1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks<br />

USA-räntorna var stabila efter svensk stängning på måndagen och har under natten rört sig sidledes samtidigt som Wall Street tyngdes av det fortsatta dödläget i budgetförhandlingarna.

Inget nytt har under natten framkommit i den pågående budgetkonflikten.

Representanthusets republikanske talman, John Boehner, kopplar en potentiell uppgörelse för att få slut på dödläget till en överenskommelse om skuldtaket i ett försök att få demokraterna att gå med på att tackla en del av de republikanske utgiftsprioriteringarna. Men president Barack Obama är inte överens med John Boehner och sade på måndagen att representanthuset har tillräckligt med röster för att godkänna en "ren" utgiftslag utan ytterligare eftergifter.

Presidenten uppmanade också representanthuset att höja skuldtaket och sade att han bara är villig att förhandla med republikanerna i en rad frågor efter att den statliga verksamheten öppnats igen och skuldtaket har höjts.

Regeringen har till den 17 oktober på sig tills den slår i skuldtaket och finansminister Jack Lew har vid upprepade tillfällen varnat kongressen för att de "leker med elden" i skuldtaksfrågan.

"Domedagsscenariot" om en amerikansk betalningsinställelse bedöms fortsatt vara tämligen osannolikt, men oron har tilltagit.

Om en teknisk betalningsinställelse inträffar tror strateger som tidningen Wall Street Journal talat med att påverkan på den amerikanska obligationsmarknaden som helhet kan bli dämpad, och långa räntor faktiskt sjunka.

Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, sade i ett tal under natten mot tisdagen att USA inte har råd med en betalningsinställelse. Konsekvenserna skulle vara "otänkbara".

Wall Street Journal skriver också att Federal Reserves beslut att fortsätta sitt obligationsköpsprogram följde efter sex månaders spända förhandlingar inom centralbanken och snubblande försök att låta allmänheten veta vad som pågick.

En liten grupp Fed-företrädare hade privat pressat Fed-chefen Ben Bernanke att planera en exit från programmet, enligt flera källor. Men tecken på en försvagning i ekonomin fick Fed att hålla fast vid programmet i september, vilket överraskade marknaderna efter månader av antydningar från Fed om att en nedskalning närmade sig.

"Berättelsen visar hur svårt det är för en centralbank att kommunicera planer som är komplicerade, framväxande och beroende av ekonomin", skriver WSJ.

På tisdagens USA-agenda står NFIB småföretagsindex för september och veckostatistik över detaljhandelsförsäljningen. Däremot läggs handelsbalansen för augusti, som var schemalagd till i dag, till de siffror som får vänta på publicering till efter att budgetkonflikten fått en lösning.

Fed-ledamöterna Sandra Pianalto och Charles Plosser håller anföranden om ekonomin på kvällen svensk tid.

Japanska räntor visar små rörelser, medan Tokyobörsen pekar svagt uppåt och yenen har stärkts något mot dollarn.

Statistik under natten visade att överskottet i Japans bytesbalans var lägre än väntat.

På valutamarknaden har dollarn försvagats under 97-strecket mot yenen. Samtidigt har är dollarn stabil mot euron kring 1,356.

Kronan har blivit 2 öre starkare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron sedan stängningen måndag eftermiddag.

På tisdagens europeiska makroagenda finns BNP-indikatorn från Finland, tyska handels- och bytesbalanssiffror samt industriorder för augusti.

Klockan 15.00 offentliggörs Internationella valutafondens sin globala höstprognos, World Economic Outlook.

Här hemma publicerar SCB hushållens konsumtionsutgifter i augusti och Nordea släpper en uppdaterad Sverige-prognos.

Tisdag 6.05 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:4239 (6:4433) EUR/USD 1:3563 (1:3553)
EUR/SEK 8:7127 (8:7333) USD/JPY 96:95 (97:08)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,65 (0,65)
Ty obl 2 0,16 (0,16) Ty obl 10 1,80 (1,80)
US obl 2 0,34 (0,33) US obl 10 2,62 (2,62)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?