1515
Annons

Nordenbörser: Vestas tyngde<br />

De nordiska börserna spädde på veckans nedgångar genom att återigen stänga i negativt territorium på onsdagen.

Det nordiska storbolagsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var vid stängning 0,8 procent lägre till noteringen 1.180.

På Köpenhamnsbörsen tappade storbolagsindexet C20 Cap 0,9 procent, med Vestas Wind som sänke efter ett kurstapp om 3,9 procent.

Vindkraftsbolaget meddelade att det säljer maskin- och gjutverksamhet till tyska VTB Partners till ett pris om 1 euro, vilket kan orsaka en nedskrivning om 50 miljoner euro i det tredje kvartalet.

På andra sidan om nollstrecket återfanns teknologibolaget William Demant Holding sedan Berenberg Equity Research inlett bevakning av bolaget med ett kursmål om 605 danska kronor. William Demant Holding steg 1,4 procent till kursen 537 danska kronor.

Oslobörsens OBX-index noterades 0,2 procent lägre.

Mediekoncernen Schibsted var under dagen ned hela 10 procent efter att under kapitalmarknadsdagen meddelat att den kortsiktiga vinsttillväxten kan påverkas negativt av den svaga europeiska ekonomin. Aktien återhämtade sig dock något, och stängde 1,9 procent lägre.

Det finländska indexet H25 tappade 0,9 procent, där Nokia noterades i botten med en nedgång om 4,5 procent.

UPM-Kymmene gick mot strömmen genom att stiga 1 procent efter att pappersmassakollegan Stora Enso lämnat en omvänd vinstvarning.


Innehåll från INTlL GroupAnnons

Det är bråda dagar för det innovativa riskanalysbolaget INTIL

De jobbar nu intensivt med att hjälpa sina kunder med Due diligence kring integritetsrisker vid förvärv. Samtidigt är de i slutfasen att utveckla en unik mjukvara som håller ihop proaktiv bevakning av cyber-, bedrägeri- och ryktesrisker. Värdet är att tidigt identifiera och hantera risker som påverkar varumärket negativt eller medför direkta förluster. 

Mina Nadjafi och Johan Wiktorin startade INTlL Group för två år sedan då de arbetade på en internationell konsultbyrå med bland annat cybersäkerhet. Med sina erfarenheter från försvaret såg duon informationsriskerna öka och att det fanns utrymme för innovativa arbetssätt. Ambitionen var att kunna hjälpa kunden med relevanta och smarta lösningar genom en kombination av automatiserade och manuella metoder. 

Johan och Mina är skolade i analys och informationsinsamling från öppna källor och de kallar sig för käll- och metodnördar. Men för att kunna leverera INTIL intelligence with integrity måste nyfikenhet inför den unika kundens behov och förutsättningar finnas. Helt enkelt en känsla av ”intill”. 

INTIL säger även att de är anti-information-overload. Arbetsmetoden är komplex och bygger på inhämtning från tusentals datapunkter och källor, men informationen ska presenteras på ett enkelt sätt. Att kunden ska kunna använda den nya kunskapen i tid är målet. Det är extra värdefullt vid krishantering, när läget är pressat.

– Det känns verkligen bra, när kunden använder den nya kunskapen för att vända situationen, säger Johan.

Flera av deras kunder finns på förvärvsmarknaden. För en köpare är det inte alltid enkelt i affären att identifiera ryktesrisker som påverkar varumärke negativt, till cyberrisker som kan generera rena värdeförluster och stölder av IP. 

Det var deras kunder som vägledde dem till idén om att utveckla egen risktech för bevakning. Det är både svårt och kostsamt att själv hålla koll på viktiga signaler och att inte drunkna i allt brus. 

– Det var när en långvarig kund sa - Ni är affärskritiska för oss! - som vi visste att vi var något på spåret, berättar Mina. 

INTIL har därför under 2021 utvecklat en helautomatiserad plattform för att kunderna ska få en bättre bild i nära realtid hur de olika riskerna påverkar bolaget. Nu arbetar hela teamet intensivt för att lansera den första versionen.

Mina och Johan är övertygade om att deras tjänst också kommer kunna innebära minskade försäkringspremier med proaktiv riskhantering.

Fakta: 

INTIL erbjuder svenska bolag smarta och enkla lösningar för trygga affärsbeslut och skyddade värden. Bolaget grundades 2019 och har sitt kontor i Stockholm. INTIL har räckvidd över hela världen med sina databaser och samarbetspartners.

www.intilgroup.com 

Besök oss på Linkedin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med INTlL Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?