1515
Annons

Råvaror: Allt stiger<br />

I likhet med utvecklingen på aktiemarknaden i New York noterar priserna på råvaror generellt uppgångar under veckans avslutande handelsdag.

Efter att publiceringen av den amerikanska jobbrapporten ställts in var fredagen blek på input. Fokus ligger fortsatt på händelseutvecklingen i USA och dödläget i kongressen.

Delar av den statliga verksamheten fortsätter därmed att vara stängd. Samtidigt närmar sig den deadline på 17 oktober som finansdepartementet uppgett att möjligheterna att undgå skuldtaket har uttömts.

"Kopparmarknaden studsar upp lite likt aktier. Förhandlingarna kommer säkert att pågå in till sista minuten, men jag tror att de flesta förväntar att något ska hända innan deadlinen den 17 oktober", kommenterade Sterling Smith, futures-specialist vid Citigroup i Chicago, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på LME noteras kopparns tremånaderstermin, vid klockan 18.30, 68 dollar högre till 7.253 dollar per ton, medan nickel är 425 dollar högre på 13.950.

På oljemarknaden var WTI-oljan samtidigt 0:23 dollar högre till 103:54 dollar per fat, medan Brent har stigit 0:08 dollar till 109:08 dollar per fat.

I Mexikanska golfen formades på torsdagseftermiddagen en tropisk storm, "Karen", som har hotat diverse raffinaderier och oljeplattformar. Enligt USA:s orkancentrum, NHC, försvagades stormen något på förmiddagen men väntas återigen intensifieras på lördag.

En stor andel, 23 procent, av USA:s råoljeproduktion är lokaliserad i Mexikanska golfen. 45 procent av raffinaderikapaciteten är lokaliserad i regionen.

Stormen "verkar vara på väg genom produktionscentrumets hjärta i Mexikanska golfen, och det kommer att påverka produktionen av gas och olja", sade Andy Lipow vid Lipow Oil Associates till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noteras både guld och silver till något lägre nivåer, på 1.306 respektive 21:59 dollar per uns.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?