ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Så växte Sverigedemokraterna fram

  • Foto: Ann Jonasson

Jimmie Åkesson har lett Sverigedemokraterna till stora framgångar genom förnyelsen av partiet. Men hans egen väg in i Sd, under partiets mest extrema period, väcker frågor om hans eget förflutna.

När Jimmie Åkesson själv ska beskriva varför han som 15-åring sökte sig till partiet är hans egen förklaring att det mest av allt var slumpen som fällde avgörandet.

Det är november 1994 och Sverige befinner sig i en djup statsfinansiell kris. Det är en omvälvande tid, både ekonomiskt och politiskt och allt domineras av EU-frågan. Svenska folket ska avgöra – anser du att Sverige bör bli medlem i EU? Frågan engagerar den unge Jimmie Åkesson djupt. Han har under en tid varit medlem i Moderat Skolungdom, en sektion inom MUF som vid här tiden leds av Fredrik Reinfeldt, men Åkessons starka motstånd mot EU får honom att söka sig vidare.

”Jag fann mig aldrig hemma där. Jag kunde inte vara med i moderatkretsarna överhuvudtaget eftersom jag var EU-motståndare”, berättar han långt senare för Di. 

EU-kritiska Vänsterpartiet och Miljöpartiet är aldrig ett alternativ. Han försöker i stället få kontakt med Ny Demokratis lokalavdelning i Sölvesborg, men den finns inte längre. Partiet har försvunnit lika snabbt som det några år tidigare dök upp. Så han beger sig tillsammans med några klasskamrater till biblioteket i Sölvesborg och bläddrar fram Sverigedemokraterna i Gula Sidorna.

”Vi visste egentligen inget om det och det fanns ingen lokal partiorganisation där vi bodde, så jag ringde för att få kontakt med dem”, förklarar Jimmie Åkesson senare.

Han ansöker om medlemskap 1994 när partiet leds av Anders Klarström, med ett förflutet i nazistiska Nordiska rikspartiet. Sex år tidigare, 1988, hade partiet bildats av en krets personer där flera hade koppling till organisationen Bevara Sverige Svenskt.  

Under de sju åren som hinner gå tills Jimmie Åkesson ansluter sig radikaliseras partiet. Bilder på skinheads som marscherar i Sverigedemokraternas namn - inte sällan med våldsamma kravaller som följd - kablas under det tidiga 1990-talet ut i nyhetsmedia.

När han själv valde att gå med var han inte medveten om det, säger Jimmie Åkesson i dag. När han blir godkänd som medlem 1995 heter partiledaren i stället Mikael Jansson.

”Det intressanta är att Jimmie Åkesson kom med när Mikael Jansson blev partiordförande och gjorde om partiet. Det är det han vill framhäva, men han sökte faktiskt under den mest extrema tiden”, säger Annika Hamrud, frilansjournalist och författare till en bok om Sverigedemokraterna.

”Den där bilden med demonstrationer med det här skinnskalleföljet och så hade jag inte alls. Den fick jag långt senare. Min bild var lokalpolitikern i Höör, Anders Westergren, som hade suttit i tv och fört partiets talan. Det är egentligen den enda bild jag hade av partiet”, säger Jimmie Åkesson till Di.

Att Sverigedemokraterna vid tiden då Åkesson ansluter sig är ett extremt parti illustreras bland annat av att samma Anders Westergren året därpå upplåter sin mark strax intill sitt hus i skånska Höör åt ett femtiotal nazister. Enligt en dokumentär som sändes i TV3 2005 och en artikel i Sydsvenskan skriker de uniformerade nazisterna slagord och gör Hitlerhälsning. De eldar även upp judisk litteratur och den tongivande Sverigedemokraten Tina Hallgren Bengtsson, partiets vice ordförande 1993-1995, håller enligt Sydsvenskan ett tal framför bokbålet där hon pratar om att föra en kamp mot ”mänsklighetens gift: marxister, liberaler och framför allt den sionistiska ockupationsmakten”.

Att Jimmie Åkesson inte skulle ha känt till partiets band till skinheads tvivlar Annika Hamrud på.

”Han sökte sig till ett parti som mellan 1991 och 1994 hade sin extrema period. Det var då som det var skinheads som demonstrerade i Sverigedemokraternas namn. Han säger att han inte hade någon kännedom om det, men det var mycket medierapportering om det eftersom det blev slagsmål. Partiet var en del av 1990-talets vit makt-rörelse.”

I mitten av 1990-talet befinner sig Sverigedemokraterna i djup kris och den nyvalda partiledaren Mikael Jansson inleder arbetet med att försöka städa upp i leden. De mest extrema partiarbetarna utesluts och förbud mot att bära uniform vid partimöten införs. Jimmie Åkesson får sitt första tunga uppdrag i partiet 1997, som ledamot i partistyrelsen. Det är under de här åren som Jimmie Åkesson lär känna Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson - det så kallade Lundagänget - som några år senare tar över makten i partiet. År 2000 blir Jimmie Åkesson ordförande i ungdomsförbundet SDU och fem år senare, 2005, blir han efter en intern strid partiledare – en milstolpe för partiet.

”Då påbörjas ett helt nytt sätt att jobba”, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, som är knuten till den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Han pekar på att opinionsresultatet till stor del är resultatet av ett strategiskt arbete. Partiprogrammet breddas och kanterna slipas av. 2006 får partiet 2,9 procent av rösterna och i valet 2010 tar sig Sverigedemokraterna in i riksdagen efter att 340.000 svenskar lagt sin röst på partiet, motsvarande 5,7 procent. Häromdagen var partiet uppe och snuddade vid 12 procent i en Demoskopmätning.

”Man har vuxit fram långsamt. Man har vuxit fram underifrån. Man har vuxit genom att man successivt har lagt till nya väljargrupper: Unga förstagångsväljare, soffliggare, missnöjda moderater, missnöjda socialdemokratiska LO-väljare”, säger Andreas Johansson Heinö.

Vid landsdagarna 2011 fattades efter en intern strid beslutet att partiet i första hand har beteckningen socialkonservativ och att nationalismen hamnade i bakgrunden. Profilfrågan är invandringen som partiet vill begränsa kraftigt, men också brottslighet och äldreomsorg lyfts upp som viktiga frågor av partiet. Det förespråkar sänkta skatter för pensionärer och är för det femte jobbskatteavdraget. Sverigedemokraterna anser att skattetrycket långsiktigt ska ner och att a-kassan bör höjas. Partiet är EU-kritiskt och kriminalpolitiken och djurskyddspolitiken innehåller flera skärpningar. På flera politikområden kommer man in på invandringsfrågan, som i analysen av problemen i skolan där de enligt SD kan härledas till ”en ansvarslös invandringspolitik” eller i kulturpolitiken som likställer influenser från ickesvenskar med ”kulturimperialism”, som det står på partiets hemsida.

I oktober 2012 skrev Jimmie Åkesson ett brev till ombud och medlemmar där han manade till skärpning. Orsaken var att det blivit för många exempel på när lokala företrädare skadar partiet.

”Från och med nu råder nolltolerans och arbetet med att städa upp i leden ges högsta prioritet”, skriver Jimmie Åkesson till alla förtroendevalda där han pekar ut extremism, rasism och rättshaveristiska uttryck som oacceptabla i partiet.

Ett par veckor senare briserade partiets hittills största kris. Och det var personer i den absoluta partitoppen som orsakande härdsmältan, när den ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist och den då rättspolitiske talespersonen Kent Ekeroth tillsammans med ytterligare en SD-politiker beväpnade sig med järnrör i centrala Stockholm. För Kent Ekeroth innebar händelsen en tillfällig time-out från partiet, medan Erik Almqvist fick lämna helt. I filmerna som Expressen publicerade kan man se hur han kallade personer som kom i deras väg för ”hora” och ”babbe”.

På en presskonferens beskriver Jimmie Åkesson själv dagen när skandalen uppdagades som en av de värsta i hans politiska liv.

”Man tycker det är väldigt jobbigt att ha personer som inte kan föra sig i partiet”, säger Annika Hamrud.

I mars 2013 fick ytterligare tolv medlemmar lämna partiet, varav en är Göteborgspolitikern Patrik Ehn, som tvingades bort på grund av sin bakgrund i nazistiska och extremistiska rörelser. I september slängde partiledningen ut ytterligare en handfull. När Aftonbladet nyligen summerade hur många medlemmar och förtroendevalda som kastats ut ur partiet hittills under mandatperioden landade siffran på 54 personer, vilket kan jämföras med några enstaka personer hos de övriga riksdagspartierna. Dessutom sitter det ytterligare 60 politiska vildar på sverigedemokratiska mandat ute i landet, enligt tidningen Expo.

Även om medlemmar får lämna partiet på löpande band, så är muslimfientligheten en accepterad del av partiet, enligt experter. Riksdagsledamöterna Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson hör till dem som driver en hårdför antimuslimsk linje.

”Antimuslimerna petar man för det mesta inte ut. Det är en ledande linje i partiet”, säger Annika Hamrud.

Också Jimmie Åkesson har en tuff retorik mot islam och det han ser som det muslimska inflytandet i Sverige.

”Om den här gruppen fortsätter att växa blir det svårt att inte tumma på rättsstatens principer om allas likhet inför lagen. Då är vi ute på väldigt hal is”, säger han till Di.

Övriga partier i riksdagen har hållningen att Sverigedemokraterna ska isoleras och i SD:s viktigaste kärnfråga stängdes dörren till allt inflytande definitivt med det migrationspolitiska samarbete som inleds 2011 mellan alliansregeringen och Miljöpartiet. Den största framgången som partiledaren Jimmie Åkesson själv pekar ut är i stället striden om förslaget om en höjd brytpunkt för statlig skatt, där S, V, MP och SD tillsammans ser ut att sätta stopp för en del i regeringens budget.

I somras presenterade partiet ett förslag att offentliganställda ska ha rätt att jobba heltid. I kikarsiktet har partiet en ny väljargrupp som de hittills har haft svårt att locka till sig: kvinnorna.

Om de starka opinionssiffrorna står sig i riksdagsvalet får vara osagt. Andreas Johansson Heinö anser att det finns en gräns för hur stort partiet kan bli. Men än är den inte nådd.

”Ju mer ett sådant här parti växer desto lättare blir det att växa ytterligare. Det finns en normaliseringseffekt. Om de är uppe i 10 procent nu betyder det att de allra flesta känner någon som röstar på Sverigedemokraterna och då är inte tröskeln lika hög längre”, säger han.

Källor: Två intervjuer med Jimmie Åkesson har genomförts, i november och juni 2013. Dessutom har ett tiotal intervjuer gjorts med statsvetare, idéhistoriker och andra med en expertkunskap om partiet. I övrigt: Expo.se, Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan, TV3, Fokus, sverigedemokraterna.se, riksdagen.se, Nationalencyklopedin, Wikipedia, samt boken ”Svensk Svenskare, en reportagebok om Sverigedemokraterna” av Annika Hamrud och Elisabet Qvarford.

Tyck till