1515

Asienbörser: Tokyo föll tillbaka<br />

Asienbörserna utvecklades blandat på fredagsmorgonen svensk tid, med det breda Apex 50-indexet och den kinesiska fastlandsbörsen upp, medan Tokyos Nikkeiindex backade 0,9 procent.
Foto:Koji Sasahara / TT

Enligt Bloomberg News, som fokuserade på en negativ utveckling i indexet MSCI Asia Pacific Index, överskuggades positiva kinesiska data - inköpschefsindex för industrin steg över förväntningarna i oktober, till 51,4 från 51,1 i september - av oro för att Federal Reserve kommer att inleda nedtrappning av sina stimulansåtgärder under de kommande månaderna.

"Det här är början på en konsolideringsfas, och Fed kan komma att minska sitt obligationsprogram under de kommande veckorna eller månaderna, inte i mars som tidigare spåtts", skrev Michael Bogojevski, CMC Markets-chef i Sydney, till nyhetsbyrån.

Nyhetssajten Marketwatch pekade också på fläckar i de kinesiska PMI-siffrorna: det finns ett stort gap mellan stora och små tillverkare, och de sistnämnda rapporterade negativ tillväxt i oktober.

"Momentum är obalanserat, även om PMI i stort steg för fjärde månaden i rad", sade Zhao Qinghe, talesperson för kinesiska motsvarigheten till SCB, enligt Marketwatch.

Sony och Nissan föll båda, Sony med 12 procent efter att i torsdagens rapport ha sänkt sina helårsprognoser till följd av svag efterfrågan på tv-apparater och digitalkameror, och Nissan med 2,1 procent. Biltillverkaren sänkte sin vinstprognos för helåret med 15 procent efter vikande efterfrågan på tillväxtmarknader och höga kostnader för återkallande av defekta bilar.

Bättre gick det för Panasonic, som steg med 6,4 procent efter att bland annat ha dubblat sin årsvinstprognos.

Noteringar 7.30

kl 7:30 Sedan


31-dec
MSCI Asia Apex 50 0,50% 4,00%
Nikkei 225 -0,90% 36,60%
Hongkong Hang Seng 0,40% 2,80%
Kinas Shanghai Comp 0,60% -5,00%
Kinas Shenzhen Comp 0,00% 15,80%
Taiwan Taiex -0,70% 8,90%
Sydkorea Kospi 0,50% 2,10%
Indien BSE Sensex 30 0,20% 9,10%
Singapore Straits -0,30% 1,00%
Australia S&P/ASX200 -0,30% 16,40%


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?