Annons

Råvaror: Allt stiger<br />

I likhet med utvecklingen på aktiemarknaden i New York noterar priserna på råvaror generellt uppgångar under veckans avslutande handelsdag.

Efter att publiceringen av den amerikanska jobbrapporten ställts in var fredagen blek på input. Fokus ligger fortsatt på händelseutvecklingen i USA och dödläget i kongressen.

Delar av den statliga verksamheten fortsätter därmed att vara stängd. Samtidigt närmar sig den deadline på 17 oktober som finansdepartementet uppgett att möjligheterna att undgå skuldtaket har uttömts.

"Kopparmarknaden studsar upp lite likt aktier. Förhandlingarna kommer säkert att pågå in till sista minuten, men jag tror att de flesta förväntar att något ska hända innan deadlinen den 17 oktober", kommenterade Sterling Smith, futures-specialist vid Citigroup i Chicago, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på LME noteras kopparns tremånaderstermin, vid klockan 18.30, 68 dollar högre till 7.253 dollar per ton, medan nickel är 425 dollar högre på 13.950.

På oljemarknaden var WTI-oljan samtidigt 0:23 dollar högre till 103:54 dollar per fat, medan Brent har stigit 0:08 dollar till 109:08 dollar per fat.

I Mexikanska golfen formades på torsdagseftermiddagen en tropisk storm, "Karen", som har hotat diverse raffinaderier och oljeplattformar. Enligt USA:s orkancentrum, NHC, försvagades stormen något på förmiddagen men väntas återigen intensifieras på lördag.

En stor andel, 23 procent, av USA:s råoljeproduktion är lokaliserad i Mexikanska golfen. 45 procent av raffinaderikapaciteten är lokaliserad i regionen.

Stormen "verkar vara på väg genom produktionscentrumets hjärta i Mexikanska golfen, och det kommer att påverka produktionen av gas och olja", sade Andy Lipow vid Lipow Oil Associates till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras både guld och silver till något lägre nivåer, på 1.306 respektive 21:59 dollar per uns.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?