Annons

Räntor och valutor: <br />Yenen tar på dollarn<br />

De amerikanska marknadsräntorna har visat små rörelser på torsdagskvällen och fredagsmorgonen. Även om fokus är riktat på det politiska läget i USA, verkar många vara relativt övertygade om att en uppgörelse kommer att nås.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 1 punkt till 2,62 procent, medan tvååringen är ned 1 punkt till 0,33 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

"Det kommer inte att pågå för alltid. Det finns ingen som säger att USA:s finansdepartement kommer att gå bankrutt", sade Kazuaki Oh'e vid CIBC World Markets Japan till Bloomberg News.

Det politiska läget i USA har inte förändrats under natten. Delar av den statliga verksamheten fortsätter att vara stängd i spåren av att republikanerna inte velat godkänna den demokratiska budgeten. Men fokus riktas i allt större utsträckning mot frågan om skuldtaket, där uppgifter om viss ljusning kom fram under natten.

Enligt källor till både New York Times och Washington Post kommer inte reprepresentanthusets talesman John Boehner låta USA ställa in sina betalningar, det är uteslutet.

Han kan till och med tänka sig riskera vreden från konservativa republikaner genom att förlita sig på en majoritet av demokratiska röster, och mindre än en majoritet av de republikanska, för att få igenom en lösning.

Samtidigt har president Barack Obama valt att ställa in sin Asien-resa som var planerad till nästa vecka, i spåren av det politiska dödläget. Delar av resan hade redan ställts in, men nu ställdes alltså hela resan in.

Ett antal Fed-ledamöter var på torsdagen ute och kommenterade det politiska läget i landet.

John Williams, Fed-chef i San Fransisco, sade att om inte USA lyckas höja skuldtaket skulle det vara "väldigt farligt". Riskerna är "enorma", och de finanspolitiska utmaningarna innebär att Federal Reserve måste göra mer.

Fed-chefen i Dallas, Richard Fisher, konstaterade i sin tur att flera år av stor "finanspolitisk osäkerhet" i USA har varit ett stort hinder för den ekonomiska tillväxten.

Att Federal Reserve överraskade investerarna genom att skjuta upp den första nedtrappningen av obligationsköpen, som omfattar 85 miljarder dollar i månaden, "kan ha ökat osäkerheten om den framtida banan för penningpolitiken", enligt Richard Fisher.

Dennis Lockart, Fed-chefen i Atlanta, poängterade att Fed inte utesluter att trappa ned på stimulanserna i oktober.

Ett sådant beslut skulle dock vara svårt om frågan om skuldtaket ännu inte har lösts.

Vidare sade han att bristen på ekonomisk data inte hjälper och att han ser att nedstängningarna av vissa statliga myndigheter får en viss kortsiktig effekt.

I Japan meddelade Bank of Japan, BOJ, att den penningpolitiska hållningen behålls oförändrad.

BOJ kommer att fortsätta att genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på omkring 60.000-70.000 miljarder yen per år.

Enligt centralbanken kommer justeringar av penningpolitiken att göras vid behov, och en expansiv politik ska fortsatt bedrivas tills inflationen är stabil på 2 procent.

BOJ konstaterade att kapitalutgifterna i Japan har tagit fart, men att osäkerheten kring den japanska ekonomin fortsätter att vara hög. KPI väntas stiga gradvis.

Beslutet var oenigt. Ledamoten Takahide Kiuchi upprepade sitt förslag om att BOJ ska sikta på att nå inflationsmålet på 2 procent på medellång till lång sikt och genomför "designerade" penningpolitiska lättnader under ungefär två år. Förslaget röstades ned med röstsiffrorna 8-1.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något till 1,363 från 1,361 mot euron. Samtidigt har yenen stärkts till 97,20 mot dollarn från 97,47.

"Så fort marknaden börjar tro att det otänkbara kan hända kan dollarn börja dyka. Marknaden börjar bli lite oroad", sade Katsunori Kitakura vid Sumitomo Mitsui Trust Bank till Reuters.

På fredagen riktas i Sverige intresse bland annat mot ett tal av Riksbankschefen Stefan Ingves, som publiceras klockan 13.00. Vidare redovisar SCB statistik över den svenska tjänsteproduktionen för augusti.

Marknaden verkar få klara sig utan den efterlängtade jobbrapporten för september, då republikanerna och demokraterna fortfarande inte lyckats enas om en lösning i budgetfrågan vilket bland annat har drabbat arbetsmarknadsdepartementet som har hand om statistiken.

Detsamma gäller övrig amerikansk statistik, som bygginvesteringar och industriorder. Samtliga har skjutits upp till att nedstängningarna upphör.

Fredag 6.30 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:3438 (6:3364) EUR/USD 1:3625 (1:3614)
EUR/SEK 8:6436 (8:6271) USD/JPY 97:20 (97:47)
Jp obl 2 0,10 (0,10) Jp obl 10 0,64 (0,64)
Ty obl 2 0,16 (0,16) Ty obl 10 1,79 (1,81)
US obl 2 0,31 (0,32) US obl 10 2,62 (2,61)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?