1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Yenen tar på dollarn<br />

De amerikanska marknadsräntorna har visat små rörelser på torsdagskvällen och fredagsmorgonen. Även om fokus är riktat på det politiska läget i USA, verkar många vara relativt övertygade om att en uppgörelse kommer att nås.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 1 punkt till 2,62 procent, medan tvååringen är ned 1 punkt till 0,33 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

"Det kommer inte att pågå för alltid. Det finns ingen som säger att USA:s finansdepartement kommer att gå bankrutt", sade Kazuaki Oh'e vid CIBC World Markets Japan till Bloomberg News.

Det politiska läget i USA har inte förändrats under natten. Delar av den statliga verksamheten fortsätter att vara stängd i spåren av att republikanerna inte velat godkänna den demokratiska budgeten. Men fokus riktas i allt större utsträckning mot frågan om skuldtaket, där uppgifter om viss ljusning kom fram under natten.

Enligt källor till både New York Times och Washington Post kommer inte reprepresentanthusets talesman John Boehner låta USA ställa in sina betalningar, det är uteslutet.

Han kan till och med tänka sig riskera vreden från konservativa republikaner genom att förlita sig på en majoritet av demokratiska röster, och mindre än en majoritet av de republikanska, för att få igenom en lösning.

Samtidigt har president Barack Obama valt att ställa in sin Asien-resa som var planerad till nästa vecka, i spåren av det politiska dödläget. Delar av resan hade redan ställts in, men nu ställdes alltså hela resan in.

Ett antal Fed-ledamöter var på torsdagen ute och kommenterade det politiska läget i landet.

John Williams, Fed-chef i San Fransisco, sade att om inte USA lyckas höja skuldtaket skulle det vara "väldigt farligt". Riskerna är "enorma", och de finanspolitiska utmaningarna innebär att Federal Reserve måste göra mer.

Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher, konstaterade i sin tur att flera år av stor "finanspolitisk osäkerhet" i USA har varit ett stort hinder för den ekonomiska tillväxten.

Att Federal Reserve överraskade investerarna genom att skjuta upp den första nedtrappningen av obligationsköpen, som omfattar 85 miljarder dollar i månaden, "kan ha ökat osäkerheten om den framtida banan för penningpolitiken", enligt Richard Fisher.

Dennis Lockart, Fed-chefen i Atlanta, poängterade att Fed inte utesluter att trappa ned på stimulanserna i oktober.

Ett sådant beslut skulle dock vara svårt om frågan om skuldtaket ännu inte har lösts.

Vidare sade han att bristen på ekonomisk data inte hjälper och att han ser att nedstängningarna av vissa statliga myndigheter får en viss kortsiktig effekt.

I Japan meddelade Bank of Japan, BOJ, att den penningpolitiska hållningen behålls oförändrad.

BOJ kommer att fortsätta att genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på omkring 60.000-70.000 miljarder yen per år.

Enligt centralbanken kommer justeringar av penningpolitiken att göras vid behov, och en expansiv politik ska fortsatt bedrivas tills inflationen är stabil på 2 procent.

BOJ konstaterade att kapitalutgifterna i Japan har tagit fart, men att osäkerheten kring den japanska ekonomin fortsätter att vara hög. KPI väntas stiga gradvis.

Beslutet var oenigt. Ledamoten Takahide Kiuchi upprepade sitt förslag om att BOJ ska sikta på att nå inflationsmålet på 2 procent på medellång till lång sikt och genomför "designerade" penningpolitiska lättnader under ungefär två år. Förslaget röstades ned med röstsiffrorna 8-1.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något till 1,363 från 1,361 mot euron. Samtidigt har yenen stärkts till 97,20 mot dollarn från 97,47.

"Så fort marknaden börjar tro att det otänkbara kan hända kan dollarn börja dyka. Marknaden börjar bli lite oroad", sade Katsunori Kitakura vid Sumitomo Mitsui Trust Bank till Reuters.

På fredagen riktas i Sverige intresse bland annat mot ett tal av Riksbankschefen Stefan Ingves, som publiceras klockan 13.00. Vidare redovisar SCB statistik över den svenska tjänsteproduktionen för augusti.

Marknaden verkar få klara sig utan den efterlängtade jobbrapporten för september, då republikanerna och demokraterna fortfarande inte lyckats enas om en lösning i budgetfrågan vilket bland annat har drabbat arbetsmarknadsdepartementet som har hand om statistiken.

Detsamma gäller övrig amerikansk statistik, som bygginvesteringar och industriorder. Samtliga har skjutits upp till att nedstängningarna upphör.

Fredag 6.30 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3438 (6:3364) EUR/USD 1:3625 (1:3614)
EUR/SEK 8:6436 (8:6271) USD/JPY 97:20 (97:47)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,64 (0,64)
Ty obl 2 0,16 (0,16) Ty obl 10 1,79 (1,81)
US obl 2 0,31 (0,32) US obl 10 2,62 (2,61)


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?