1515

Råvaror: Guldet repar sig<br />

Råvarorna stod för blandad utveckling på tisdagen. Guldpriset återhämtade sig efter de senaste dagarnas nedgångar, medan kopparn tappade i spåren av Fed-spekulationer.

Vid klockan 18.45 noterades WTI-oljan 1,36 dollar högre till 94,41 dollar per fat, medan Brent var 1,19 dollar högre till 107 dollar per fat.

På onsdagskvällen ska American Petroleum Institute, API, rapportera statistik över de amerikanska oljelagren förra veckan.

Inför den officiella rapporten på torsdag räknar analytiker med att råoljelagren ska ha stigit 0,6 miljoner fat. Bensinlagren väntas sjunka 0,5 miljoner medan destillatlagren antas minska 0,9 miljoner.

Bland basmetallerna handlades kopparn 135 dollar lägre, medan zink och aluminium steg respektive sjönk 3 dollar.

Två Fed-ledamöter indikerade på tisdagen att det fortsatt behövs stimulanser, men att frågan om tapering (QE-nedtrappning) kommer att finnas på bordet vid Feds december-möte.

"Basmetallpriserna faller på bred front i spåren av den pågående diskussionen kring när Fed kommer att påbörja nedtrappningen av tillgångsköpen och den svaga börsutvecklingen i Kina", skrev Eugen Weinberg, råvarustrateg på Commerzbank, i ett marknadsbrev som Marketwatch tagit del av.

Guldpriset repade sig något och var 6 dollar upp på 1.274 dollar per uns, efter att ha sjunkit till 1.262 som lägst på tisdagen. Silver var samtidigt 0,15 dollar lägre till 20,58 dollar per uns.

"De senaste dagarnas svaga börsutveckling lockar investerare till guld. Prisnedgången i guld har även stärkt den fysiska efterfrågan", sade David Meger vid Vision Financial Markets till Bloomberg News.

Noteringar 18.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +1:36 USD 94:41:00
Brent, första termin +1:19 USD 107:00:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -135 USD 6.985
Zink +3 USD 1.888
Aluminium -3 USD 1.797
Nickel +89 USD 13.719
Bly -2 USD 2.106
Tenn +175 USD 22.875Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +6:22 USD 1.274:22
Silver -0:15 USD 20:58


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?