1515

Börsen: Nedgång väntas direkt<br />

Europaterminerna pekade med en knapp halvtimma kvar till måndagens öppning mot en negativ start på denna veckas handel. USA:s budgetdebatt är fortsatt i fokus.

"Det är fortsatt väldigt låg sannolikhet för en teknisk betalningsinställelse. Då Fed vill se starka och ihållande bevis för att ekonomiskt momentum förbättras räknar vi med att det inte finns tillräckligt med stöd för att stödja en tapering i december", skriver strategerna på Société Générale i ett strategibrev inför veckans handel.

Klockan 8.35 var terminerna för Euro Stoxx 50, DAX, FTSE100, och CAC40 från 0,3 till 0,4 procent lägre.

Société Générale poängterar i analysen att nedstängningen av statlig administration nu går in på andra veckan. En stängning i två veckor skulle kosta mellan 0,25 och 0,5 procent i beräknad årstakt för BNP under det fjärde kvartalet, enligt bankens strateger som även poängterar att Pentagon kallat tillbaka 350.000 hemförlovade arbetare. Därmed är antalet friställda statliga arbetare nu kring 450.000.

USA-börserna fortsatte upp efter europeisk stängning på fredagen och stängde mellan 0,5 och 0,9 procent högre. Däremot noterades USA-terminerna mellan 0,5 och 0,7 procent lägre på måndagsmorgonen. Vidare drog Asienbörserna nedåt under måndagens handelssession.

Bolagsagenda:

* SAS trafiksiffror för september (klockan 11).

Ur nyhetsskörden:

* Abu Dhabi-kontrollerade Taqa har fått godkännande för utbyggnad av Atrush-fältet i irakiska Kurdistan från den kurdiska regionregeringen (KRG). Shamaran har en andel i Atrush-fältet på cirka 20 procent.

* Hexagon har förvärvat Devex, som säljer mjukvaru- och automationslösningar för gruvdrift. Bolagets omsättning var 35 miljoner brasilianska real (cirka 100 miljoner svenska kronor) under 2012.

* PA Resources snittproduktion i september var 4.100 fat olja per dag fördelat på 3.800 fat i Västafrika och 300 fat per dag i Nordafrika.

Rekommendationer:

* SEB Equities har höjt rekommendationen för Atlas Copco till köp, från tidigare behåll.

* Société Générale har sänkt rekommendationen för Africa Oil till sälj, från tidigare behåll. Riktkursen justerades upp med 2 kronor till 52 kronor.

* Bank of America Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Scania från köp till neutral.

* I det senaste numret av Börsveckan får Saab, Duni, Fabege, Vitrolife, Medivir och Tethys Oil positiva omdömen medan negativa rekommendationer ges för Axis och BE Group.

* Eniros rapport för det tredje kvartalet kan komma att sätta press på aktien och kan därmed komma att erbjuda ett bra tillfälle att gå in i aktien, enligt Handelsbanken Capital Markets som höjt riktkursen för aktien från 21 till 25 kronor. Rekommendationen öka upprepades samtidigt.

* Goldman Sachs har tagit bort Millicom från sin europeiska så kallade conviction buy list och riktkursen för aktien har sänkts till 650 kronor, från tidigare 730 kronor. Rekommendationen är alltjämt köp.

Makro:

Representanthuset i USA kommer inte att godkänna en höjning av skuldtaket om det inte paketeras med andra åtgärder, sade John Boehner, republikanske talesmannen i representanthuset, i en intervju med ABC på söndagen. Enligt honom kan landet komma att tvingas ställa in betalningarna om inte president Barack Obama förhandlar.

I helgen enades den amerikanska kongressen om att låta en större del av de anställda vid försvaret återgå till arbetet, samtidigt som demokraterna och republikanerna i representanthuset har enats om att retroaktivt betala ut löner till de drabbade statligt anställda.

Budgetbråket i USA har redan fördröjt tre viktiga datapubliceringar i USA, och riskerar också att sätta käppar i hjulen för en rad tunga publiceringar kommande vecka. Veckans kanske mest intressanta USA-punkt, protokollet från Federal Reserves penningpolitiska möte den 17-18 september, förväntas alltjämt bli publicerat enligt plan på onsdagen.

Måndagens makrostatistikagenda är relativt tunn.


Innehåll från HSBAnnons

Digitalisering ökar värdet på fastigheter

Fastigheter må bestå av trä, stål och sten, trots det kan det mesta digitaliseras. Men branschen är konservativ.

– Vi pratar ofta om HSB som en föregångare inom digitalisering, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

Även om fastigheter är ohyggligt analoga till sin struktur påverkas även den sektorn av de makrotrender som driver digitaliseringen. Till exempel står fastigheter för en stor del av klimatpåverkan genom både byggnation, drift och renovering, men allt det här kan förändras med hjälp av digitalisering.

– Inom HSB har vi tittat på olika aspekter inom digitalisering i flera år, säger Jesper Josbrant, vd för HSB Affärsstöd, HSB:s egna företag för digitala tjänster.

– För mig är det viktigt att skilja på datorisering och digitalisering. Datorisering är att flytta saker från papper till filer, men digitalisering är att förflytta en hel affär. Det har skett inom film och musik, och det finns mycket vi kan göra även med fastigheter.

Ett exempel är den dagliga skötseln, där fastighetsförvaltare kan spara mycket tid och pengar genom att jobba datadrivet och serva huset när data visar att det faktiskt behövs snarare än vid bestämda tidsintervall. Ett annat är förvaltningen, där HSB undersöker hur man med hjälp av sensorer i fastigheten ska kunna känna av husets behov och därmed optimera långsiktigt underhåll och renovering.

– Samtidigt tittar vi på hur vi med hjälp av data och digitala tjänster ska kunna göra det lättare för våra bostadsrättsföreningars styrelser att enklare förstå fastighetens behov och på så sätt fatta mer informerade beslut som höjer fastighetens värde, säger Jesper Josbrant.

Möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö

Ett av de verktyg som HSB använder för att lära sig mer om digitaliseringens möjligheter är det världsunika HSB Living Lab – forskningshuset i Göteborg där människor bor samtidigt som forskarna utvecklar framtidens hållbara boende.

– Det finns så många smarta och innovativa produkter och tekniker i dag, men steget att testa dem i ett verkligt bostadsbestånd kan vara stort. Där ser vi HSB Living Lab som en frizon, en arena som uppmuntrar och möjliggör tester och utveckling i en riskfri miljö. Här kan vi testa innovationer skarpt i en helt verklig miljö innan vi implementerar dem i våra befintliga fastigheter säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

HSB Living Lab
HSB Living Lab

En av de saker som digitaliseringen har fört med sig som är aktuell i HSB Living Lab är det faktum att data i dag är högt värderad. Eftersom fastigheter och människorna som bor i dem genererar stora mängder data av olika slag pågår nu en rad olika projekt som jobbar med data för att göra bostäder och fastigheter både smartare och mer hållbara. 

– Det kommer vara spännande att följa utvecklingen kring hur man kommer att dra nytta av detta värdet framåt, säger Emma Sarin.

Digitalisering är mer än bara teknik

Att HSB har kommit långt i sin digitaliseringsresa bekräftas av Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och partner till HSB i arbetet med ny teknik.

– Många företag ser fortfarande digitalisering som en it-fråga, men HSB har varit modiga nog att inse att digitalisering inte bara handlar om teknik utan om allt från kultur till organisation till själva affären. 

Fördelen med HSB:s synsätt är att det gör det lättare att fortsätta även när förändringsarbetet blir jobbigt.

– Många organisationer sätter igång med försök till digitalisering men ger upp när det blir jobbigt, förklarar Hélène Barnekow.

– Men Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, och hennes ledningsgrupp har stått upp för vad de tror på, kommunicerat väl och varit proaktiva i sitt arbete. Det tror jag är en nyckel till att de har lyckats så väl.

Läs mer om hur rätt fastighetsförvaltning gör skillnad 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?