1515

USA-börser: Nedåt direkt<br />

New York-börserna öppnade i negativt territorium efter spekulationer kring en tidig Fed-nedtrappning. Varuhuskedjan Macy's rusade efter en övertygande kvartalsrapport.

Dow Jones Industrial Average hade vid klockan 16.20 gått ned 0,5 procent till indexnivån 15.680, medan det bredare S&P 500 var noterat 0,2 procent lägre på 1.765. Nasdaq Composite retirerade samtidigt 0,1 procent till nivån 3.916. Omsättningen uppgick till knappt 130 miljoner aktier på New York-börsen och 340 miljoner aktier på Nasdaq.

"Vi har sett en del bra statistik på sistone, och det har gjort investerare lite nervösa. Det finns färre anledningar för Fed att vara entydigt förpliktigade till ytterligare stimulanser jämfört med för några månader sedan, och det har naturligtvis ökat ångesten", sade Mackintosh Pulsifer vid Fiduciary Trust Co International till Bloomberg News.

Nedtrappningsspekulationerna späddes på av tisdagens uttalanden av Fed-cheferna Dennis Lockhart och Richard Fisher, som pekade på att diskussioner om en nedtrappning kan ske redan på FOMC-mötet i december.

Onsdagens amerikanska makroagenda var tunn. Under torsdagen väntar däremot den viktiga utfrågningen av den blivande Fed-chefen Janet Yellen i senatens bankkommitté, som kan ge marknaden insikter i Federal Reserves tankegångar gällande framtida penningpolitik.

Varuhuskedjan Macy's var i blickfånget efter att bolaget släppt en kvartalsrapport som överträffade marknadens förväntningar på flera parametrar. Aktien var upp hela 9,2 procent i den inledande handeln.

Vidare var kaffekedjan Starbucks 0,3 procent lägre. Bolaget meddelade att det kommer att betala Mondelez International närmare 3 miljarder dollar i en förlikning.

Chegg, som är ett socialt nätverk inriktat på utbildning, debuterade under onsdagen på New York-börsen. Bolagets aktie, som börsintroducerades på kursen 12:50 dollar, sjönk med 12,3 procent i den inledande handeln.

Elbilstillverkaren Teslas aktiekurs har tappat cirka 30 procent sedan oktober i spåren av rapporter om batterirelaterade bränder i bolagets Model S-bilar. Bolaget meddelade att det inte kommer att återkalla modellen, vilket fick aktien att handlas upp med 1,6 procent.

På rapportfronten väntar kvartalssiffror från Cisco efter USA-börsernas stängning. Bolaget, som tillverkar nätverksutrustning, handlades 0,3 procent högre inför rapporten.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 4 punkter lägre till 2,73 procent.


Innehåll från HSBAnnons

Valet av bostad påverkar klimatet mer än du tror

Du vill miljön väl och både sopsorterar och köper mindre kläder, men har du egentligen koll på materialen ditt hus är byggt av? 

– Byggfasens klimatpåverkan är lika stor som 50 år av drift och underhåll, det är därför det är så grundläggande för oss att utveckla hur vi bygger, säger HSB:s miljöchef Magnus Ulaner.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

Byggbranschen har, precis som många andra delar av samhället, tagit fram en färdplan för hur man ska bli helt fossilfri till år 2045. Och det behövs, för byggnader står för en stor del av samhällets klimatpåverkan. Framförallt är det materialen i huset som är nyckeln.

– I livscykelanalyser som har gjorts på senare år har man sett att klimatpåverkan från byggnationen - inklusive produktion av material, transport och byggnation - av en byggnad är ungefär lika stor som den samlade påverkan från driften under femtio år, säger Magnus Ulaner.

Framförallt är det betongen som bidrar till det här resultatet. En av beståndsdelarna i den är cement som i sin tur tillverkas av bränd kalksten, en kemisk process där det släpps ut stora mängder koldioxid. 

– Det här är en av de grundläggande frågorna som byggbranschen måste adressera.

”Behöver gå på djupet”

Samma sak gäller allt det stål som byggs in i husen, eftersom stora mängder kol går åt i tillverkningen. Frågan är då vad byggbolagen tänker göra åt det här?

– Det finns en stor samsyn i branschen att vi behöver gå på djupet i de här frågorna, och både cement-, betong- och stålindustrierna arbetar i dag aktivt med det, konstaterar Magnus Ulaner.

Han får medhåll av Cathis Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Samverkan är otroligt viktig för vi vet att redan med befintlig teknik kan vi i stort sett halvera vår klimatpåverkan till 2030, men det kräver att vi agerar i hela kedjan, från planering till genomförande, säger hon.

– Vi behöver engagerade och duktiga beställare som kan driva efterfrågan, och vi behöver duktiga leverantörer som kan utveckla de produkter som behövs.

Samtidigt krävs både standarder och gemensamma verktyg som kan underlätta den här övergången.

– Den riktiga utmaningen blir att digitalisera processerna så att beställare och entreprenörer kan jobba tätare tillsammans redan från början, säger Cathis Elmsäter-Svärd.

Flerbostadshus ska klimatdeklareras

För HSB:s del beskriver Magnus Ulaner att man befinner sig i en lärandeprocess där man dels testar att bygga i trästommar, men också att använda och utvärdera klimatförbättrad betong. 

– Tanken är att vi i all vår nyproduktion framöver ska ta in minst ett anbud även på klimatförbättrad stomme. Vi kommer även på sikt behöva använda mer återanvända material och produkter så att vi kan minska användningen av råvaror och bli mer cirkulära.

För från första januari 2022 ska nämligen alla flerbostadshus som får bygglov klimatdeklareras. 

– Det kommer sannolikt på sikt att innebära att man som konsument kan jämföra det hus man funderar på att bo i med ett normvärde, så att man ser om det bostadsköp man planerar att göra faktiskt är ett bra klimatval eller inte.

Läs mer om HSB:s arbete med hållbarhet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?