1515

Börsen: Electrolux i botten<br />

Stockholmbörsen tappade, i linje med flertalet stora Europabörser, mark på onsdagen. Pånyttfödda förväntningar om att Fed kan börja dra ned på stimulanserna redan vid decembermötet tyngde på aktiemarknaderna globalt.

Electrolux, som höll kapitalmarknadsdag, tappade mest bland storbolagen medan Nokia och Ericsson höll sig i topp.

OMXS30 stängde 0,4 procent lägre på 1.275. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 11,6 miljarder kronor.

Electrolux stängde 2,9 procent lägre. Vitvarujätten räknar bland annat med att efterfrågan under 2014 blir något positiv. Nordamerika och i Asien/Stillahavsområdet spås visa tillväxt 2014, som dock delvis motverkas av en oförändrad marknad i Europa och av en avmattning i Brasilien.

Securitas och SSAB låg också högt på förlorarlistan. Credit Suisse har sänkt Securitas, som handlades ned 2,2 procent, till underperform och SSAB sjönk 2,0 procent. Efter stängning på tisdagen fick stålbolaget sänkta utsikter för kreditbetyget från Standard & Poor´s.

I Stockholm tappade vidare Boliden och Lundin Mining 1,8 respektive 3,0 procent efter en nedgång i kopparpriset.

Mot trenden i sektorn gick diamantspecialisten Lucara, upp 4,4 procent. Vd William Lamb flaggade för Nyhetsbyrån Direkt för en rejäl höjning av intäktsprognosen för nästa år.

Semafo, som kvartalsrapporterade, steg 5,5 procent på beskedet att produktionen vid det höghaltiga guldfältet Siou kan komma att startas under det andra kvartalet 2014, vilket är sex månader tidigare än vad bolaget räknat med.

Bland aktierna som stängde på plus i storbolagsindexet återfanns Ericsson och Nokia, som fortsatte upp i det positiva sentiment som följt av Vodafones höjda investeringsprognos.

Nokia ökade 2,3 procent och Ericsson steg 0,4 procent.

Africa Oil steg 0,5 procent efter att vd Keith Hill sagt till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget siktar på att borra fler brunnar 2014 än de 15-20 som det tidigare har uppgett.

"Jag tror vi kommer att borra fler brunnar nu. Det blir åtminstone runt 20-25 stycken. Det finns en del brunnar som vi kan borra på runt 45 dagar", sade Keith Hill.

I rapportflödet sjönk klädbolaget New Wave 5,7 procent. Rörelsemarginalen var bättre än väntat under kvartalet, men omsättningen hamnade under förväntningarna och klädbolagets vd Torsten Jansson ser fortfarande ingen ökning i efterfrågan.

Ica tappade 2,0 procent trots ett bättre rörelseresultat än väntat och en omsättning i linje med konsensusprognosen.

"Det var en bra rapport med tillväxt i Sverige och något bättre resultat för gruppen, så jag är förvånad att aktien går ned. Det som möjligtvis tynger är att den gått ganska starkt inför rapporten", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Seamless, som backade 1,7 procent, tredubblade förlusten i det tredje kvartalet till 19,5 från 6,6 miljoner kronor och Vostok Nafta uppgav i sin rapport att den ryska Blocket-kopian Avito fortsätter att utvecklas väl. Resultatet efter skatt blev minus 0,8 miljoner dollar (6,0) och aktien sjönk 3,0 procent.

Malmbergs Elektriska lyfte 10 procent, efter att Affärsvärlden pekat ut handelsföretaget som köpvärt.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?