Annons

Räntor och valutor: <br />Ny Fedchef lyfter dollarn<br />

Europeiska statspappersräntor fortsätter att sjunka svagt i förmiddagens handel på onsdagen samtidigt som euron, och andra europeiska valutor, fortsätter att försvagas mot dollarn.

Vissa marknadsaktörer hänvisar dollarförstärkningen till beskedet att USA:s president Barack Obama kommer att nominera Janet Yellen till ny Fedchef efter Ben Bernanke. Nomineringen ska tillkännages vid en presskonferens klockan 21.00 svensk tid på onsdagskvällen.

Janet Yellen beskrivs allmänt som en penningpolitisk "duva", och med henne som ledare för den amerikanska centralbanken väntas inga plötsliga avvikelser från Ben Bernankes kurs.

Ulrich Leuchtmann, chef för valutaanlays vid Commerzbank, noterar för Reuters att dollarn tidigare har försvagats på indikationer om att Janet Yellen kan bli ny Fedchef, men nu har marknadens reaktion, åtminstone kortsiktigt, blivit den omvända.

"Min tolkning är att vi befinner oss i en fas där vi kan hamna i svåra problem med den amerikanska budgetkrisen, och om så blir fallet skulle det vara bra att ha ett Fed som är mycket reaktiv, och det är bra för dollarn", sade han.

Mattias Bruér, USA-ekonom på SEB, skriver i ett kundbrev att Janet Yellen inte är den "superduva som marknaderna tror att hon är".

"Det är sant att hon står på den duvaktiga sidan nu, men faktum är att hon aldrig har reserverat sig och argumenterat för en mer duvaktig policy. Var så säkra på att hon är helt redo att plocka undan bålskålen", skriver Mattias Bruér.

Bålskålen syftar på ett uttalande från förre Fedchefen William McChesney Martin, som lär ha sagt att det är en centralbanks uppgift att ta undan bålskålen när festen börjar bli som roligast - det vill säga att penningpolitiken ska stramas åt när den ekonomiska aktiviteten börjar bli för hög.

Statistik från Storbritannien visade att industriproduktionen oväntat sjönk 1,1 procent i augusti jämfört med i juli, medan produktionen i tillverkningsindustrin sjönk 1,2 procent. Enligt Bloomberg News enkät väntades båda posterna ha ökat 0,4 procent.

Rapporten blev en besvikelse efter en period med mycket övertygande utfall i brittiska industri-PMI, och den reser frågetecken om styrkan i återhämtningen i den brittiska ekonomin. Pundet försvagades påtagligt efter statistiken samtidigt som brittiska räntor sjönk något mer än i övriga Europa.

Tyskland publicerar industriproduktionsdata för augusti klockan 12.00, enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 1,0 procent jämfört med i juli.

I eftermiddag publicerar också IMF sin globala finansiella stabilitetsrapport, GFSR, klockan 14.30, samt rapporten "Fiscal Monitor", klockan 17.30.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 2-5 punkter i förmiddagens handel på onsdagen, något mer än tyska, samtidigt som kronan försvagas något mot euron och dollarn.

TNS/Prosperas undersökning av inflationsförväntningar bland marknadsaktörer i oktober visade på små förändringar jämfört med i september. I övrigt är onsdagens svenska agenda tunn, och marknadsaktörer avvaktar torsdagens SCB-data om september-KPI samt industristatistik för augusti.

I fokus på onsdagens USA-agenda är protokollet från Federal Reserves FOMC-möte den 17-18 september, som publiceras klockan 20.00 svensk tid.

Mötet resulterade, överraskande för många, i att obligationsköpen lämnades oförändrade på 85 miljarder dollar per månad. Efter mötet har vissa ledamöter talat om att det var ganska nära att beslutet i stället hade blivit ett annat, att obligationsköpen skulle ha skurits ned något, och frågan är om protokollet kan ge svar på hur nära det verkligen var.

Wall Street Journals Fedbevakare Jon Hilsenrath skrev nyligen att Feds beslut i september följde på månader av tuffa förhandlingar inom centralbanken. En grupp ledamöter ska ha pressat Fedchefen att planera för en exit från obligationsköpprogrammet, men antydningar om en svagare ekonomisk utveckling ledde ändå till att Fed valde att fortsätta med programmet, och därmed överraska marknaden som lyssnat till tidigare antydningar från Fed om att en nedtrappning var att vänta.

Protokollet kan ge en bild av hur nära det var att beslutet hade blivit ett annat i september, men givet det pågående politiska bråket i Washington om budget och skuldtak kommer marknadsaktörer sannolikt att tona ned eventuella signaler i protokollet om att en nedtrappning av obligationsköpen är nära förestående.

USA ska under onsdagskvällen också sälja tioårsobligationer för 21 miljarder dollar.

Onsdag kl 11.10 (tisdag kl 16.15):
USD/SEK 6:4575 (6:4081) Statsobl 2y 1,09 (1,11)
EUR/SEK 8:7288 (8:7074) Statsobl 10y 2,45 (2,50)
EUR/USD 1:3519 (1:3589) Räntegap/ty 66 (67)
US obl 10y 2,62 (2,64) Tysk obl 10y 1,79 (1,83)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?