1515
Annons

Råvaror: Oljan vänder uppåt<br />

Priserna på råvaror noterar små förändringar på veckans avslutande handelsdag, där oljan vänder från tidigare nedgångar till uppgångar samtidigt som basmetallerna är blandade.

Vid klockan 11.40 är WTI-oljan 0:30 dollar högre till 103:61 dollar per fat, medan Brent samtidigt har stigit 0:27 dollar till 109:27 dollar per fat.

I USA råder fortsatt dödläge mellan demokraterna och republikanerna. Delar av den statliga verksamheten fortsätter därmed att vara stängda. Men fokus riktas i allt större utsträckning mot frågan om skuldtaket, där uppgifter om viss ljusning kom fram under natten efter att talmannen i representanthuset, republikanske John Boehner, uppgetts ha mjuknat i frågan och inte kommer att tillåta att USA ställer in betalningarna.

I Mexikanska golfen formades på torsdagseftermiddagen en tropisk storm, "Karen", som har hotat diverse raffinaderier och oljeplattformar. Enligt USA:s orkancentrum, NHC, försvagades stormen något på förmiddagen men väntas återigen intensifieras på lördag.

En stor andel, 23 procent, av USA:s råoljeproduktion är lokaliserad i Mexikanska golfen. 45 procent av raffinaderikapaciteten är lokaliserad i regionen.

Redan nu har Exxon evakuerat all icke-nödvändig personal från sina oljeplattformar som väntas hamna i Karens bana. Vidare har Andarko Petroleum, BNP, Royal Dutch Shell och Enterprise Products vidtagit åtgärder.

Stormen "verkar vara på väg genom produktionscentrumets hjärta i Mexikanska golfen, och det kommer att påverka produktionen av gas och olja", sade Andy Lipow vid Lipow Oil Associates till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras både guld och silver till oförändrade prisnivåer, på 1:317 dollar per uns respektive 21:65.

"Marknaden känns lite riktningslös, och efterfrågan på riskskydd i spåren av USA:s skuldtak fortsätter att vara frånvarande. Innehav av ETF:er fortsätter också att röra sig lägre och det kommer att vara svårt att berättiga ett guldrally i denna omgivning", sade Victor Thianpiriya, analytiker vid ANZ Banking Group till Bloomberg News.

De senaste sex veckorna har, om fredagens utveckling håller i sig, guldet sjunkit under fem av dem.

Ändå tror handlare och analytiker återigen på att priserna ska stiga nästa vecka, tredje veckan i rad som de tror på uppgångar. I en enkät av Bloomberg News tror 18 av de 28 tillfrågade att guldpriset kommer att stiga nästa vecka, medan åtta tror på sjunkande priser och fyra är neutrala.

Bland basmetallerna på LME noteras kopparns tremånaderstermin upp 15 dollar till 7.200 dollar per ton, medan nickel är 97 dollar högre på 13.622.

"Lägre lager och den svagare dollarn gav stöd till kopparn. Marknaden kommer att få stöd nästa vecka när kinesiska köpare kommer tillbaka från helgdagarna", sade Hwang Il Doo, senior trader vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?