1515

USA-börserna: <br />Ökat hopp om lösning<br />

De ledande amerikanska börsindexen stängde högre på fredagen, efter en ökande optimism om en lösning på det politiska dödläget gällande budgeten och höjningen av skuldtaket.

Vid stängning var Dow Jones och det bredare S&P 500-indexet 0,5 respektive 0,6 procent högre till noteringarna 15.072 respektive 1.689. Nasdaq Composite var samtidigt upp 0,9 procent till noteringen 3.808.

Omsättningen uppgick till cirka 540 miljoner aktier på New York-börsen och 1,5 miljarder aktier på Nasdaq.

"Det kommer inte att bli en betalningsinställelse, vi kommer hitta ett sätt att höja skuldtaket, och statsanställda kommer att återgå till sina arbeten. Om några veckor kommer detta inte ha någon påverkan", kommenterade Mackintosh Pulsifer, vice ordförande på Fiduciary Trust International, skriver Bloomberg News.

På bolagsfronten steg Facebook nästan 4 procent sedan det meddelats att dotterbolaget Instagram ska börja sälja reklamplatser.

Försvarskoncernen Lockheed Martin meddelade att det kommer att skicka hem 3.000 anställda för obetald ledighet från måndag som följd av den amerikanska nedstängningen av myndigheter. Bolaget uppgav även att antalet kommer att öka om budgetkonflikten drar ut på tiden. Aktien tappade 0,3 procent.

Elbilstillverkaren Tesla Motors, som tappat tre dagar i rad efter en brand i en av bolagets bilar av typen Model S, rekylerade 4,4 procent.

Kring mikrobloggen Twitter, vars prospekt inför börsnoteringen offentliggjorts under natten till fredagen, spekulerades det på CNBC under fredagskvällen om bolagets börsnotering skulle öka aktieintresset hos den yngre generationen.

Enligt Bloomberg News avser Twitter att ta in 1 miljard dollar vid sin börsnotering och aktiens rättmätiga värde uppges ligga på 20:62 dollar per aktie. Vid noteringstillfället bedöms värdet på hela bolaget vara ungefär 12,8 miljarder dollar.

På grund av nedstängningen av delar av den statliga verksamheten fick marknaden på fredagen klara sig utan den efterlängtade USA-jobbrapporten för september. Detsamma var fallet för data över bygginvesteringar och industriorder.

På obligationsmarknaden noterades räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 4 punkter högre till 2,64 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?