1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Ena storbanken i topp<br />

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan nära nollstrecket i överlag stillsam handel. Veckans kursrörelse kan därmed summeras till en nedgång på 1,4 procent. Högst upp i storbolagsindex befann sig för dagen SEB, medan Getinge intog jumboplatsen.

OMXS30-index stängde 0,4 procent ned på nivån 1.251,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 10,5 miljarder kronor.

I centrum för intresset var alltjämt det politiska spelet om budgeten och skuldtaket i USA.

"Alla tror att det kommer att lösa sig i elfte timmen. Risken att det inte gör det, gör dock att ingen vill rusa in i aktiemarknaden och ta risk, särskilt inte inför helgen, då politiska nyheter ofta kommer", konstaterade Ålandsbankens strateg Lars Söderfjell.

Enligt amerikanska media kommer reprepresentanthusets talman John Boehner inte att låta det gå så långt att USA tvingas ställa in betalningarna. Hellre överväger han då alternativet att köra över konservativa republikaner i kongressen.

I storbolagsindex var banken SEB för dagen överlägsen vinnare med en uppgång på 1,9 procent. Aktien har gått upp sedan Dagens industri i veckan skrivit att SEB och Danske Bank diskuterat ett samgående. Några sådana planer finns dock inte, försäkrade Danskes vd i fredagens nummer.

Nick Davey, analytiker hos storbanken UBS, tror inte på någon fusion, men menar att SEB ändå är populär hos kunderna.

"SEB har ett fortsatt hyggligt momentum i intäkterna, en bra historik av att hålla kostnaderna oförändrade och kreditförluster som är väl under kontroll", sade han till Direkt på fredagen.

Andra aktier på vinnarlistan var Nokia, upp 1 procent, och MTG, som steg 0,6 procent.

Svagast utveckling visade medicinteknikbolaget Getinge. Marknadsrykten gjorde gällande att bolaget vid en investerarträff uttalat sig på ett sätt som tolkats negativt. Aktien backade 5,2 procent till 218:20 kronor.

Andra aktier som slutade dagen på minus var verkstadsbolagen Alfa Laval och Atlas Copco, samt byggbolaget Skanska. DNB har sänkt sina rekommendationer för bland annat Skanska i en ny sektoranalys.

Utanför OMXS30 hade ett antal råvarubolag en god utveckling. Oljebolaget Shamaran fortsatte upp efter veckans nyheter om att den kurdiska regionsregeringen har gått med på att knyta sin oljeexportrörledning till ledningen mellan Irak och Turkiet. Aktien steg 2 procent.

Ett annat oljebolag, Africa Oil, steg 3,2 procent till 55:75 kronor. I en ny analys beskriver Carnegie bolaget som en uppköpskandidat och ger aktien en köprekommendation med riktkursen 90 kronor.

Uppåt var det också för 3D-printingbolaget Arcam. Aktien stängde 4,2 procent högre till kursen 795 kronor, en ny rekordnivå.

Specialfettillverkaren Aarhus Karlshamn retirerade drygt 4 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för AAK till minska från köp, mot bakgrund av årets starka kursutveckling.

Gruvbolaget Endomines tappade 3 procent i spåren av produktionsdata. Av rapporten framgick också att brytningen i bolagets nya gruva försenats och att guldhalten initialt varit lägre än väntat.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?