Annons

Råvaror: Nedåt för oljan<br />

Priserna på olja och basmetaller rör sig generellt lägre på måndagens förmiddagshandel. Medan oljan visar de största nedgångarna klarar sig guldet relativt lindrigt undan i spåren av det svaga riskklimatet.

Vid klockan 11.45 handlas WTI-oljan 1,07 dollar lägre till 102,77 dollar per fat, medan Brent har sjunkit 1,10 dollar till 108,36 dollar per fat.

Företag inklusive Chevron, BP och BHP Billiton har låtit personal återvända till sina anläggningar efter att den tropiska stormen Karen nedgraderats till lågtryck och passerat offshore-anläggningar i Mexikanska golfen, rapporterar Bloomberg News.

Drygt 60 procent av produktionen i Mexikanska golfen var nedstängd under helgen som en försiktighetsåtgärd, men produktionen håller nu på att återvända till full kapacitet.

Samtidigt fortsätter dödläget i budgetförhandlingarna i USA och deadline på 17 oktober, då skuldtaket slås i, närmar sig.

"Det finns fortfarande inga tecken på att budgetdispyten i USA ska lösas, och det har gjort investerare mer uppmärksamma på riskerna. Vidare har oljeproduktionen i Mexikanska golfen gradvis börjat återgå till normala nivåer efter att den tropiska stormen 'Karen' försvagats till ett tropiskt lågtryck", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

John Boehner, den republikanske talmannen i representanthuset, sade i en intervju med ABC på söndagen att representanthuset inte kommer att godkänna en höjning av skuldtaket om det inte paketeras med andra åtgärder.

Men han sade också att han inte avser att låta staten ställa in betalningarna, vilket också är ett budskap han framfört vid interna möten.

Finansminister Jacob Lew upprepade å sin sida kravet att höja skuldtaket och låta staten återuppta sin verksamhet innan förhandlingar om annat kan inledas.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 53 dollar lägre till 7.207 dollar per ton, medan zink är 5 dollar lägre på 1.868.

Goldman Sachs skrev i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg News, att utbudet i zink väntas öka mindre relativt koppar, samtidigt som det inte finns några omedelbara tecken på att nära förestående inbromsning i utbudstillväxten i aluminium.

Goldman Sachs spår att kopparpriset kommer att sjunka till 6.600 dollar per ton på tre till sex månaders sikt, och till 6.200 dollar på ett års sikt. Zinkpriset väntas stiga till 1.900 dollar på tre månaders sikt och 2.100 dollar på ett års sikt och aluminium till 2.000 dollar per ton på ett års sikt.

Ädelmetallerna klarar sig bäst i det svaga riskklimatet, med guldpriset upp 1 dollar till 1.311 dollar per uns, medan silver stiger 0,02 dollar till 21,76. Ändå har priserna rört sig relativt måttligt, med tanke på riskerna som budgetkrisen i USA medför.

"Ju längre USA:s statliga verksamhet delvis är stängd och ju närmare den 17 oktober vi rör oss utan att någon överenskommelse har nåtts, desto större kommer oron att vara. Ett sådant scenario bör gynna guldet och möjligtvis lyfta priserna, eller åtminstone hålla tillbaka nedgångar", skrev Anandrathi Commodities i en rapport på måndagen, enligt Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Danish CrownAnnons

Danish Crown ledande köttproducent – klimatneutral 2050

Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.
Fredrik Andersson är vd på Danish Crown Foods Sweden som bedriver ett ambitiöst hållbarhetsarbete för att halvera sin klimatpåverkan till 2030.

Som en av Europas största köttproducenter bör man också ta ett stort hållbarhetsansvar. Danish Crown växlar nu upp med flera initiativ för att halvera sin klimatpåverkan till 2030 och bli klimatneutrala 2050. 

– Som en av de största aktörerna i branschen känner vi ett stort ansvar. Vi har satt ett väldigt ambitiöst mål att bli helt klimatneutrala 2050, med delmålet att halvera vår klimatpåverkan till 2030, säger Sara Johansson, Marketing and Business Development Manager på Danish Crown Foods Sweden. 

För att nå dessa mål bedriver Danish Crown ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten. I våras bytte den svenska delen av företaget namn från Tulip till Danish Crown Foods Sweden för att ytterligare tydliggöra att hela koncernen arbetar unisont i hållbarhetssatsningen. 

Satsningen innebär att Danish Crown fokuserar på fyra strategiska områden i värdekedjan som bygger på FN:s globala mål, och som företaget har ett stort inflytande över – hållbart jordbruk, hållbar produktion, bra jobb för alla samt ”tillsammans med kunder och konsumenter”. Det sistnämnda handlar om att Danish Crown ska göra det enklare att välja hållbara produkter, och på så sätt öka försäljningen och värdet på dessa. 

– I och med att vi ägs helt och hållet av våra bönder i det danska bondekooperativet har vi möjlighet att vara väldigt långsiktiga i vårt arbete och därmed ha stor kontroll över hela värdekedjan. Vi tittar närmare på hela kedjan från jord till bord, till exempel hur våra leverantörer kan bli mer hållbara i sitt arbetssätt samt hur vi i produktion kan reducera plast i våra förpackningar, säger Fredrik Andersson, vd för Danish Crown Foods Sweden och fortsätter: 

– Viktigt för oss är att inte nå våra mål genom att klimatkompensera. Vi vill uppnå minskad klimatpåverkan genom att hållbarhetsarbetet integreras i hela verksamheten. 

Allt fler blir medvetna om matens miljöpåverkan och är öppna för vegetariska alternativ. Den här trenden tror Danish Crown är här för att stanna och har därför kompletterat sin portfölj med ett vegetariskt substitut till bacon, Veggie bacon. 

– Vi är en global baconexpert, det är vår kärna. Vi vill erbjuda det starkaste sortimentet på marknaden och vara det självklara valet när konsumenten ska köpa bacon. I och med vår nya satsning på vegetariskt bacon får vi en ny bredd i vår portfölj, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon är hundra procent växtbaserat och innehåller ärtor och potatis. Produkten har testats länge och noga för att den där speciella baconsmaken ska bli rätt. 

– Vi på Danish Crown står för kvalitet och smak, så för oss var det viktigt att inte släppa produkten förrän vi kunde garantera en god smak med den naturliga rökigheten och det salta som traditionellt bacon har, säger Sara Johansson.

Danish Crowns vegetariska bacon landade i butikerna under hösten. Substitutet har fått god respons från dagligvarubutikerna och smakpaneler. Med en lyckad lansering i ryggen jobbar företaget vidare på bred front för att nå sin stora hållbarhetsvision. Redan nu har arbetet gett utdelning – Danish Crown vann nyligen i kategorin ”kött” för bästa hållbarhetsrapport av nyinrättade Hallbar Awards, ett internationellt pris som delas ut av organisationen Hallbars och som företag över hela världen blev nominerade till.

– Vi vill fortsätta att vara en av Europas största köttproducenter även i framtiden, men också den mest hållbara, säger Fredrik Andersson.

Fakta om Danish Crown

Danish Crown är ett modernt livsmedelsbolag ägt av de danska bönderna med försäljning i 120 länder världen över. Företagets vision är att genom enkla måltidslösningar bidra till att skapa en lyckad vardag för liten och stor. Danish Crown Foods Sweden har cirka 40 anställda och en omsättning på drygt 600 miljoner kronor.

Läs mer om Danish Crown och deras produkter här. 

Mer från Danish Crown

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danish Crown och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?