Annons

Stockholmsbörsen: Väntas öppna nedåt<br />

Europaterminerna lyser överlag i en svag röd ton en knapp halvtimme före börsöppning på onsdagen. Medan de amerikanska indexen handlades ned på tisdagskvällen, i spåren av det politiska dödläget i Washington, stärktes Tokyobörsen sedvanligt då yenen försvagades mot dollarn.

I USA inledde aluminiumproducenten Alcoa den amerikanska rapportsäsongen under natten med ett justerat resultat per aktie på 0:11 dollar, vilket överträffade förväntningarna.

"Den amerikanska budgetkrisen har ökat riskaversionen på börsen och faktumet att en del amerikanska makrosiffror (i synnerhet fredagens sysselsättningssiffra) har blivit senarelagda på grund av detta har spätt på osäkerheten. En annan osäker faktor är den stundande rapportsäsongen där det blir intressant att syna bolagens resultat men även deras prognoser för framtiden", skriver Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, i ett morgonbrev på onsdagen.

Klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx 50, DAX och FTSE100 mellan 0,1 till 0,3 procent lägre, medan motsvarigheten för CAC 40 var svagt upp.

Ur nyhetsskörden:

* Stora Enso spår att den operativa rörelsevinsten blir cirka 180 miljoner euro i tredje kvartalet, betydligt högre än föregående kvartal, men att det i det fjärde kvartalet blir klart lägre än motsvarande kvartal i fjol. För tredje kvartalet låg snittprognosen enligt SME Direkt på 130 miljoner euro.

* MQ:s omsättning minskade med 11,7 procent i jämförbara butiker under fjärde kvartalet och rörelseresultatet blev 5 miljoner (21). Klädbolaget sjösätter ett åtgärdsprogram som ska ge besparingar på 50 miljoner kronor räkenskapsåret 2013/2014.

* Bioteknikbolaget Active Biotech har erhållit endelmålsbetalning från samarbetspartnern Ipsen om 12 miljoner euro gällande prostatacancerprojektet Tasq.

* Ekot rapporterar med hänvisning till tidningen Ny Teknik att priset i Gripenaffären med Schweiz gällande 22 Gripen E-plan från Saab, om den blir av, har sänkts till 17,7 miljarder kronor från tidigare cirka 23 miljarder kronor.

Rekommendationer:

* Pareto Securities sänker rekommendationen för Boliden till behåll, från tidigare köp.

* DNB Markets höjer sin rekommendation för SCA till köp, från tidigare behåll.

* Affärsvärlden rekommenderar köp av Karolinska Development och Enea, medan Kappahl sänks till neutral och SKF får rekommendationen avvakta.

Makro:

* Klädhandelns försäljning sjönk 5,6 procent i september, jämfört med samma månad året före. Skohandeln minskade samtidigt med 5,7 procent, enligt Svensk Handel Stil.

* USA:s president Barack Obama kommer på onsdagen att utse Janet Yellen till ny Fed-chef, rapporterar Bloomberg News.

* På makroagendan kvarstår bland annat tysk industriproduktion för augusti klockan 12 och Federal Reserves protokoll från Fomc-mötet i september klockan 20.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Artificial SolutionsAnnons

Conversational AI: en möjlighet för investerare

Efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer, berättar Johan Gustavsson.
Efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer, berättar Johan Gustavsson.

Smarta chattbotar, virtuella assistenter och digitala anställda. De senaste åren har efterfrågan på automatiska lösningar ökat markant. Enligt Johan Gustavsson, styrelseledamot på det svenska börsbolaget Artificial Solutions, kommer pandemin bidra till att ännu fler företag får upp ögonen för konversationell AI. 

Läs mer om konversationell AI här 

När Johan Gustavsson var med och startade Artificial Solutions i början av 2000-talet var marknaden ännu inte redo för konversationell AI – en artificiell intelligens som låter människor och teknik samtala på ett naturligt och intuitivt sätt. Idag ser det helt annorlunda ut och efterfrågan på chattbotar, digitala anställda och virtuella assistenter ökar allt mer. 

– Vi har äntligen sett en acceleration i användandet och intresset för den här typen av lösningar. Det är ett område inom IT där det förväntas en stark tillväxt framöver, något som också underbyggs av analyser och rapporter från analysföretag som Gartner, berättar han.

År 2025 kommer kundtjänstorganisationer som bäddar in AI i flerkanaligt kundengagemang att öka effektiviteten med 25 procent, skrev Gartner i en rapport i juni 2020.

Används av globala bolag

Artificial Solutions är ledande inom konversationell AI genom den patenterade plattformen Teneo, som används av flera av världens största företag i hundratals applikationer. Johan Gustavsson berättar att de tidigt bestämde sig för att fokusera på storbolagskunder, för att växa tillsammans med dem.

– För att vara ett så pass litet företag har vi en global närvaro med kunder som exempelvis AT&T, Volkswagen Group, med den lösning som byggts för Skoda, och Vodafone. En framgångsfaktor för oss i början var att vi lyckades få in bland annat IKEA som kund. Det samarbetet bidrog i sin tur till att vi redan på ett tidigt stadium byggde programvaran så att den enkelt skulle kunna användas på många olika språk. 

En häpnadsväckande utveckling

Under flera år har Artificial Solutions arbetat med en debiteringsmodell som kopplas till hur mycket kunderna använder deras lösningar. Nu har de börjat se att det slår igenom i resultaträkningen. Användandet av bolagens lösningar har ökat med hela 700 procent de senaste 12 månaderna, samtidigt som orderintaget har gått upp med 57 procent under det tredje kvartalet i år. 

– Vi har sett en häpnadsväckande utveckling hos vissa kunder och vi tror att den kommer att fortsätta. Det blev en explosionsartad ökning i våras när pandemin bröt ut och vi hade ökningstal som var helt sanslösa, säger Johan Gustavsson och fortsätter:

– Under den perioden var det callcenters som fick stänga i vissa länder och det har bidragit till att behovet av automatiserade kundtjänstlösningar har stärkts. Företagen har insett att den här typen av lösningar är en form av försäkringspremie, eftersom den står och går oavsett vad som händer i samhället.  

Ladda ner den perfekta guiden till chatbottar 2020 

Fakta: Artificial Solutions och Teneo 

Artificial Solutions är den ledande specialisten inom Conversational AI som är en form av artificiell intelligens som låter människor samtala med applikationer, webbplatser och uppkopplade teknikenheter med ett vardagligt och naturligt språk.

Bolagets patenterade AI-plattform Teneo låter företag på kort tid bygga sofistikerade applikationer för flera olika plattformar och kanaler. I dag används Teneo dagligen av miljontals människor på 35 språk över hela världen genom bland annat virtuella assistenter, chattbottar och talbaserade konversationsgränssnitt för uppkopplade teknikenheter.

Grundat: 2001 i Stockholm

Huvudkontor: Stockholm. Artificial Solutions har även kontor över Europa, i USA och i Asien och Sydamerika.

Marknadsplats: Listat på Nasdaq First North.

Kunder: Flera Fortune 500-företag använder Teneo och på kundlistan finns bland annat biltillverkare, banker, reseplattformar och energi-, underhållnings- och telekombolag.

Antal anställda: Drygt 100

 

Mer från Artificial Solutions

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Artificial Solutions och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?