1515

Stockholmsbörsen: Tungviktare faller

Stockholmsbörsen handlas i en vikande tendens i öppningshandeln på fredagen. Alliance Oil handlas något under budnivån när handeln kom igång efter gårdagens bud.

De stora Europabörserna noterar en lätt nedgång och går något starkare än Stockholm. Det är halvdag inför Alla helgons dag i morgon, vilket innebär att Stockholmsbörsen stänger klockan 13.00.

SIX Generalindex var klockan 09.40 ned med 0,4 procent till 388 och OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.278. Omsättningen var 1,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Bland tungviktarna i OMXS30 föll Sandvik 1,7 procent och Volvo sjönk 1,1 procent. Nokia steg 1,3 procent medan Ericsson ökade 0,5 procent.

Alliance Oil står i fokus efter gårdagens bud från huvudägaren Alliance Group. I går kväll lämnades ett förtydligande, innebärande att budet inte är ett kontanterbjudande enligt Stockholmsbörsens regler. Det ska istället ses som ett samgående i form av en amalgamation mot kontant betalning enligt bermudisk rätt.

Bermudas lagar innebär bland annat att det räcker med 75 procent accept för att samgåendet ska gå igenom. Hittills har Alliance Group med 45 procent och Repsol med 3 procent av aktierna accepterat erbjudandet.

SEB och Handelsbankens analytiker är eniga om att det är troligt att budet går igenom, trots den snåla budpremien på 4 procent. Sannolikheten för ett konkurrerande bud bedöms vara låg. SEB har rekommendationen sälj och Handelsbanken har minska.

Aktierna var handelsstoppade under hela gårdagen och handeln kom igång vid öppningen idag. Stamaktien stiger med 3,5 procent till 59,65 kronor, vilket är 35 öre lägre än budgivarens erbjudande på 60 kronor per aktie.

Klädbolaget RNB säljer förlusttyngda JC till Denim Island, som tar över hela JC:s verksamhet i Sverige och Finland. RNB kommer fortsättningsvis att fokusera på utvecklingen av verksamheterna inom Polarn & Pyret, Departments & Stores samt Brothers & Sisters. Försäljningen innebär att RNB tar en nedskrivning på 100 miljoner kronor. Investerarna gladdes åt affären och höjde RNB-aktien med 18 procent.

Teknikkonsulten Rejlers ökade omsättningen med 13 procent till 317 miljoner kronor i tredje kvartalet. Rörelsemarginalen förbättrades till 3,5 procent, jämfört med 2,1 procent motsvarande kvartal i fjol. Aktien steg initialt, men vände nedåt och backade 0,8 procent.

Dagens makroagenda innehåller i princip bara diverse inköpschefsindex. Den amerikanska statistik som släpps i dag kommer efter Stockholmsbörsens stängning, nämligen inköpschefsindex från Markit vid 13.58 och ISM klockan 15.00.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?