1515

New York-börser: Ljummen öppning<br />

Amerikanska aktier rörde sig kring nollstrecket på måndagen i trevande handel, efter att Dow Jones stängt på en ny rekordnivå på fredagen.

Investerarna prisar in något starkare industridata än väntat från den kinesiska ekonomin, vilka gav stöd åt asiatiska och europeiska aktier tidigare under dagen, samtidigt som man alltjämt smälter fredagens överraskande bra sysselsättningsrapport. På bolagsfronten väntas veckans kvartalsrapporter från detaljhandelsbolag dra till sig marknadens intresse.

Handeln under måndagen väntas i övrigt vara något dämpad på grund av helgdagen Veterans Day, som medför att statliga myndigheter och räntemarknaden håller stängt. Därmed gapar den amerikanska makroagendan tom.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.50 upp 0,1 procent vid indexnivån 15.781, med teknologi och läkemedel som bästa sektorer, samtidigt som det bredare S&P 500 steg lika mycket till 1.772. Tekniktäta Nasdaq sjönk 0,1 procent till 3.915. Omsättningen var cirka 140 miljoner aktier på New York-börsen och 500 miljoner aktier på Nasdaq.

De ledande indexen steg alla över 1 procent på fredagen i spåren av att den amerikanska jobbrapporten för oktober visat på markant högre sysselsättningsökningar än väntat under perioden. Av de 32 ekonomer som Bloomberg News talat med tror emellertid merparten fortsatt att nedtrappningen av Federal Reserves tillgångsköp inte kommer att inledas före mars - fredagens starka data till trots.

Bland måndagens enskilda aktier som stack ut i nyhetsflödet hittades bland andra bioteknikbolaget Viropharma, som rusade 25 procent i inledningen efter att sektorkollegan Shire lagt ett bud på 4,2 miljarder dollar.

Vidare steg oljeriggsoperatören Transocean med 4 procent, efter att bolagets styrelse gått med på storägaren Carl Icahns vädjan om att bolaget bör dela ut ytterligare 1,1 miljarder dollar till aktieägarna, samt att ett nytt besparingsprogram bör sjösättas. Dessutom uppges Carl Icahn komma att få nominera två personer till styrelsen.

Rapportsäsongen i USA börjar gå mot sitt slut och av de 447 bolag inom S&P 500 som hittills rapporterat har 75 procent överträffat marknadens resultatförväntningar, enligt Bloomberg News sammanställning. I veckan väntas investerarna rikta blickarna mot rapporter från bland andra detaljhandelskedjorna Wal-Mart, Macy's och Nordstrom, och veckan därpå mot Home Depot.

"Huvudfokus för marknaden kommer fortsatt att vara på ekonomin och om utvecklingen där gör några avtryck i bolagsresultaten. Investerare söker indikationer på styrkan hos de amerikanska konsumenterna när vi nu går in i vad som kan komma att bli en ljummen semesterperiod. Konsumtionen har varit ganska återhållsam. Med rapporter från stora detaljhandelsbolag som Wal-Mart och Home Depot får vi se huruvida den delen av ekonomin hämtat upp", sade Alison Porter, fondförvaltare vid Ignis Asset Management, till Bloomberg News.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?