1515

Räntor och valutor: Räntorna sjunker efter Yellen-uttalande<br />

Europaräntorna sjunker svagt i torsdagens inledande handel samtidigt som euron letar sig nedåt efter att ha stärkts under natten efter duvaktiga kommentarer från Janet Yellen, nominerad till ny Fed-chef, och BNP-statistik från Tyskland och Frankrike.

Strax efter svensk öppning är den tyska tioåriga obligationsräntan ned 2 punkter till 1,72 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioårsräntan är ned 1 punkt till 2,30 procent.

Finansinspektionen skriver i sin rapport "Risker i det finansiella systemet" att den höga skuldsättningen bland svenska hushåll innebär risker för enskilda hushåll och i förlängningen också för den finansiella stabiliteten och att de därför i dag bedömer att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet på bolån till 25 procent.

FI skriver vidare att svenska storbanker har tillräckligt god motståndskraft mot en kraftig konjunkturförsämring men det stora beroendet av marknadsfinansiering är en fortsatt risk. Storbankerna bör på sikt vara återhållsamma med utdelningar då deras marginaler utöver buffertkraven är små.

Tidigare på morgonen publicerade Mäklarstatistik statistik som visade att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 4 procent i oktober jämfört med föregående månad, medan villapriserna var oförändrade.

En höjdpunkt för Sverige väntas klockan 9.30 då SCB redovisar AKU med arbetslöshetssiffror för oktober. Enligt SME Direkts analytikerenkät spås en marginell nedgång i arbetslösheten till 7,4 procent i oktober, från 7,5 procent i september.

I Arbetsförmedlingens rapport, som publicerades i fredags, hamnade den öppna arbetslösheten på 4,5 procent av arbetskraften i oktober, jämfört med 4,6 procent föregående månad.

SCB släpper även sparbarometern för tredje kvartalet och Business Sweden publicerar Exportchefsindex för fjärde kvartalet.

Tysklands ekonomi växte preliminärt med 0,3 procent under tredje kvartalet, i linje med förväntningarna, medan Frankrikes ekonomiska utveckling däremot var en besvikelse.

Frankrikes BNP sjönk preliminärt med 0,1 procent under tredje kvartalet, väntat var en oförändrad tillväxt.

Financial Times skriver på torsdagen att OECD utfärdar en varning till Frankrike om att landet måste återupprätta sin konkurrenskraft.

Enligt OECD släpar Frankrike efter övriga länder i Europa när det gäller att reformera sin ekonomi och måste ta omfattande steg för att återupprätta sin konkurrenskraft.

Klockan 11.00 publiceras BNP-statistiken för hela euroområdet och en halvtimme tidigare brittisk detaljhandel.

Den förra väntas visa en ökning med 0,1 procent från kvartalet före, och en nedgång med 0,3 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

USA-räntorna vände nedåt samtidigt som dollarn stärktes i den sena USA-handeln på onsdagen efter uppgifter om att Janet Yellen enligt ett förskrivet tal kommer att säga att USA:s ekonomi måste förbättras innan Fed börjar dra ned på sina tillgångsköp.

Janet Yellen ska på torsdagseftermiddagen, svensk tid, frågas ut i senatens bankkommitté, ett steg på vägen för att godkännas som ny Fed-chef.

Enligt det förskrivna talet säger hon, enligt Bloomberg News, att ekonomin och arbetsmarknaden utvecklas "betydligt sämre" än den potentiella utvecklingen.

Deutsche Banks USA-analytiker kommer speciellt att lyssna efter Janet Yellens svar på två frågor. Den första gäller den framåtblickande guidningen och huruvida hon föredrar att denna nås genom att etablera ett "golv" för inflationen eller genom att sänka tröskeln för arbetslösheten, eller genom en kombination av dessa två.

Den andra frågan gäller om hon uppfattar någon skillnad när det gäller effektiviteten mellan köp av bostadsobligationer (MBS) och köp av statsobligationer.

"Utöver dess specifika frågor kommer det vara värt att notera huruvida hon verkar tycka att anställningsmomentum i oktober månads jobbrapport kommer att upprätthållas på medellång sikt", skriver Joseph Lavorgna och Carl Riccadonna i ett kundbrev.

I eftermiddag publiceras även amerikansk statistik i form av handelsbalans, veckosiffrorna över arbetslösheten och preliminär produktivitet.

Japans statistik under natten visade att BNP preliminärt ökade med 0,5 procent under tredje kvartalet, jämfört med kvartalet före, vilket var nästan en halvering av tillväxten under andra kvartalet.

Samtidigt var BNP-ökningen en aning högre än Bloomberg News prognos på 0,4 procent, men enligt investerare innebär den dämpade tillväxten en varningssignal till premiärminister Shinzo Abe inför de planerade reformerna.

På valutamarknaden handlas euron till 1:346 mot dollarn, starkare än vid svensk stängning på onsdagen, men svagare än under nattens handel.

Yenen har försvagats mot samtliga stora valutor efter uppgångar på Tokyobörsen och statistiken som visade att tillväxten dämpats, vilket bedöms öka sannolikheten för mer stimulanser från Bank of Japan.

Efter att Japans finansminister Taro Aso i parlamentet sagt att det är viktigt att ha intervention på valutamarknaden som en möjlig policy tappade yenen ytterligare och handlas kring 99:7 mot dollarn, jämfört med 99:6 vid svensk stängning på onsdagen.

Kronan har tappat under morgonen. Jämfört med svensk stängning på onsdagen har kronan stärkts 2 öre mot dollarn men tappat 1 öre mot euron.


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?