ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Massiva avhopp skakar M

  • Foto: Jessica Gow / TT
I spåren av det vikande väljarstödet är Moderaterna på väg att kastas in i en allvarlig kris. Di kan i dag avslöja hur ett allt större internt missnöje med partisekreteraren Kent Persson håller på att koka över. Partiorganisationen har efter en rad avhopp närmast slutat att fungera och Kent Perssons framtid är nu oviss.

Med valåret 2014 runt knuten har den tidigare framgångssagan Nya Moderaterna fått stora problem. I ett läge där partiet nu måste kraftsamla inför den svåra uppgiften att vinna ett tredje val knakar det rejält i organisationen. Och han som leder kampanjarbetet från kansliet på Mynttorget i Stockholm, partisekreteraren Kent Persson, håller på att få ett internt uppror emot sig.

”Det finns ett missnöje. Jag är för min del framför allt orolig för hur vår kampanjorganisation ser ut och fungerar. Det jag hittills sett har inte imponerat”, säger Lars-Ingvar Ljungman, förbundsordföranden för Moderaterna i Skåne.

Han är en av få som vill framträda med namn. Men med löfte om källskydd är tongångarna hårda runt om i partiet.

”Det finns inget förtroende kvar för Kent Persson. Det är riktigt illa”, säger en källa.

Redan från det att Kent Persson i april 2012 utsågs till ny partisekreterare, efter att Sofia Arkelsten tvingades avgå, blev det problem. Han var efter sin tid som lokalpolitiker i Örebro känd för att hamna i konflikter och när han tog över partikansliet upprepades mönstret. Listan på medarbetare som slutat efter att han tillträdde är lång. Efter ett halvår hoppade den biträdande partisekreteraren Gunilla Sjöberg av i protest. Ungefär i samma veva slutade den erfarna stabschefen Carl-Johan Swanson. Partikansliet har på kort tid tömts på de flesta av dem som var med och vann valen 2006 och 2010.

”När Per Schlingmann var på kansliet var attraktionskraften väldigt hög. Nu försvinner alla duktiga till regeringskansliet eller så lämnar de partiet helt. Har man någon typ av vinnarskalle är det inte åt Kent Persson man ska jobba”, säger en ledande moderat.

Att partiorganisationen inte fungerar som den ska har bland annat fått till följd att partiet ligger efter med kampanjarbetet. Nervositeten och den dåliga stämningen tilltar nu i styrka.

”Det är en stor grupp människor som slutat, och de har givetvis gjort det av olika skäl. Jag är mest rädd för dränaget av kompetens. Fungerar inte kampanjorganisationen kan vi inte vinna valet”, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Något som ytterligare ställer till det i valplaneringen är att de nya personer som Kent Persson plockat in inte visat sig ha rätt kompetens. Tydligast är det när det gäller den nya kommunikationschefen Hanna Bergholm som tidigare i år rekryterades från dejtingsajten match.com för att leda partiets kampanjarbete. Den enda anledningen till att hon inte har blivit av med jobbet är enligt Di:s källor att Fredrik Reinfeldt inte vill ha ytterligare rubriker om personer som slutar.

”Kent Persson hade verkligen behövt en tung kampanjgeneral. Sossarna har ju ett starkt gäng nu med Jan Larsson och Thomas Backteman som anslutit sig”, säger en högt uppsatt moderat till Di.

Från partiledningens sida är man väl medveten om problemen på kansliet. Sättet det hittills hanterats på är att Kent Perssons ansvarsområden delvis har tagits över av andra och att han inte längre har samma tillgång till den yttersta makten i partiet. Politikutvecklingen ligger under Anders Borg och kommunikationen sköts av andra. Att Kent Persson inte kommenterade flera av de för Moderaterna dystra opinionsmätningar som kom förra veckan sågs av många i partiet som ett tydligt tecken på detta.

Enligt uppgifter till Di tillhör Moderaterna i Stockholm Kent Perssons främsta kritiker. Det är också bland de så viktiga medelklassväljarna i Stockholm som opinionsraset för Moderaterna varit mest dramatiskt. Men Henry Sténson, ordförande för Moderaterna i Stockholms stad, vill inte kännas vid kritiken.

”Om man som Kent tar över en organisation som inte fungerar är det naturligt att det blir protester när man genomför förändringar”, säger han till Di.

De flesta Di talat med är dock överens om att något behöver göras. Vissa anser att Fredrik Reinfeldt borde byta ut Kent Persson. Andra menar att det räcker med att stärka upp organisationen runt omkring honom.

”Det är svårt att byta ut folk för tätt inpå valet, man måste jobba med dem man har. Men det skulle nog behövas kompletteringar för att få en bättre fungerande organisation”, säger Lars-Ingvar Ljungman i Skåne.

Har du förtroende för Kent Persson?
”Från min horisont har han ännu inte agerat på ett sådant sätt att jag skulle gå ut och säga att jag saknar förtroende för honom.”

När Di i går sökte Kent Persson för en kommentar valde han att avböja. Det visade sig samtidigt att hans pressekreterare Anna Lööf valt att sluta och fått nya arbetsuppgifter inom partiet.

Tyck till