1515
Annons

Räntor och valutor: Tyskt styrkebesked höjer räntorna<br />

Europaräntorna stiger i tisdagens inledande handel efter att en uppgång i den tyska exporten tolkats som ett bevis på att landets ekonomi förbättras. Euron har stärkts marginellt mot dollarn och även kronan är starkare.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga obligationsräntan upp 2 punkter till 1,82 procent, från svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan är upp 1 punkt till 2,50 procent.

Tysk statistik på morgonen visade att utfallet för såväl handels- som bytesbalansen var lägre än väntat i augusti.

Exporten ökade dock med 1,0 procent i augusti, medan importen steg 0,4 procent. I juli sjönk exporten med reviderade 0,8 procent.

Klockan 12.00 publiceras tyska industriorder för augusti, som väntas ha ökat med 1,1 procent i augusti, jämfört med månaden före, och med 4,0 procent från ett år tidigare.

Klockan 15.00 offentliggörs Internationella valutafondens sin globala höstprognos, World Economic Outlook.

Här hemma publicerar SCB hushållens konsumtionsutgifter i augusti och Nordea släpper en uppdaterad Sverige-prognos.

Under natten publicerades Kinas tjänste-PMI från HSBC, som sjönk till 52,4 i september, från 52,8 i augusti, medan

BNP-indikatorn i Finland sjönk med 0,2 procent i juli, från reviderade +0,5 procent månaden före, och

Inget nytt har under natten framkommit i den pågående budgetkonflikten i den amerikanska kongressen.

Representanthusets republikanske talman, John Boehner, kopplar en potentiell uppgörelse för att få slut på dödläget till en överenskommelse om skuldtaket i ett försök att få demokraterna att gå med på att tackla en del av de republikanske utgiftsprioriteringarna. Men president Barack Obama är inte överens med John Boehner och sade på måndagen att representanthuset har tillräckligt med röster för att godkänna en "ren" utgiftslag utan ytterligare eftergifter.

Presidenten uppmanade också representanthuset att höja skuldtaket och sade att han bara är villig att förhandla med republikanerna i en rad frågor efter att den statliga verksamheten öppnats igen och skuldtaket har höjts.

Regeringen har till den 17 oktober på sig tills den slår i skuldtaket och finansminister Jack Lew har vid upprepade tillfällen varnat kongressen för att de "leker med elden" i skuldtaksfrågan.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, sade i ett tal under natten mot tisdagen att USA inte har råd med en betalningsinställelse. Konsekvenserna skulle vara "otänkbara".

Den tioåriga USA-räntan är upp 2 punkter till 2,64 procent i den tidiga europeiska handeln.

På tisdagens USA-agenda står NFIB småföretagsindex för september och veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen. Däremot läggs handelsbalansen för augusti, som var schemalagd till på tisdagen, till de siffror som får vänta på publicering till efter att budgetkonflikten fått en lösning.

Fed-ledamöterna Sandra Pianalto och Charles Plosser håller anföranden om ekonomin på kvällen svensk tid.

Vidare inleder aluminiumjätten Alcoa sedvanligt den amerikanska rapportsäsongen. Rapporten kommer efter USA-börsernas stängning.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt kring 97-strecket mot yenen. Samtidigt är dollarn marginellt svagare mot euron kring 1,357.

Kronan har blivit 3 öre starkare mot dollarn och 3 öre starkare mot euron sedan stängningen i gå eftermiddag.

Tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:4148 (6:4433) Statsobl 2y 1,11 (1,11)
EUR/SEK 8:7020 (8:7333) Statsobl 10y 2,50 (2,49)
EUR/USD 1:3566 (1:3553) Räntegap/ty 68 (69)
US obl 10y 2,64 (2,62) Tysk obl 10y 1,82 (1,80)


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?