1515

Europabörser: Fortsätter styras av amerikansk politik

De finansiella marknaderna präglades alltjämt av det politiska vågspelet i USA och således reducerade investerarna sina riskpositioner något på tisdagen. Sektormässigt gick teknologi och media bäst och råvaror och utilities sämst.

Inget nytt har rapporterats från Washington. Talman Boehner kräver att president Obama kommer till förhandlingsbordet, medan Obama vägrar att förhandla med någon som använder en betalningsinställelse och nedstängning av den federala staten som förhandlingskort.

Marknadernas hittills ganska lugna reaktion på en potentiellt förödande amerikansk betalningsinställelse förklaras av att ingen vill bli sittande utan exponering mot uppsidan om politikerna till slut når en lösning. Vilket de flesta alltjämt tror att de kommer att göra.

"Investerarna är nervösa på grund av det politiska gnabbet i USA. Vi tror dock på att det kommer att bli en kompromiss i sista stund och då vill ingen vara på den korta sidan", säger Carsten Hilck på Union Investment Privatfonds till Bloomberg.

Bland bolagsnyheterna dominerar negativa nyheter med nyemissioner, stora uppsägningar och vinstvarningar.

Världens äldsta och Italiens tredje största bank, Monte dei Paschi di Siena, steg 2,9 procent i Milano. Banken aviserade en nyemission på 2,5 miljarder euro och uppsägningar av 8.000 anställda till 2017.

Franska Alcatel-Lucent steg 1,7 procent efter att bolaget meddelat uppsägningar på netto 10.000 anställda. Åtgärderna ska spara 1 miljard euro årligen för det förlusttyngda företaget.

Telecom Italia tappade 2,7 procent efter att S&P satt bolagets kreditbetyg under översyn för en möjlig sänkning.

Oljeservicebolag TGS Nopec föll med 13 procent i Oslo efter att bolaget sänkt prognoserna för helåret. Omsättningen väntas nu landa kring 810-870 miljoner dollar, vilket kan jämföras med tidigare 920-1.000 miljoner.

Tobaksbolagen var i stort sett oförändrade inför omröstningen om det nya tobaksdirektivet som EU-parlamentet kommer att rösta om kring lunch i dag. Målet med direktivet är att stoppa rekryteringen av en ny generation rökare, uppgav Linda McAvan, ansvarig förhandlare i parlamentet, inför omröstningen. British American Tobacco var ned 0,2 procent medan Imperial Tobacco hade backat 0,1 procent.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?