ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Så tjänar piloterna på att gå emot strömmen

  • Foto: Richard Drew / TT

Fortsatta fyndköp från insiders i ett flertal bolag och en klassisk insiderexit, det är vad den senaste veckans insiderhandel har bjudit på.

Köpa billigt och sälja dyrt. Det är drömmen för alla som placerar på börsen. Och för många förblir det bara en dröm eftersom strategin är betydligt svårare att tillämpa i praktiken än den är i teorin. För att lyckas köpa billigt måste vi kunna se positiva tecken trots att det råder ett negativt klimat. Det omvända gäller för att sälja dyrt. Svårigheten ligger i att ha modet att gå emot strömmen när vi ser dessa tecken.

Att gå emot strömmen är just vad många insiders gör och det visar att de gör en annan bedömning än marknaden. Som forskare studerade jag nyhetsflödet samtidigt som insiders köpte eller sålde. Det visade sig påfallande ofta att de gick rakt emot gängse uppfattning om bolaget och börsen.

En framgångsrik insider som tidigare köpt billigt och nu säljer dyrt är Erik Paulsson. Paulsson dubblade sitt innehav i plasttillverkaren Nolato i slutet av 2007. Som alla andra bolag hade det en tuff period under finanskrisen men sedan dess har aktien haft en bra resa. Hans innehav i B-aktien uppgick som mest till 2,3 miljoner men sedan mars i år har han successivt minskat innehavet. Bolaget släppte en riktigt stark rapport den 24 oktober och dagen efter sålde han de sista B-aktierna. Vi kan alltså notera att han säljer på toppen när det ser ljust ut för bolaget.

Finanschefen i läkemedelsföretaget Orexo köpte i början av veckan 2.281 aktier till kursen 129 kronor. En finanschef som köper är en positiv signal i sig, men det jag tycker är mest intressant är att han nu köper på en mycket högre kurs än han gjorde för bara några månader sedan. I juli köpte han 7.719 aktier och då till den betydligt lägre kursen 75 kronor. Min erfarenhet är att det är en mycket positiv signal när en insider kort inpå ett tidigare köp gör ytterligare köp på högre nivåer. Vi får inte glömma att insiders faktiskt agerar med sina egna pengar.

Jag har också hittat ett antal bolag där insiders ser ut att fyndköpa.

I Proact ökade styrelseledamoten Christer Holmén sitt innehav med 6.000 aktier vilket är en ökning med 60 procent av hans tidigare innehav. Aktien är nere på kurser som senast sågs i slutet av 2009.

Vi befinner oss mitt i en rapportperiod och i tre bolag ökar insiders sina innehav rejält på rapporter som tagits emot negativt av marknaden.

I trådgårdsutrustningsbolaget Husqvarna köper styrelseledamoten Ulf Lundahl 10.000 aktier, i managementkonsulten Connecta köper vd Leif Lindqvist 6.000 aktier och i it-konsultbolaget Acando köper Sverige-vd Christer Norrman 52.311 aktier i bolaget. Samtliga ökade sina innehav rejält och i Norrmans fall hade han inget tidigare innehav.

Att köpa billigt och sälja dyrt är en svår konst, men en insiderkollektivet behärskar mycket bra. Ovanstående exempel där insiders köper på dåliga kvartalsrapporter brukar innebära att marknaden har överreagerat. Om insiders anser att det är ett bra köptillfälle så är det sannolikt även det för den långsiktige placeraren.

Tyck till