1515

Börsen: Sjätte dagen med börsfall<br />

Stockholmsbörsen handlades nedåt på onsdagen och stängde nära dagslägsta efter en svag avslutning på dagen.

Dagens handelssession utgör den sjätte dagen i rad med nedgångar. Stilleståndet i de amerikanska budgetförhandlingarna lägger en våt filt över marknaderna inför den kommande rapportsäsongen. På den inhemska marknaden gick Stora Enso mot strömmen efter en omvänd vinstvarning.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,5 procent till 375 och OMXS30-index backade 0,5 procent till 1.235. Omsättningen var 11,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Det politiska dödläget i USA kring budgeten och skuldtaket fortsätter, vilket bidrar till att dämpa stämningen. Allt verkar dock vara klart för Janet Yellens utnämning till ny chef för Federal Reserve. President Barack Obama väntas offentliggöra hennes utnämning i kväll.

Internationella valutafonden bedömer att skadan från en kort nedstängning av viss statlig verksamhet troligen skulle bli begränsad. En eventuell längre nedstängning riskerar dock att vara hyfsat skadlig.

Stora Enso lämnade i morse en omvänd vinstvarning då skogsbolaget konstaterat att resultatet i tredje kvartalet blir högre än vad bolaget tidigare indikerat. Det operativa rörelseresultatet beräknas bli 180 miljoner euro, vilket kan jämföras med SIX Markets Estimates konsensus på 128 miljoner.

Samtidigt tonar bolaget, enligt analytiker SIX pratat med, ned förväntningarna inför fjärde kvartalet.

"Man får inte glömma att det här är ett bolag som har en lång historia av att skicka ut negativa vinstvarningar, vilket gör att de säkert inte vill att marknaden blir för positiv på grund av att ett kvartal gick bättre", säger en skogsanalytiker.

Stora Ensos aktie förbättrades 0,2 procent.

Getinge, som på tisdagen varnade för sämre resultat än vad marknaden räknat med och som fick se sin aktie falla 10,3 procent, vänder i dag upp med 1,0 procent till 199,60 kronor. Danske Bank tycker det är köpläge efter fallet och rekommenderar nu köp mot tidigare sälj. I går skrev Handelsbanken att "det kan vara ett bra köpläge" om aktien föll ned mot cirka 200 kronor.

Defensiva bolag klarade sig något bättre än cykliska bolag under dagens handel. Telia Sonera gick mot strömmen och steg 0,3 procent och H&M handlades upp 0,2 procent.

SCA och Axis märktes också bland dagens rekommendations- förändringar. DNB höjde sin rekommendation för SCA till köp från behåll. Nordea gick från köp till sälj på Axis. SCA steg 0,5 procent medan Axis tappade 1,3 procent.

Tidningsuppgifter gör gällande att Försvarsexportmyndigheten rear bort stridsflygplanet Gripen till Schweiz. Det dementeras dock av FXM. Saabaktien sänktes 1,0 procent.

Rezidors storägare Handelsbanken fonder har minskat sitt ägande i hotelloperatören och innehar nu aktier motsvarande 4,98 procent av kapitalet och rösterna. Aktien trycktes ned 2,7 procent.

Klädvarumärkeskedjan MQ presenterade ett klart försämrat resultat för sitt avslutande kvartal i det brutna räkenskapsåret. Bolaget halverade även utdelningen. Därtill lanserade bolaget ett nytt åtgärdsprogram med sju steg där det första blir besparingar på 50 miljoner. Aktien föll med 5,8 procent.

Öresunds rapport visade på ett substansvärde på 136 kronor per aktie den 30 september. Aktien höjdes 1,5 procent till 119,50 kronor.

Karolinska Development och Enea klättrade 5,5 procent respektive 5,9 procent efter köprekommendationer från Affärsvärlden.


Innehåll från VerizonAnnons

Nya tider, nya krav: Att byta till nätverk som tjänst

Företag som migrerar till en tjänstebaserad modell lägger grunden till ett dynamiskt och flexibelt nätverk som bäddar för en lyckad digitalisering. 

Läs mer om framtidens företagsnätverk  

Digitaliseringen medför ständigt tuffare krav på nätverken och gör det viktigt att de är redo för den snabba utvecklingen. 

Kraven på att automatisera processer, oavsett om det gäller robotar, IoT-applikationer eller distansarbete, förutsätter bättre flexibilitet och högre kapacitet. Det medför i sin tur att det blir allt vanligare för företag att hantera sina nätverk som en molnbaserad tjänst. 

Med en modell baserad på manuella och hårdvarubaserade processer går det inte längre att hantera förändringar tillräckligt snabbt för att matcha de ökande kraven på låg latens som konkurrensutsatta verksamheter har. Istället behövs en tjänstebaserad modell i form av Network-as-a-Service (NaaS). I likhet med andra molnbaserade tjänster gör NaaS det möjligt för leverantörer att hantera nätverksfunktioner med hjälp av mjukvara, vilket medför att kunderna inte längre behöver skapa egna nätverk. 

– Virtualisering av nätverk har fått ett stort genomslag, där styrningen separeras alltmer från den fysiska utrustningen, säger Fredrik Hallenborg på Verizon Business i Sverige. Molnet ger bättre kundupplevelser, och tack vare den virtuella miljön kan verksamheter flytta applikationer till det yttersta nätverkslagret. 

En virtuell nätverksinfrastruktur ger en helhetslösning för hantering, överblick och styrning i varje lager. Regler för trafikdirigering och nätverksoptimering kan hanteras i molnet, vilket ger en snabbrörlig, robust och sömlös tjänst oavsett trafikvolym och antalet ändpunkter.  

Virtuell infrastruktur

Verizon NaaS är ett naturligt steg efter Verizons Virtual Network Services (VNS), som lanserades för fyra år sedan, och som gjorde det möjligt för verksamheter att flytta till en virtuell infrastruktur.   

– Verizon investerade i den globala arkitekturen VNS, och sedan dess har vi virtualiserat olika tjänster i den arkitekturen, exempelvis brandväggar, Kubernetes och sessionsgränser, säger Fredrik Hallenborg. Vi lägger löpande till fler mikrotjänster som kan användas inom nya områden i takt med att de utvecklas. 

Att flytta till en modell med nätverk som tjänst medför flera kundfördelar, inklusive att de slipper stora kapitalinvesteringar. Därigenom kan det bli mer ekonomiskt att stödja nya affärsmodeller eller att göra det möjligt att lägga till eller ta bort platser på ett smidigt sätt. Kapaciteten kan snabbt skalas upp med funktioner som bandwidth-on-demand och IT-miljön kan hanteras och optimeras via molnet. 

Slipper inlåsningseffekt

Verizons tjänst är utformad för att vara oberoende av vilken typ av enhet som används. Tjänsten kan integreras med alla större molnleverantörer och ITSM-plattformar, vilket förenklar förändringsarbetet och gör att företag kan välja bland flera olika möjligheter. Med virtualisering ser företag även till att positionera sig väl för att kunna hänga med i teknikutvecklingen även fortsättningsvis och de slipper inlåsningseffekter.

– Alla utrustningsleverantörer jobbar hårt med att utveckla de bästa tjänsterna, oavsett om det handlar om routing, säkerhet eller IoT, säger David Bailey, Global Solutions Executive, Verizon Business. Olika delar av företaget har olika behov och därför fungerar det inte att arbeta med en enda leverantör längre. Den här plattformen är särskilt bra på att koppla samman olika tekniker. Jag har arbetat i branschen i många år och förändringsbehovet av hur nätverkstjänster levereras har aldrig varit större än nu.  

När det blivit allt vanligare att anställda arbetar från olika platser, och en mängd olika typer av enheter ska kunna komma åt nätverket via molnet, är det också avgörande med en heltäckande säkerhetslösning.  

– Säkerhet kommer alltmer att sammanflätas med nätverket, säger Antony Tompkins, Associate Director, Verizon Business, Global Integrated Solutions. Vi kan erbjuda mjukvarudefinierad edge med edge-säkerhet. Allt kopplas samman till en helhet så att kunder kan komma direkt från sin webbplats, direkt till internet och direkt till molnet med bibehållen säkerhet. 

Hjälper till med hela processen

– För verksamheter med äldre system kan bristande kännedom kring den egna applikationsmiljön och befintliga kontrakt göra det komplicerat att byta till en NaaS-modell. Det fungerar inte att sälja en ny produkt till en kund och tvinga kunden att själv byta ut den gamla. Du måste hjälpa dem med hela bytesprocessen, säger Anthony Tompkins.

Verizon har hjälpt flera stora företag att byta till Verizons managed services, inklusive Bayer och Walgreens, vilka äger läkemedels- och detaljhandelsföretaget Boots i Storbritannien.

Förra året hjälpte Verizon också den globala livsmedeltillverkaren Tate & Lyles att byta ut en äldre nätverksinfrastruktur. Då infördes ett SD-WAN som tjänst i 28 olika länder, inklusive fjärrstyrda kretsar på 100 platser, där några platser var så avlägset belägna som den brasilianska djungeln. Resultatet blev förbättrad prestanda och betydande besparingar tack vare att trafiken dirigerades optimalt utifrån nätverkets kvalitet och applikationernas förutsättningar. Ett centralt dashboard ger en överblick av hela nätverket. 

I en teknikmiljö som utvecklas snabbt är Network-as-a-Service det logiska valet för verksamheter som vill vara så snabbrörliga som möjligt. 

Så kan ditt företag utvecklas digitalt. 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?