1515

Räntor och valutor: Dollarn står starkt<br />

Räntorna i Europas kärna stiger något under förmiddagen, med tyska räntor 1-3 punkter upp. Europabörserna är överlag upp, och handeln är lite avvaktande nu när publiceringen av den amerikanska jobbrapporten skjutits fram i tiden.

Det politiska dödläget i USA fortsätter. Delar av den statliga verksamheten fortsätter att vara stängd i spåren av att republikanerna inte vill godkänna en tillfällig förlängning av anslagen. Men fokus riktas i allt större utsträckning mot frågan om skuldtaket, där det kan finnas en viss ljusning.

Enligt källor till både New York Times och Washington Post kommer inte reprepresentanthusets talman John Boehner låta USA ställa in sina betalningar. Han kan till och med tänka sig att köra över konservativa republikaner genom att förlita sig på en majoritet bestående av såväl demokraternas som republikanernas röster för att få igenom en lösning.

Commerzbank skriver i en kommentar att budgetkonflikten inte visar några tecken på en närtida lösning, och nedstängningen kan komma att vara under åtminstone en vecka till.

"De första andrahandseffekterna på de privata företagen håller redan på att kännas av. Men den större risken är skuldtaket. Vi bedömer att finansdepartementet kommer att få slut på pengarna under andra halvan av oktober. Om skuldtaket inte lyfts till dess, så stundar allvarliga ekonomiska skador och ratinginstituten kan överväga ytterligare nedgradering av USA", skriver Commerzbank.

När jobbrapporten fallit bort är fredagen datafattig. PPI i euroområdet kom in lägre än väntat för augusti. Under eftermiddagen står ett antal Fed-ledamöters tal på agendan, bland annat ska William Dudley ge ett inledningsanförande.

Italienska räntor handlas 4-6 punkter lägre på fredagen, och sammantaget har den tioåriga statsobligationen sjunkit 35 punkter från 4,65 procent på måndagsmorgonen, efter förra helgens besked om stundande regeringskris, till 4,31 procent på fredagen.

Ett utskott i den italienska senaten ska på fredagen behandla frågan om Silvio Berlusconi får sitta kvar i parlamentet efter skattedomen mot honom, men redan tidigare i veckan såg han sig tvingad att rösta med sitt parti PDL och stötta regeringen.

"Vi är förmodligen i det bästa skicket på länge vad gäller italiensk politik. Man spelar på Italien vecka för vecka och månad för månad och detta har varit en bra vecka. Våra strateger anser att man fortsatt kan ligga långt i perifera räntor i denna marknad", sade Jim McCormick på Barclays till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något till 1:362 mot euron, medan dollar/yen fortsatt ligger runt 97:15.

"Det stora problemet är frågan om skuldtaket, och egentligen effekten som nedstängningarna har på datapubliceringarna. Tapering kommer gång på gång skjutas upp, och det är dåligt för dollarn", sade Kara Ordway, valutastrateg vid City Index Group till Bloomberg News.

Svenska räntor är oförändrade till 1 punkt upp, medan kronan tappat 3 öre mot dollarn och 4 öre mot euron från torsdagens stängning.

Den svenska tjänsteproduktionen steg 1,5 procent i augusti jämfört med föregående månad och steg 0,9 procent i årstakt. I juli minskade tjänsteproduktionen med 0,2 procent i årstakt.

Anna Råman på Nykredit konstaterar att den genomsnittliga månadstakten tredje kvartalet ligger på 0,7 procent jämfört med -0,2 procent andra kvartalet.

Uppgången är i linje med de barometrar vi har fått över tjänstesektorn den senaste tiden som alla pekar på att den stagnerande trenden borde brytas och ersättas av en betydande uppgång i tjänsteproduktionen. Dagens tal innebär också en ljusglimt när det gäller BNP tredje kvartalet.

"Medan barometerindikatorer tyder på en ekonomisk förbättring har faktiska tal över varuexporten och detaljhandeln fortsatt att överraska på nedsidan. Möjligen kan man dock skönja en liten förbättring av industriproduktionen efter att talen för juli reviderades upp. Än så länge dominerar dock nedåtriskerna gentemot vår prognos om en tillväxt i BNP på 0,5 procent (q/q) tredje kvartalet", skriver Nykredit.

Jörgen Kennemar på Swedbank konstaterade att uppgången var bred, och på grund av förbättrat förtroende i september i såväl KI-barometer som PMI ser utsikterna för ytterligare tillväxt i tjänstesektorn kommande månader goda ut.

"Utfallet har en positiv inverkan på vår BNP-prognos. Dagens data bekräftar vår syn att konsumenterna har föredragit tjänstekonsumtion före detaljhandelsvaror under det varma sommarvädret i augusti", skriver Swedbank.

Klockan 13 publiceras ett tal av Riksbankschefen Stefan Ingves, med titeln "Centralbankernas verksamhet - färdriktningen efter krisen".


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?