1515
Annons

Stockholmsbörsen: Swedish Match sticker upp<br />

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel svagt ned. Inom OMXS30 stack Swedish Match ut på uppsidan medan Getinge föll tungt efter vinstvarning.

"Vi har varit lite obekväma med premiumvärderingen och förväntningsbilden. Frågan är när Getinges förändringsarbete ska bita. För mig är det mer en fråga om hur snabbt bolaget kan lyfta marginalerna och försvara sin värdering än en tillväxtfråga", sade Johan Unnerus, analytiker på Swedbank, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS30 var 0,4 procent lägre till noteringen 1.242, klockan 9.40, med aktier för 1,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX och brittiska FTSE100, franska CAC40 och regionala Euro Stoxx samtliga mellan 0,1 och 0,2 procent ned. USA-terminerna var i stort oförändrade.

Inom det svenska storbolagsindexet steg Swedish Match drygt 2 procent till 229 kronor. SEB Equities har höjt rekommendationen för Swedish Match från behåll till köp. Samtidigt justerades riktkursen upp till 250 kronor (240).

Getinges föll nära 9 procent till 201 kronor sedan det vinstvarnat före tisdagens öppning. Vinsten före skatt för det tredje kvartalet bedöms uppgå till 560-570 miljoner kronor, väsentligt under de 728 miljoner kronor som väntas enligt SME Direkts enkät (från juli). Även helårets organiska försäljningstillväxt bedöms bli lägre än väntat.

Getingeaktien handlades ned kraftigt redan i fredags efter marknadsrykten om att bolaget vid möten med investerare yttrat sig på ett sätt som tolkats negativt från en nivå strax över 230 kronor till runt 220 kronor.

För övrigt var rörelserna relativt små inom indexet med Nokia som näst bäst presterande aktie 0,5 procent upp medan Securitas var näst svagast aktie med 0,8 procents tapp.

Börsagenda:

Efter USA-börsernas stängning på tisdagen väntas aluminiumbolaget Alcoa rapportera kvartalsresultat.

Rekommendationer:

* Morgan Stanley har höjt ABB till jämvikt, från tidigare undervikt. Samtidigt justerades riktkursen upp till 21 schweizerfranc, cirka 149 kronor, från 20:30 schweizerfranc. ABB-aktien steg svagt till 149:90 kronor.

* Swedbank har höjt rekommendationen för Trelleborg till köp, från tidigare neutral. Aktien steg en dryg procent.

Makro:

Tysklands handelsöverskott, kring 13 miljarder euro i augusti, var lite lägre än en väntad nivå runt 15 miljarder. Såväl import som export ökade något mindre än väntat. Klockan 12 väntas industriorderdata för samma månad från tyskt håll.

Från USA kommer på eftermiddagen NFIB småföretagsindex. Däremot är det osäkert om handelsbalansdata för augusti publiceras, i och med nedstängningen av statlig administration.

Inget nytt har under natten framkommit i den pågående budgetkonflikten. Även om "domedagsscenariot" - en amerikansk betalningsinställelse - fortsatt bedöms vara tämligen osannolikt, har oron för detta tilltagit. Den 17 oktober kan USA slå i skuldtaket, men president Barack Obama och representanthusets republikanska talman, John Boehner, tycks ännu inte ha närmat sig varandra nämnvärt.


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?