1515
Annons

Råvaror: Oljan handlas ned<br />

Oljan handlas på något lägre nivåer på måndagen medan basmetallerna överlag visar en blandad utveckling.

Vid klockan 8.15 handlas WTI-oljan 0:53 dollar lägre till 103:31 dollar per fat, medan Brent har sjunkit 0:38 dollar till 109:08 dollar per fat.

Företag inklusive Chevron, BP och BHP Billiton har låtit personal återvända till sina anläggningar efter att den tropiska stormen Karen nedgraderats till lågtryck och passerat offshore-anläggningar i Mexikanska golfen, rapporterar Bloomberg News.

Samtidigt fortsätter dödläget i budgetförhandlingarna i USA och deadline på 17 oktober, då skuldtaket slås i, närmar sig.

"Signalerna är bearish för oljemarknaderna. De ekonomiska signaler som kommer från USA är dåliga", sade Robin Mills på Manaar Energy Consulting and Project Management till Bloomberg News.

John Boehner, den republikanske talmannen i representanthuset, sade i en intervju med ABC på söndagen att representanthuset inte kommer att godkänna en höjning av skuldtaket om det inte paketeras med andra åtgärder.

"Det finns inte tillräckligt med röster i representanthuset för att godkänna en höjning rakt av", sade han.

Men han sade också att han inte avser att låta staten ställa in betalningarna, vilket också är ett budskap han framfört vid interna möten.

Finansminister Jacob Lew upprepade å sin sida kravet att höja skuldtaket och låta staten återuppta sin verksamhet innan förhandlingar om annat kan inledas.

På valutamarknaden handlas dollarn på lite svagare nivåer på måndagen, och har tappat till 1:357 mot euron.

Nedstängningen av staten fortsätter att påverka statistikpubliceringen, och i farozonen i veckan är bland annat handelsbalans för augusti, producentpriser för september samt detaljhandelsdata för september i USA. Jobbrapporten för september står också på "väntelistan", men bland annat protokollet från det senaste FOMC-mötet ska publiceras enligt plan, på onsdagen.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 6 dollar lägre till 7.254 dollar per ton, medan nickel zink och aluminium är 2 respektive 5 dollar upp.

Goldman Sachs skrev i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg News, att utbudet i zink väntas öka mindre relativt koppar, samtidigt som det inte finns några omedelbara tecken på att nära förestående inbromsning i utbudstillväxten i aluminium.

Goldman Sachs spår att kopparpriset kommer att sjunka till 6.600 dollar per ton på tre till sex månaders sikt, och till 6.200 dollar på ett års sikt. Zinkpriset väntas stiga till 1.900 dollar på tre månaders sikt och 2.100 dollar på ett års sikt och aluminium till 2.000 dollar per ton på ett års sikt.

Guldet och silver handlas cirka 0,3 procent upp, och guldet är därmed kvar över 1.300-nivån per uns, där det befunnit sig sedan onsdag i förra veckan.

"Guldet kan komma att få stöd på förväntningar om en senareläggning av Feds beslut om nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna givet osäkerheten i nedstängingen av staten", skrev Howard Wen på HSBC i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

Analytiker har fortsatt en positiv syn på guldet, och i Bloomberg News prognosenkät väntar sig 18 av 30 en uppgång under veckan medan fyra är neutrala.

Innehaven i SPDR Gold Trust, den största guld-ETF:en, var oförändrat i förra veckan, efter att tidigare ha minskat fem veckor i rad.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?