det styrelseledamoten Anders Skarin som den 8 november har köpt 20.000 aktier. Efter köpet äger han 100.000 aktier i bolaget. De senaste veckorna har bolagets Sverige-vd, samt två styrelseledamöter köpt efter en dålig rapport. Det kan inte tolkas som något annat än ett positivt tecken.

Kommer du ihåg tv-reklamen från ett svenskt försäkringsbolag som sändes för ett tiotal år sedan där en figur hoppade över till uppåtstigande kurvor? Jag tycker att man ska se signalerna som insiders dagligen skickar ut på samma sätt – flytta från bolag som inte insiders själva vill äga till de där de istället köper. Och håll i minnet att alla vd:ar älskar sitt eget bolag och därför är det negativt när de säljer.

De senaste veckorna har insiders blivit mer och mer negativa och hittills under november är endast 36 procent av insiderhandeln köp. Det här är högintressant eftersom vi kan vara på väg att få uppleva den mest pessimistiska insiderhandeln sedan december 2003. För så långt får vi gå tillbaka för att hitta en månad med lika negativa insiders. Det är inte bara att insiders är negativa, Stockholmsbörsen är nu också något högre värderad än normalt.

Men finns det marknader där insiders är extra positiva just nu och därmed indikerar att det kan vara läge att gå in där? Jag har letat och hittat en.

Turkiet, det är de mest positiva insynspersonerna just nu finns. Javisst, du hörde rätt! Turkiet har varit en riktigt usel placering för svenska sparare hittills i år men på denna marknad har hela 81 procent av all insiderhandel under november varit köp. Hittills i år uppgår denna siffra till 77 procent och faktum är att vi får gå tillbaka till finanskrisen 2008 för att hitta så positiva tongångar bland turkiska insiders.

Jag har träffat några riktigt framgångsrika investerare genom åren. Det som förenar dem är att de har modet att köpa när andra avskyr aktien och kylan att sälja när alla hyllar den. Den som nu har kylan tar hem sina vinster i kursraketer där insiders säljer och går in i bolag där insiders köper. Insiderkollektivet sänder starka signaler och när de köper på bredden är det en mycket tillförlitlig signal, därför tycker jag också att du ska snegla lite extra på Turkiet den närmaste tiden.

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Scientia som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till