1515
Annons

Råvaror: Nedåt för oljan<br />

Priserna på olja och basmetaller rör sig generellt lägre på måndagens förmiddagshandel. Medan oljan visar de största nedgångarna klarar sig guldet relativt lindrigt undan i spåren av det svaga riskklimatet.

Vid klockan 11.45 handlas WTI-oljan 1,07 dollar lägre till 102,77 dollar per fat, medan Brent har sjunkit 1,10 dollar till 108,36 dollar per fat.

Företag inklusive Chevron, BP och BHP Billiton har låtit personal återvända till sina anläggningar efter att den tropiska stormen Karen nedgraderats till lågtryck och passerat offshore-anläggningar i Mexikanska golfen, rapporterar Bloomberg News.

Drygt 60 procent av produktionen i Mexikanska golfen var nedstängd under helgen som en försiktighetsåtgärd, men produktionen håller nu på att återvända till full kapacitet.

Samtidigt fortsätter dödläget i budgetförhandlingarna i USA och deadline på 17 oktober, då skuldtaket slås i, närmar sig.

"Det finns fortfarande inga tecken på att budgetdispyten i USA ska lösas, och det har gjort investerare mer uppmärksamma på riskerna. Vidare har oljeproduktionen i Mexikanska golfen gradvis börjat återgå till normala nivåer efter att den tropiska stormen 'Karen' försvagats till ett tropiskt lågtryck", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

John Boehner, den republikanske talmannen i representanthuset, sade i en intervju med ABC på söndagen att representanthuset inte kommer att godkänna en höjning av skuldtaket om det inte paketeras med andra åtgärder.

Men han sade också att han inte avser att låta staten ställa in betalningarna, vilket också är ett budskap han framfört vid interna möten.

Finansminister Jacob Lew upprepade å sin sida kravet att höja skuldtaket och låta staten återuppta sin verksamhet innan förhandlingar om annat kan inledas.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 53 dollar lägre till 7.207 dollar per ton, medan zink är 5 dollar lägre på 1.868.

Goldman Sachs skrev i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg News, att utbudet i zink väntas öka mindre relativt koppar, samtidigt som det inte finns några omedelbara tecken på att nära förestående inbromsning i utbudstillväxten i aluminium.

Goldman Sachs spår att kopparpriset kommer att sjunka till 6.600 dollar per ton på tre till sex månaders sikt, och till 6.200 dollar på ett års sikt. Zinkpriset väntas stiga till 1.900 dollar på tre månaders sikt och 2.100 dollar på ett års sikt och aluminium till 2.000 dollar per ton på ett års sikt.

Ädelmetallerna klarar sig bäst i det svaga riskklimatet, med guldpriset upp 1 dollar till 1.311 dollar per uns, medan silver stiger 0,02 dollar till 21,76. Ändå har priserna rört sig relativt måttligt, med tanke på riskerna som budgetkrisen i USA medför.

"Ju längre USA:s statliga verksamhet delvis är stängd och ju närmare den 17 oktober vi rör oss utan att någon överenskommelse har nåtts, desto större kommer oron att vara. Ett sådant scenario bör gynna guldet och möjligtvis lyfta priserna, eller åtminstone hålla tillbaka nedgångar", skrev Anandrathi Commodities i en rapport på måndagen, enligt Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?