1515

Råvaror: Olja och guld vänder uppåt<br />

Oljan handlas på lite högre nivåer på onsdagsmorgonen medan basmetallerna överlag är något ned. Guldet återhämtar sig och är 0,4 procent upp.

Vid klockan 7.20 noteras WTI-oljan 0,06 dollar upp till 93,10 dollar per fat, medan Brent är 0,24 dollar högre till 106,05 dollar per fat.

"Marknaden föregriper ännu en uppbyggnad av oljelager i USA. Mer produceras men inte tillräckligt konsumeras", sade Ric Spooner på CMC Markets till Bloomberg News.

På onsdagskvällen ska American Petroleum Institute, API, rapportera statistik över de amerikanska oljelagren förra veckan.

Inför den officiella rapporten på torsdag räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit 0,6 miljoner fat. Bensinlagren väntas sjunka 0,5 miljoner medan destillatlagren antas minska 0,9 miljoner.

På valutamarknaden har dollarn i stort gått sidledes, med handel runt 1:345 mot dollarn. På makroagendan står främst brittiska arbetsmarknadsdata. Fokus riktas annars mot torsdagens preliminära BNP-data för euroområdet och utfrågningen av Janet Yellen i senatens bankkommitté.

Bland basmetallerna handlas kopparn 66 dollar ned, medan zink och aluminium i stort är oförändrade.

"Oro för en tidigare än väntad nedtrappning av Fed-stimulanserna är tillbaka", sade Hwang Il Doo på Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Två Fed-ledamöter indikerade på tisdagen att det fortsatt behövs stimulanser, men att frågan om tapering (QE-nedtrappning) kommer att finnas på bordet vid Feds december-möte.

Guldpriset har repat sig något och är 5 dollar upp på 1.273 dollar per uns, efter att ha sjunkit till 1.262 som lägst på tisdagen.

"Guldets negativa prisreaktion på möjligheten av tapering i december indikerar att guldmarknaden sannolikt förblir känslig för förväntningar om förändringar i penningpolitiken", skrev HSBC Securities i ett kundbrev enligt Bloomberg News.


Innehåll från SkogsindustriernaAnnons

Minskat skogsbruk kan ge ökade utsläpp

Ökade fossila utsläpp – både på lång och kort sikt.

Resultaten av ett minskat skogsbruk i Sverige skulle kunna få stora konsekvenser.

Det framkommer av den nya rapporten ”The forest carbon debt illusion”.

Ny rapport: Utsläppen ökar om skogsbruket minskar 

I debatten om skogen hävdar bland andra EU:s Joint Research Center och Chatham House att skogsbruk leder till ökade koldioxidutsläpp på kort sikt. Det här grundar sig på ett synsätt där skogsnäring och skogsbruk ofta betraktas isolerade från resten av värdekedjan. 

Det räcker inte, menar Peter Holmgren, tidigare chef för FAO:s globala klimatarbete och idag rådgivare inom hållbar utveckling: 

– För att kunna dra korrekta slutsatser om vi får ökade eller minskade koldioxidutsläpp genom skogsnäringen måste vi se till helheten. Vi behöver jämföra scenarier som spänner från ett aktivt till ett inaktivt skogsbruk och så långt möjligt använda data från verkligheten, säger han. 

”Mängden koldioxid skulle öka”

I rapporten ”The forest carbon debt illusion”, har Peter Holmgren därför analyserat hur olika nivåer av skogsbruk i Sverige påverkar kolflöden och koldioxidkoncentrationen i atmosfären. 

– Slutsatsen är att mängden koldioxid skulle öka i atmosfären om vi minskar vårt skogsbruk. Det är inte så sensationellt sett i ett längre perspektiv, eftersom de flesta är överens om att en obrukad skog varken levererar virke till förnybara produkter eller klarar att behålla allt kol som lagras in. Men det viktiga är att det även gäller i det korta perspektivet. Minskar vi användningen av skog ökar användningen av fossilbaserade material och då ökar de totala utsläppen. En tillfälligt ökad kolinlagring i skogen klarar inte att kompensera för detta, säger Peter Holmgren. 

Skogen – en del av lösningen

Magnus Berg, chef för näringspolitik på Skogsindustrierna, menar att slutsatserna i rapporten är viktig för alla som vill se en omställning från fossilt till förnybart, för alla som vill agera för ett mer hållbart samhälle redan idag. 

– Rapporten visar svart på vitt att skogen är en stor och viktig del av lösningen, både idag och i framtiden. Jag hoppas nu att våra politiker vågar fatta tydliga och snabba beslut för en växande bioekonomi som också leder till mindre koldioxid i atmosfären.

Den svenska skogens klimatnytta kommer alltså från två håll. Dels från att skogen sedan lång tid, genom aktiv skötsel, växer allt bättre och lagrar in alltmer kol. Dels från de produkter som kommer ur skogsråvaran – plankor, brädor, papper, kartong och bioenergi från restprodukterna. Produkter av skogsråvara har gjort att Sverige i snabb takt kunnat minska sitt fossilberoende.

Behov av fler vetenskapliga studier

Ambitionen med rapporten har varit att bredda perspektivet, att lämna diskussionen om enskilda avverkningar och istället ta in hela effekten av ett aktivt skogsbruk och träbaserade produkter. 

– Peter Holmgrens analys pekar på behovet av fler vetenskapliga studier av skogssektorns klimatpåverkan, där man väger in hela värdekedjan, inklusive konsekvenser för samhället i stort. En del av dagens tongivande forskning behandlar skogen som en isolerad ö när den istället ska ses som en integrerad del i den förnybara, biobaserade ekonomin, säger Magnus Berg.

Ny rapport: Utsläppen ökar om skogsbruket minskar 

Mer från Skogsindustrierna

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skogsindustrierna och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?