1515

Räntor och Valutor: Svenska räntor svagt ned<br />

Europaräntorna visar små förändringar i inledningen, med tyska räntor 1-2 punkter ned medan periferiräntorna är något upp. Svenska räntor är svagt ned medan USA-räntorna i stort gått sidledes.

På valutamarknaden visar dollarn små förändringar från noteringarna vid svensk stängning på tisdagen. Pånyttfödda förväntningar om att Fed kan börja tapering (QE-nedtrappning) redan vid decembermötet ger visst understöd åt dollarn.

Fokus ligger närmast på utfrågningen av Janet Yellen i senatens bankkommitté på torsdagen, ett steg på vägen för att godkännas som ny Fed-chef.

"Sedan Yellen blev kandidat till att efterträda Ben Bernanke så har hon knappt talat om sin uppfattning om penningpolitiken. Eftersom marknaden inte tycks tvivla på att hon är en duva, så finns det en möjlighet att hon inte framstår som så duvaktig som väntat", Ichiro Asai på Daiwa Securities till Reuters.

Två Fed-ledamöter, ingen av dem röstande i FOMC i år, indikerade på tisdagen fortsatt behov av penningpolitiska stimulanser, men tror att frågan om tapering (QE-nedtrappning) kommer att finnas på bordet vid FOMC-mötet den 17-18 december.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att det preliminära BNP-utfallet för tredje kvartalet visade på en tillväxt över trend och att jobbrapporten för oktober var klart bättre än väntat.

"I synnerhet styrkan på arbetsmarknaden lägger åter tapering i december på bordet. Det kommer att bli intressant att se hur Yellen ser på den senaste tidens förbättring på arbetsmarknaden i utfrågningen på torsdag", skriver Deutsche Bank.

Beslutet om att inleda en nedtrappning kan mycket väl avgöras av nästa jobbrapport, den 6 december.

"Om vi får se en liknande ökning i sysselsättningen i november-rapporten, och det tror vi nu att vi kommer att få se, så kommer de policyansvariga att trappa ned tillgångsköpen nästa månad", skriver Deutsche Bank.

Viktigt är att Fed kan dämpa den möjliga inverkan på marknaderna från tapering genom att justera den framåtblickande guidningen via en kombination av att sänka tröskeln för arbetslösheten från 6,5 till 6 procent och genom att införa ett golv för inflationen.

Genom att sänka tröskeln så adderar Fed stimulans genom att signalera låg ränta längre. Det möjliggör för Fed att trappa ned utan att få marknaden att tidigarelägga förväntningarna om räntehöjningar, vilket var ett betydande orosmoment i våras när Fed-chefen Ben Bernanke luftade idén om tapering andra halvåret, skriver Deutsche Bank.

Kronan har tappat ytterligare 1 öre till 6:64 mot dollarn och 1 öre till 8:93 mot euron.

Handelsbanken skriver i ett marknadsbrev att ECB:s räntesänkning har ökat nedåttrycket på de skandinaviska valutorna. Förväntningar om räntesänkningar kommer att dämpa efterfrågan på svenska och norska kronor, men lägre styrräntor bör till en betydande del redan har prisats in.

Data i Sverige kan sannolikt överraska positivt jämfört med Riksbankens prognos, åtminstone på medellång sikt, men inflationsutfallet för oktober har ändå ökat sannolikheten för en räntesänkning.

Den svaga kronan minskar i viss mån trycket på att ändra räntan. Riksbanken vill sannolikt invänta en tydligare bild av makrotillsynen under första kvartalet. Samtidigt är en klar flackning av räntebanan att vänta, med en första räntehöjning som skjuts fram till 2015.

"Efterfrågan på kronor kommer troligen att vara dämpad givet osäkerheten inför nästa penningpolitiska möte", skriver Handelsbanken.

SEB noterar också i sitt morgonbrev att eftersom marknaden inte fullt ut prissätter en riksbankssänkning ökar sannolikheten för en svagare krona, och de har en decemberprognos för EUR/SEK på 9:05. Om ett år antas däremot kronan har stärkts till 8:40.

Pundet handlas också på fortsatt lägre nivåer i spåren av tisdagens KPI-utfall för oktober.

På onsdagens agenda står brittiska arbetsmarknadsdata. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas tremånaderssnittet på arbetslösheten (ILO-mått) till och med september har sjunkit till 7,6 procent, från 7,7 procent föregående månad.

Klockan 11.30 publicerar Bank of England sin inflationsrapport. Från euroområdet kommer industriproduktionen i september, som väntas ha sjunkit 0,3 procent under månaden.

onsdag kl 9.00 (tisdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:6445 (6:6329) Statsobl 2y 0,89 (0,91)

EUR/SEK 8:9266 (8:9223) Statsobl 10y 2,37 (2,37)

EUR/USD 1:3434 (1:3451) Räntegap/ty 59 (60)

US obl 10y 2,75 (2,75) Tysk obl 10y 1,78 (1,77)


Innehåll från RicohAnnons

Global expertis och nära kundrelationer – Ricoh stöttar företag på den digitala resan

Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.
Peter Källgren, Torbjörn Häggmark, Mats Lundin och Magnus Iden på Ricoh.

Redan för ett år sedan lanserade Ricoh kampanjen ”Work Together Anywhere” och sedan dess har behovet av att kunna arbeta på distans och digitalisera verksamheten blivit än mer centralt för företag runtom i världen. Med musklerna hos ett stort, globalt företag levererar Ricoh dagligen personlig service och den senaste tekniken för digitala helhetstjänster på den moderna arbetsplatsen. – Tack vare våra partnerorganisationer kan vi vara stora men ändå nära, och alltid i framkant, säger Peter Källgren, Head of Business Communication Services, på Ricoh. 

Den accelererande digitaliseringen kan innebära stora möjligheter för företag, men det förutsätter att man har tid och resurser att hänga med i utvecklingen – något som inte alltid är så enkelt när den egna verksamheten kräver ens fulla uppmärksamhet. Ricoh är i många avseenden en global jätte men när det kommer till kundrelationer är den personliga kontakten viktig, något som också möjliggörs av ett rikstäckande nät av partners och återförsäljare.

– De flesta vet inte hur de ska ta det första steget och många står och stampar. Då kan man alltid konsultera oss och så sätter vi ihop en helhetslösning som fungerar oavsett vad det är för verksamhet och oavsett var kunden sitter, säger Magnus Iden, National Sales Manager Indirect and SMB Channel.

Man räknar med att ungefär 30% kontorsyta kommer minska efter att coronapandemin är över. De nya sätten att arbeta, i digitala mötesrum på distans, har gjort att hela digitaliseringsresan fått en enorm skjuts, och inte minst i Sverige. Det har även ökat intresset för och vikten av video. 

– När det gäller inställningen till hemarbete ligger vi långt fram i Sverige, vilket ställer ytterligare krav på att tekniken på ett funktionellt sätt måste kunna hanteras från hemmaplan. Det är också viktigt med tillgång till system och dokument, säger Mats Lundin, National Sales Manager MA. 

Skräddarsydda lösningar

De nya behoven har drivit på affärsområdet rejält för Ricoh. Nya tider kräver nya rutiner och ny teknik såväl i mötesrummen som i hemmet. I den breda produktportföljen finns väl utarbetade kommunikationstjänster.

– Vi kan hjälpa till med väldigt mycket. Vi analyserar statistik för hur man bäst effektiviserar hela kontorsytan, hur man sprider kunskap, hur man bäst utnyttjar konferensrummen och övriga ytor. Vi arbetar väldigt användaranpassat och kan skräddarsy en lösning – avancerad eller enklare – beroende på hur behoven ser ut. Ibland blir det en lösning för alla och ibland en anpassad lösning, till exempel per avdelning, säger Torbjörn Häggmark, Sales Specialist CS.

Global support

Ricohs långa erfarenhet av att stötta bolag i alla storlekar på deras digitaliseringsresa innebär att de har ett brett team av experter. Med sitt globala nätverk och gränsöverskridande supportfunktion har de kapacitet att serva kunder överallt, oavsett var i världen de befinner sig – något som speglas i fjolårets kampanj ”Work Together Anywhere”. Kampanjen  togs fram för att hjälpa kunder med insikter, vägledning och service från Ricohs nätverk av experter, tekniker, installatörer, och partners över hela världen. 

– Vårt arbete går ut på att hjälpa företag att digitalisera och möjliggöra att arbeta effektivt i hybridmöten, på kontoret och på distans. Ska man lyckas med digitalisering måste det vara samma förutsättningar oavsett om man sitter på huvudkontoret, ett lokalt säljkontor eller hemma, avslutar Peter.

Fakta

Ricoh är ett globalt bolag med totalt 100 000 anställda i 200 länder. Med våra unika styrkor och all vår kapacitet hjälper vi företag att anpassa och förenkla sina arbetsflöden. Låt dina anställda använda sin arbetstid till det som de är bäst på, i en arbetsmiljö som är flexibel, samarbetsinriktad, effektiv och säker.

Läs mer på www.ricoh.se

 

Mer från Ricoh

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ricoh och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?