1515

Råvaror: Basmetaller sjunker<br />

Basmetallerna har sjunkit tillbaka på förmiddagen, medan spreaden mellan WTI och Brent vidgats något.

Vid klockan 11.40 noteras WTI-oljan 0,06 dollar lägre till 93,82 dollar per fat, medan Brent är 0,72 dollar högre till 107,84 dollar per fat.

De amerikanska lagren av råolja steg med 0,6 miljoner fat under föregående vecka, enligt en rapport från American Petroleum Institute, API, på onsdagskvällen.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps klockan 17.00 på torsdagen. Där spår analytiker att råoljelagren ska ha stigit 0,6 miljoner fat.

Internationella energimyndigheten, IEA, höjer i sin månadsrapport prognosen för den globala efterfrågan på olja för 2013 och 2014 något, och justerar samtidigt upp utbudsprognosen för båda åren.

IEA räknar med att efterfrågan kommer att landa på 91,04 miljoner fat per dag i genomsnitt 2013. Oljepriserna har upplevt en "spektakulär" omvändning sedan sommarrallyt.

"Mellanöstern-politik kan ha haft någonting att göra med rörelserna i båda riktningarna, men det är bara en del av handlingen. Säsongsmässiga svängningar i utbud och efterfrågan har spelat en minst lika stor roll. Dessa effekter från de säsongsmässiga cyklerna har varit ovanligt dramatiska, orsakade av slumpmässiga, strukturella skiften i produktionen och global raffinaderikapacitet", skriver IEA.

Tidigare i veckan har även Opec höjt sin prognos för den globala efterfrågan på olja 2013-2014 något.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:345 mot euron under förmiddagen. BNP i euroområdet steg med preliminära 0,1 procent tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet, i linje med förväntningarna.

På makroagendan står under eftermiddagen en utfrågning av Janet Yellen i senatens bankkommitté, en del av nomineringsprocessen som ny Fed-chef. Enligt ett förskrivet anförande sade Janet Yellen att ekonomin och arbetsmarknaden utvecklas "betydligt sämre" än den potentiella utvecklingen.

Bland basmetallerna handlas kopparn nu 3 dollar ned medan zink och aluminium är 3 respektive 6 dollar ned.

Guldpriset handlas cirka 2 dollar upp till 1.284 dollar per uns, medan silvret är 0,18 dollar, eller 0,8 procent, högre.

Enligt World Gold Council sjönk efterfrågan på guld med 21 procent under tredje kvartalet, jämfört med för ett år sedan. Investerare har tagit ut 118,7 ton ur ETF:er och liknande produkter, medan köpen från centralbanker minskade med 17 procent.

"Investerare har minskat sina innehav i guld och vi har sett en flykt till mer riskfyllda tillgångar som aktier. ETF-försäljningar och den skada som skett efter Indiens nedgång i köp har också tyngt guldet, även om vi sett starka köp i andra delar av Asien", sade Marcus Grubb på World Gold Council enligt Bloomberg News.

Han konstaterade att konsumenternas efterfrågan i Indien minskat till 148,2 ton från 219,1 ton för ett år sedan, medan Kinas konsumtion ökat till 209,6 ton från 177 ton.

Centralbankerna adderade 93,4 ton till sina reserver under tredje kvartalet, jämfört med 112,3 ton för ett år sedan.

"Volatiliteten i priserna och svagheten på tillväxtmarknaderna har bromsat deras köp. Detta kvartal så kan vi få se mer köp", sade Marcus Grubb.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?