Annons

Råvaror: Oljan handlas ned<br />

Oljan handlas på något lägre nivåer på måndagen medan basmetallerna överlag visar en blandad utveckling.

Vid klockan 8.15 handlas WTI-oljan 0:53 dollar lägre till 103:31 dollar per fat, medan Brent har sjunkit 0:38 dollar till 109:08 dollar per fat.

Företag inklusive Chevron, BP och BHP Billiton har låtit personal återvända till sina anläggningar efter att den tropiska stormen Karen nedgraderats till lågtryck och passerat offshore-anläggningar i Mexikanska golfen, rapporterar Bloomberg News.

Samtidigt fortsätter dödläget i budgetförhandlingarna i USA och deadline på 17 oktober, då skuldtaket slås i, närmar sig.

"Signalerna är bearish för oljemarknaderna. De ekonomiska signaler som kommer från USA är dåliga", sade Robin Mills på Manaar Energy Consulting and Project Management till Bloomberg News.

John Boehner, den republikanske talmannen i representanthuset, sade i en intervju med ABC på söndagen att representanthuset inte kommer att godkänna en höjning av skuldtaket om det inte paketeras med andra åtgärder.

"Det finns inte tillräckligt med röster i representanthuset för att godkänna en höjning rakt av", sade han.

Men han sade också att han inte avser att låta staten ställa in betalningarna, vilket också är ett budskap han framfört vid interna möten.

Finansminister Jacob Lew upprepade å sin sida kravet att höja skuldtaket och låta staten återuppta sin verksamhet innan förhandlingar om annat kan inledas.

På valutamarknaden handlas dollarn på lite svagare nivåer på måndagen, och har tappat till 1:357 mot euron.

Nedstängningen av staten fortsätter att påverka statistikpubliceringen, och i farozonen i veckan är bland annat handelsbalans för augusti, producentpriser för september samt detaljhandelsdata för september i USA. Jobbrapporten för september står också på "väntelistan", men bland annat protokollet från det senaste FOMC-mötet ska publiceras enligt plan, på onsdagen.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 6 dollar lägre till 7.254 dollar per ton, medan nickel zink och aluminium är 2 respektive 5 dollar upp.

Goldman Sachs skrev i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg News, att utbudet i zink väntas öka mindre relativt koppar, samtidigt som det inte finns några omedelbara tecken på att nära förestående inbromsning i utbudstillväxten i aluminium.

Goldman Sachs spår att kopparpriset kommer att sjunka till 6.600 dollar per ton på tre till sex månaders sikt, och till 6.200 dollar på ett års sikt. Zinkpriset väntas stiga till 1.900 dollar på tre månaders sikt och 2.100 dollar på ett års sikt och aluminium till 2.000 dollar per ton på ett års sikt.

Guldet och silver handlas cirka 0,3 procent upp, och guldet är därmed kvar över 1.300-nivån per uns, där det befunnit sig sedan onsdag i förra veckan.

"Guldet kan komma att få stöd på förväntningar om en senareläggning av Feds beslut om nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna givet osäkerheten i nedstängingen av staten", skrev Howard Wen på HSBC i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Analytiker har fortsatt en positiv syn på guldet, och i Bloomberg News prognosenkät väntar sig 18 av 30 en uppgång under veckan medan fyra är neutrala.

Innehaven i SPDR Gold Trust, den största guld-ETF:en, var oförändrat i förra veckan, efter att tidigare ha minskat fem veckor i rad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FANUC NordicAnnons

De såg till helheten och investerade i automation

Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.
Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

2005 var verkstadsföretaget Epiroc Drilling Tools verksamhet hotad.

15 år senare har vindarna vänt – mycket tack vare en lyckad automationssatsning i Sverige.

– Kalkylerna vi gjorde visar att vi gjorde rätt att satsa på hemmaplan, säger Conny Fridlund.  

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Epiroc utvecklar och producerar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning, och har kunder i 150 länder. 50 procent av all produktion sker i Sverige, och bara i Fagersta har företaget de senaste 15 åren gått från en fabrik till fyra fabriker. Under tiden har Epiroc investerat cirka 1,3 miljarder kronor på automation i Fagersta.

– Vi har hela tiden varit noga med att göra noggranna kalkyler om var vår produktion blir lönsammast. I många fall tror många att låglöneländer är lika med låga kostnader, men det stämmer absolut inte, säger Conny Fridlund, produktionsutvecklingschef på Epiroc Drilling Tools.

I sina kalkyler har Epiroc identifierat Sverige som den bästa marknaden för sina automationssatsningar, och detta av flera skäl.

– I Sverige går det att automatisera på väldigt hög nivå, vilket är svårt att lyckas med i låglöneländer. I låglöneländer finns det inte tillgång till leverantörer med de kvalitetskrav som vi förväntar oss av ingående utrustning som vi vill investera i. Dessutom har inkommande material större variation, och du vill inte ha för stor variation på material när du ska automatisera. 

– Det finns sällan servicetekniker med rätt kompetensnivåer. Oftast finns det inte heller operatörer med rätt baskunskap som krävs för att hålla igång automationerna. Vi brukar säga att vi helst vill ha en ingenjör som är beredd att skita ner fingrarna. Många tror att det bara är att trycka på knappen när det kommer till automationer, men så är inte fallet.

Kostnaden för automation sjunker

När flera andra konkurrenter valt att flytta produktionen till utlandet har Epiroc gått mot strömmen. Conny Fridlund illustrerar företagets vägval i form av en enkel kalkyl:

– En automation på tio miljoner kronor skrivs av på tio år. Om man då har 500 000 produkter kostar varje produkt två kronor. Det ska jämföras med en lönekostnad. Oavsett om det är ett låglöneland så blir det oerhört svårt att konkurrera med att man sätter in en automation, så länge man har volymer som försvarar en automation.

I takt med att Epiroc automatiserat stora delar av sin produktion har kostnaderna för just den typen av automationer sjunkit kraftigt i Sverige men också i Europa.

– De som inte gör sina kalkyler och verkligen inte ser vad som händer om de slår ut kostnaden på en automation ser inte heller att det oftast inte finns några låglöneländer som kan konkurrera med Sverige. I våra kalkyler har vi noterat att produktionskostnaderna blivit 50 procent lägre i Sverige i jämförelse med om vi hade tillverkat i låglöneländer.

Samarbete med FANUC

För att nå så bra resultat som möjligt i sin automation har Epiroc valt att samarbeta med världens bästa leverantörer.

– FANUC är ett av de bolag som vi identifierat som just en sådan leverantör. Deras system passar bra in i flera av våra automationslösningar. De erbjuder inte bara en bra produkt, utan har även en väl fungerande organisation i Sverige. Det är minst lika viktigt när vi bestämmer vilka vi ska jobba ihop med. 

På vilket sätt?

– För serviceorganisationen är det superviktigt för att kunna hålla hög tillgänglighet i de automationer vi sätter in. Många världsklassleverantörer börjar spara in pengar på detta, och då ser inte vi dem som tilltänkt partner. För förr oss är service och underhåll en nyckelfråga när vi ska välja ut tänkbara samarbetspartners.

Sedan Epiroc gjorde allvar av sina automationssatsningar har lönsamheten kraftigt förbättrats. Kontrasterna är stora i jämförelse med 2005, då verksamheten var hotad. 

– Automationerna har varit avgörande till att vi fortfarande har verksamhet i Sverige och i Fagersta, säger Conny Fridlund.

Läs mer om FANUC Nordic här. 

Fakta FANUC Nordic  

FANUC är en världsledande tillverkare av produkter och robotar för fabriksautomatisering.  De tillverkar allt från CNC-styrsystem till formsprutor, trådgnistar, fräsar och industrirobotar. Det unika med FANUC är att de tillverkar hela bredden – inte bara den individuella roboten. På så sätt säkerställs smidig produktion.

FANUC Nordic bidrar till att effektivisera den tillverkande industrin och göra det möjligt för företag att investera i utökad produktion i exempelvis Sverige och övriga Europa.

FANUC arbetar för att den Svenska industrin ska minska sin miljöpåverkan genom att flytta hem produktionen närmare konsumenterna. Lösningen för att göra detta kostnadseffektivt är fabriksautomation. En framtida svensk industri med en hög grad av automation skapar fler jobb, höjer säkerheten i hela produktionskedjan och skapar en större flexibilitet för både kunder och återförsäljare.

Mer från FANUC Nordic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FANUC Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?