1515

Stockholmsbörsen: SAS störtdök på börsen<br />

Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan med en nedgång, sedan amerikanska politiker under helgen inte visat några tydliga tecken på framsteg i budgetförhandlingarna. Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag tyngde index, medan MTG intog toppositionen.

OMXS30-index stängde 0,4 procent ned till nivån 1.246,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 10 miljarder kronor.

Budgetdramat i USA fortsatte över helgen, med en uppsjö av uttalanden i media från båda sidor i debatten. Några förhandlingar uppges dock för närvarande inte vara inplanerade. Republikanerna upprepar att de vill se en höjning av skuldtaket kopplad till andra åtgärder, medan demokraterna vägrar förhandla innan skuldtaket höjts och nedstängningarna upphört.

"Marknaden räknar fortfarande med en överenskommelse någon gång nästa vecka, men vägen dit - med all den osäkerhet om ekonomin och penningpolitiken som uppstår - är oerhört irriterande", sammanfattade Peter Boockvar, analytiker på Lindsey Group, sin syn på den rådande situationen för Market Watch.

Mot den något dystra bakgrunden återfanns de mer cykliska bolagen i botten av storbolagsindex. Gruvbolaget Boliden tappade över 4 procent, SCA 2 procent och Skanska 1,2 procent.

Bland förlorarna för dagen märktes också lastbilstillverkarna Volvo och Scania, som båda tappade 1,4 procent.

Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Scania från köp till neutral, medan Dagens industri i måndagens nummer rekommenderade läsarna att avvakta med köp av Volvo och Merrill Lynch fortsatt har Volvo på sin lista med "least preferred" fordonsaktier.

Till vinnarna för dagen hörde mediebolaget MTG, upp 1,4 procent, och medicinteknikbolaget Getinge, som steg 1 procent efter fredagens nedgång.

Bland råvarubolagen utanför OMXS30 stack oljebolaget Alliance Oil ut med en uppgång på 8,6 procent. Även gruvbolaget Semafo hade en bra dag och adderade 4,1 procent.

Som ett resultat av ett samarbete med Fingerprint Cards finns nu biometriföretaget Precise Biometrics algoritm för första gången integrerad i en mobiltelefon, enligt ett pressmeddelande på måndagen. Precise lyfte 5,4 procent.

Börsfavoriten Arcam, som sysslar med 3D-printing, fortsatte uppåt. Aktien stängde 4,4 procent högre till rekordkursen 828 kronor, efter att ha handlats så högt som 849 kronor. Årets uppgång summeras därmed till 389 procent.

Kursrekord sattes också av telekomunderleverantören Transmode. Aktien steg 7,4 procent till 116 kronor.

I motsatt riktning gick flygbolaget SAS, som rasade 11 procent. Koncernens totala passagerartrafik (RPK) steg visserligen i september, men kabinfaktorn minskade med 2,6 procentenheter till 73,9 procent.

I det senaste numret av tidningen Börsveckan fick bland andra fertilitetsbolaget Vitrolife och läkemedelsbolaget Medivir positiva omdömen och steg båda drygt 6 procent. Negativa rekommendationer gavs för Axis, som förlorade 2,3 procent, och för BE Group, som backade 3 procent.


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?