Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ena storbanken i topp<br />

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan nära nollstrecket i överlag stillsam handel. Veckans kursrörelse kan därmed summeras till en nedgång på 1,4 procent. Högst upp i storbolagsindex befann sig för dagen SEB, medan Getinge intog jumboplatsen.

OMXS30-index stängde 0,4 procent ned på nivån 1.251,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

I centrum för intresset var alltjämt det politiska spelet om budgeten och skuldtaket i USA.

"Alla tror att det kommer att lösa sig i elfte timmen. Risken att det inte gör det, gör dock att ingen vill rusa in i aktiemarknaden och ta risk, särskilt inte inför helgen, då politiska nyheter ofta kommer", konstaterade Ålandsbankens strateg Lars Söderfjell.

Enligt amerikanska media kommer reprepresentanthusets talman John Boehner inte att låta det gå så långt att USA tvingas ställa in betalningarna. Hellre överväger han då alternativet att köra över konservativa republikaner i kongressen.

I storbolagsindex var banken SEB för dagen överlägsen vinnare med en uppgång på 1,9 procent. Aktien har gått upp sedan Dagens industri i veckan skrivit att SEB och Danske Bank diskuterat ett samgående. Några sådana planer finns dock inte, försäkrade Danskes vd i fredagens nummer.

Nick Davey, analytiker hos storbanken UBS, tror inte på någon fusion, men menar att SEB ändå är populär hos kunderna.

"SEB har ett fortsatt hyggligt momentum i intäkterna, en bra historik av att hålla kostnaderna oförändrade och kreditförluster som är väl under kontroll", sade han till Direkt på fredagen.

Andra aktier på vinnarlistan var Nokia, upp 1 procent, och MTG, som steg 0,6 procent.

Svagast utveckling visade medicinteknikbolaget Getinge. Marknadsrykten gjorde gällande att bolaget vid en investerarträff uttalat sig på ett sätt som tolkats negativt. Aktien backade 5,2 procent till 218:20 kronor.

Andra aktier som slutade dagen på minus var verkstadsbolagen Alfa Laval och Atlas Copco, samt byggbolaget Skanska. DNB har sänkt sina rekommendationer för bland annat Skanska i en ny sektoranalys.

Utanför OMXS30 hade ett antal råvarubolag en god utveckling. Oljebolaget Shamaran fortsatte upp efter veckans nyheter om att den kurdiska regionsregeringen har gått med på att knyta sin oljeexportrörledning till ledningen mellan Irak och Turkiet. Aktien steg 2 procent.

Ett annat oljebolag, Africa Oil, steg 3,2 procent till 55:75 kronor. I en ny analys beskriver Carnegie bolaget som en uppköpskandidat och ger aktien en köprekommendation med riktkursen 90 kronor.

Uppåt var det också för 3D-printingbolaget Arcam. Aktien stängde 4,2 procent högre till kursen 795 kronor, en ny rekordnivå.

Specialfettillverkaren Aarhus Karlshamn retirerade drygt 4 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för AAK till minska från köp, mot bakgrund av årets starka kursutveckling.

Gruvbolaget Endomines tappade 3 procent i spåren av produktionsdata. Av rapporten framgick också att brytningen i bolagets nya gruva försenats och att guldhalten initialt varit lägre än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?